Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Η απόφαση των ΗΠΑ αναφορικά με τα Σκόπια, το έλλειμμα του 2005, η έκτακτη σύγκλιση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την υπόθεση του Χ.Α., τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Eurobank είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο της Παρασκευής.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Η απόφαση των ΗΠΑ αναφορικά με τα Σκόπια, το έλλειμμα του 2005, η έκτακτη σύγκλιση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την υπόθεση του Χ.Α., τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Eurobank είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο της Παρασκευής.

Σκόπια: Διπλωματικό χαστούκι επιφύλαξε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος Μπους, μια ημέρα μετά την επανεκλογή του, με την αναγνώριση των Σκοπίων ως ”Δημοκρατία της Μακεδονίας” τονίζουν ”Τα Νέα”, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση -αν και γνώριζε- δήλωσε αιφνιδιασμένη, ενώ παράλληλα κάνουν λόγο για κυνισμό από τον Μπους και μια μισή στήριξη από την Ευρώπη.

Περιφρονώντας ξανά τον ΟΗΕ, ο Μπους έσπευσε, την επομένη της επανεκλογής του και αφού δεν είχε πλέον ανάγκη τις ψήφους της ομογένειας, να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως ”Μακεδονία” αναφέρει η ”Ελευθεροτυπία”, που συμπληρώνει πως η κυβέρνηση έδειξε αιφνιδιασμένη.

Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης Μπους μετά την ανανέωση της λαϊκής εντολής ήταν η αναγνώριση της πΓΔΜ ως ”Δημοκρατία της Μακεδονίας” τονίζει ο ”Ελεύθερος Τύπος”, που παράλληλα επισημαίνει πως υπάρχουν φόβοι για έκρηξη αντιαμερικανισμού στην Ελλάδα.

Αιφνιδίως η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει τα Σκόπια ως Μακεδονία επισημαίνει ”Το Βήμα”, κάνοντας λόγο για άφιλους Αμερικάνους και για διπλωματική μαχαιριά στην Αθήνα.

Την εκδήλωση έντονης δυσαρέσκειας του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου προς τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Τζ. Μπους, την άμεση αντίδραση της κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά και την ένταση στην ελληνική πολιτική σκηνή προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση της Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει το κράτος των Σκοπίων με όνομα ”Δημοκρατία της Μακεδονίας” επισημαίνει η ”Καθημερινή”.

Αραφάτ: Συγκίνηση για τον τελευταίο αγώνα του Γιάσερ Αραφάτ έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με ”Τα Νέα”, ενώ η ”Ελευθεροτυπία” αναφέρει πως ο Αραφάτ είναι κλινικά νεκρός.

Εστία αβεβαιότητας αποτελεί η Μέση Ανατολή σύμφωνα με το ”Κέρδος”, που κάνει λόγο για νέα σενάρια όσον αφορά στο πετρέλαιο και την παγκόσμια οικονομία.

Έλλειμμα: ”Υποσχετικό” στις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα θα μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, χωρίς όμως να ληφθούν μέτρα πέραν όσων προβλέπονται στον προϋπολογισμό, θα περιέχει η σημερινή επιστολή του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με ”Το Βήμα”.

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η αναβολή της διαδικασίας εξέτασης του ελληνικού ελλείμματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο αναμένεται ότι θα τεθεί στο τραπέζι του Ecofin Δεκεμβρίου και όχι αυτού που πραγματοποιείται στις 15 τρέχοντος μηνός, επισημαίνει το ”Κέρδος”.

Αλογοσκούφης: Ενδιαφέρον για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, αλλά και δυσπιστία όσον αφορά στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων εισπράττει ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης κατ την επίσκεψή του στη Γερμανία, σύμφωνα με την ”Καθημερινή”.

Άρειος Πάγος: Σε δεινή θέση βρίσκεται ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει η ”Ελευθεροτυπία”, που συμπληρώνει πως η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συγκαλείται από τον πρόεδρο του Γ. Κάπο στις 11 Νοεμβρίου, για να συζητήσει την απροκάλυπτη παρέμβασή του σε εκκρεμή υπόθεση του Χ.Α.

Ο Άρειος Πάγος αμφισβητεί και θα κρίνει τον υπουργό Δικαιοσύνης αναφέρει ”Το Βήμα”, επισημαίνοντας πως ο πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου συγκαλεί εκτάκτως την Ολομέλεια.

Ο Άρειος Πάγος κρίνει την παρέμβαση Παπαληγούρα τονίζει η ”Ημερησία”, που αναφέρεται στην έκτακτη σύγκλιση της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη.

Σοφοκλέους: Εντός του 2005 θα ολοκληρωθεί σημαντικό μέρος του τριετούς πλάνου του νέου προέδρου του Χ.Α. αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”, συμπληρώνοντας πως ένα νέο ”μοίρασμα” σε κατηγορίες των τίτλων θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης του προέδρου, με στόχο την αγορά δύο ή περισσότερων ταχυτήτων.

Αν ρωτήσετε οποιονδήποτε επενδυτή να σας εξηγήσει το φαινόμενο της ανόδου των χρηματιστηριακών τιμών των τελευταίων τριάντα ημερών, θα σας κοιτάξει στραβά, αναφέρει η εφημερίδα ”Μέτοχος και Επενδύσεις”, που συμπληρώνει πως θα φανεί πολύ ”ύποπτο” στον εν λόγω επενδυτή το γεγονός ότι σκοπεύετε να θέσετε ερωτήματα και να χαλάσετε έτσι την καλή του διάθεση, επισημαίνοντας πως υπάρχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ασφαλιστικές: Πιλοτικά από τρεις ασφαλιστικές εταιρίες ξεκινάει την Τρίτη ο έλεγχος του υπουργείου Ανάπτυξης για την κάλυψη των περιθωρίων φερεγγυότητας, με την επί τόπου παρουσία υπαλλήλων της αρμόδιας διεύθυνσης στα γραφεία συγκεκριμένων εταιριών που έχουν προκριθεί στο αρχικό στάδιο του ελέγχου, τονίζει η ”Καθημερινή”.

Τράπεζα Ελλάδος: Αύξηση κερδών αναμένει η Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με την εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, που συμπληρώνει πως προβλέπεται αναπροσαρμογή παγίων λόγων διεθνών προτύπων.

ΟΤΕ: Σε τρεις δόσεις θα πραγματοποιηθεί η εθελούσια έξοδος στον ΟΤΕ σύμφωνα με ”Το Βήμα”, που επισημαίνει πως το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει αποχώρηση 2.500 ατόμων το 2005.

Eurobank: Στην κατά 43,6% αύξηση των κερδών που παρουσίασε η Eurobank στο εννεάμηνο αναφέρονται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα.

ΔΕΗ: Το ενδεχόμενο εξαγοράς του ποσοστού που κατέχει η Wind στην Tellas εξετάζει η ΔΕΗ σύμφωνα με την ”Καθημερινή”.

ΕΥΔΑΠ: Σε μεσοσταθμική αύξηση τιμολογίων ύδρευσης και αποχέτευσης κατά 3,1% προσανατολίζεται η ΕΥΔΑΠ με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, αναφέρει η ”Καθημερινή”.

Νίκας: Αύξηση μεριδίου επιδιώκει η Νίκας σημειώνει η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, προσθέτοντας πως η διαφημιστή δαπάνη της εταιρίας ψαλιδίζει τον ρυθμό αύξησης.

ΟΣΕ: Κορυφώνονται στον εποπτευόμενο από το υπουργείο Μεταφορών – Επικοινωνιών ΟΣΕ οι συγκρούσεις, οι διαφωνίες και μεγεθύνονται οι αμφισβητήσεις ως προς τις διοικητικές (και όχι μόνο) επιλογές, σημειώνει η ”Καθημερινή”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v