Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Στα 22,74 ευρώ η τιμή διάθεσης (update)

Στα 22,74 ευρώ διαμορφώθηκε η τιμή διάθεσης του 7,46% της Εθνικής Τράπεζας που κατείχε η ΔΕΚΑ, προσφέροντας στο ελληνικό δημόσιο έσοδα 562 εκατ. ευρώ περίπου. Η προσφορά υπερκαλύφθηκε 2 φορές, ενώ η μετοχή στο ταμπλό της Σοφοκλέους έκλεισε στα 23,18 ευρώ. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας.

Εθνική: Στα 22,74 ευρώ η τιμή διάθεσης (update)
Στα 22,74 ευρώ διαμορφώθηκε η τιμή διάθεσης του 7,46% της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει η ΔΕΚΑ μετά τη μεγάλη ζήτηση που εκδηλώθηκε για τη μετοχή και είχε ως αποτέλεσμα το βιβλίο προσφορών να κλείσει από το μεσημέρι.

Η τιμή συνεπάγεται discount 1,9% από τη σημερινή τιμή κλεισίματος (23,18 ευρώ), ενώ η υπερκάλυψη προσέγγισε τις δύο φορές.

Συνολικά διατέθηκαν 24,6 εκατ. μετοχές με αποτέλεσμα το Δημόσιο να ”βάζει” στα ταμεία του το ποσόν των 562 εκατ. ευρώ περίπου.

To placement έλαβε χώρα στο Λονδίνο με την ταχεία διαδικασία βιβλίου προσφορών (accelerated bookbuilding) με αναδόχους τους Citigroup, Deutsche Bank και Credit Suisse First Boston.

Η τιμή της μετοχής στο ταμπλό της Σοφοκλέους - μετά από έντονες διακυμάνσεις (23,40 - 22,72 ευρώ) - διαμορφώθηκε στα 23,18 ευρώ, ήτοι απώλειες -0,94%.

Οι προσφορές προέρχονταν κατά 85% από ξένα funds και κατά 15% από ελληνικά θεσμικά χαρτοφυλάκια.

* Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών

”Πραγματοποιήθηκε σήμερα και ολοκληρώθηκε, με ιδιαίτερη επιτυχία, η διάθεση του ποσοστού 7,46% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος που ήταν στην κατοχή του Ελληνικού Δημοσίου και της ΔΕΚΑ, σε θεσμικούς επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών.

Η διάθεση των μετοχών πραγματοποιήθηκε υπό συνθήκες απόλυτης διαφάνειας, με ιδιαίτερη ταχύτητα και στη χαμηλότερη δυνατή απόκλιση από την τρέχουσα τιμή της μετοχής, σε επενδυτές οι οποίοι συγκαταλέγονται στους πλέον ποιοτικούς των διεθνών χρηματαγορών.

Απόδειξη της επιτυχίας της συναλλαγής αποτελούν η ισχυρή ζήτηση και η ιδιαίτερα ικανοποιητική τιμή διάθεσης, η οποία διαμορφώθηκε σε 22,74 ευρώ ανά μετοχή, απέχοντας μόλις 1,9% από την τιμή κλεισίματος της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και 2,8% από τη χθεσινή τιμή κλεισίματος.

Υπενθυμίζουμε ότι αντίστοιχες διαθέσεις μετοχών στο παρελθόν πραγματοποιήθηκαν σε τιμές με σημαντικά μεγαλύτερες αρνητικές αποκλίσεις από τις αντίστοιχες τιμές κλεισίματος των μετοχών κατά την ημέρα των σχετικών συναλλαγών.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η διάθεση μετοχών της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος τον Οκτώβριο 2003, η οποία πραγματοποιήθηκε σε τιμή κατά πολύ χαμηλότερη από την τιμή κλεισίματος της ημέρας της συναλλαγής (η προσαρμοσμένη τιμή διάθεσης της μετοχής αντιστοιχούσε σε 13,38 ευρώ, τιμή μικρότερη κατά 4,2% της προσαρμοσμένης τιμής κλεισίματος των δύο ημερών, κατά τις οποίες διήρκεσε η διάθεση και κατά 8,7% της προηγούμενης μέρας πριν από την διάθεση).

Επισημαίνεται ότι η τιμή διάθεσης των πωλούμενων μετοχών(22,74 ευρώ ανά μετοχή) είναι αυξημένη κατά 69% σε σχέση με την προσαρμοσμένη τιμή που διατέθηκαν οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας πριν από ένα έτος(13,38 ευρώ ανά μετοχή).

Το συνολικό ποσό της διάθεσης ανέρχεται σε 562.435.242 ευρώ (191,6 δισ. δραχμές).

Η επιτυχία της συναλλαγής δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα αποδοχής από τις αγορές της απόφασης της Ελληνικής Κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, μια από τις οποίες είναι η σταδιακή έξοδος του Δημοσίου από τις υπό κρατικό έλεγχο εμπορικές τράπεζες.

Η διάθεση των μετοχών της ΕΤΕ, σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και με εξαιρετικούς όρους, αποτελεί σαφές δείγμα της νέας γενιάς αποκρατικοποιήσεων αλλά και της απόφασης της Κυβέρνησης να προχωρήσει με ταχύτητα και σταθερότητα, στον κατάλληλο πάντα χρόνο, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει εξαγγείλει”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v