Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόρο-ντόπινγκ στο Χ.Α.

Το πακέτο φορολογικών κινήτρων που θα καταθέσει η κυβέρνηση, διευκολύνει τις συγχωνεύσεις και διαμορφώνει περιθώρια βελτίωσης της οικονομικής θέσης των εισηγμένων. Βραχυπρόθεσμα, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ενδοσυνεδριακών διορθώσεων, προέχει η διαμόρφωση εύρους διακύμανσης μεταξύ των 2.615-2.680 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πέρα από τη μεσο-μακροπρόθεσμη τάση που διαμορφώνεται ανοδική, υπάρχει και το… σήμερα.

Η ψυχολογία αναμφίβολα είναι θετική, όπως καταγράφεται στην πρωινή αναφορά της Marfin Analysis, το ενδεχόμενο ακραίων διακυμάνσεων μπορεί να προβληματίζει και να κρύβει παγίδες εγκλωβισμού σύμφωνα με την Σίγμα, πλην όμως οι φορολογικές πρόνοιες είναι αυτές που ενδυναμώνουν την τάση σύμφωνα με την Εγνατία Finance.

Από τον τραπεζικό κλάδο κυρίαρχος θεωρείται ο όμιλος της Εθνικής, λόγω της ανακοίνωσης αύριο (9/11) των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, και των επιμέρους κινήσεων (Εθνική Χαρτοφυλακίου, Αστήρ, Ηρακλής, ποσοστό ΔΕΚΑ) που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Από βραχυπρόθεσμης πλευράς η κατοχύρωση κερδών σε υψηλή, μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση είναι δικαιολογημένη και σε πρώτο βαθμό αναμενόμενη.

Η διαφορά όμως αφορά στις μετοχές εκείνων των εταιριών που παρά την όποια μικρή διόρθωση θα μπορέσουν να υπεραντιδράσουν στη συνέχεια, αλλά και εκείνων η αντίδραση των οποίων δεν θα ξεπεράσει τον καθαρά τεχνικό χαρακτήρα των τελευταίων συνεδριάσεων.

Τα αποτελέσματα εννεαμήνου αποτελούν ίσως τον πλέον έγκυρο και ακριβή τρόπο προσέγγισης, προκειμένου να ελαχιστοποιείται η επικινδυνότητα μιας τοποθέτησης.

Διαχρονικά όμως, κι αυτό θα πρέπει να συνεκτιμάται πλέον, καθώς αλλάζει η αγορά θα πρέπει να προσμετρηθούν τα φορολογικά οφέλη.

Σύμφωνα με την Οικονομία της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας μεταξύ των φορολογικών μέτρων που σχεδιάζει να θεσπίσει η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνεται και η μείωση του συντελεστή για όσες εταιρίες προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις το 2005.

Όσες κάνουν πράξεις συγχώνευσης το 2005 θα φορολογηθούν με συντελεστή 19%, κίνητρο που εύλογα ωφελεί συγκεκριμένους ομίλους, κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο αλλά και επιμέρους τομείς (κυρίως συμμετοχών, θυγατρικών και άμεσα συνδεδεμένων χαρτοφυλακίων).

Από τεχνικής πλευράς, η επόμενη ”αντίσταση” για τον Γενικό Δείκτη έχει διαμορφωθεί προς τις 2.650 μονάδες, επίπεδο που θα πρέπει, βοηθούσης και της διεθνούς συγκυρίας, να κατοχυρωθεί σταδιακά και με τις απαραίτητες διακυμάνσεις (και διορθώσεις).

Ζητούμενο για αυτήν την εβδομάδα θα ήταν η διαμόρφωση ενός εύρους διακύμανσης που θα ορίζει πρωτίστως την περιοχή στήριξης στις 2.605-2.615 μονάδες και δευτερευόντως τη δυναμική αντίδρασης πέραν των 2.650 προς τις 2.680 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v