Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Kεφαλαιαγορά: ”Πέλεκυς” 170.000 ευρώ στην Ολυμπία

Την επιβολή προστίμου, συνολικού ύψους 170.000 ευρώ, στην εταιρία ΟΛΥΜΠΙΑ ΑΧΕΠΕΥ για παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας και της χρηματιστηριακής νομοθεσίας ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σειρά αλλαγών στην κατηγοριοποίηση των Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Kεφαλαιαγορά: ”Πέλεκυς” 170.000 ευρώ στην Ολυμπία
Την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 170.000 ευρώ στην εταιρία ΟΛΥΜΠΙΑ ΑΧΕΠΕΥ για παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας και της χρηματιστηριακής νομοθεσίας ενέκρινε στη σημερινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Επίσης ενέκρινε τη νέα κατηγοριοποίηση των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, επισημαίνοντας ότι με τη συγκεκριμένη απόφαση απλοποιείται και αποσαφηνίζεται η επενδυτική πολιτική και ο χαρακτήρας των Α/Κ, ώστε να παρέχεται μεγαλύτερη διαφάνεια και να εξασφαλίζονται καλύτερα τα συμφέροντα των μεριδιούχων.

Ειδικότερα καταργείται η κατηγορία των Διεθνών και τα Α/Κ κατατάσσονται πλέον με βάση τη γεωγραφική κατανομή των επενδύσεών τους, σε Εσωτερικού ή Εξωτερικού. Τα Α/Κ Εσωτερικού πρέπει να επενδύουν τουλάχιστον το 65% του ενεργητικού τους σε καταθέσεις, μέσα χρηματαγοράς και χρεόγραφα των οποίων ο εκδότης έχει έδρα στην Ελλάδα ενώ τα Α/Κ Εξωτερικού τουλάχιστον το 65% του ενεργητικού τους σε αντίστοιχες τοποθετήσεις στο εξωτερικό.

Τόσο τα Α/Κ Εσωτερικού όσο και Εξωτερικού διαχωρίζονται σε τέσσερεις κατηγορίες ανάλογα με το είδος των χρηματοπιστωτικών μέσων στα οποία επενδύουν το ενεργητικό τους: Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων, Ομολογιακά Α/Κ, Μικτά Α/Κ και Μετοχικά Α/Κ.

Τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων επενδύουν τουλάχιστον το 65% του ενεργητικού τους σε καταθέσεις και μέσα χρηματαγοράς, ενώ δεν επιτρέπεται πλέον να επενδύουν σε μετοχές.

Τα Ομολογιακά Α/Κ επενδύουν τουλάχιστον το 65% του ενεργητικού τους σε ομολογίες, ενώ το ποσοστό των επενδύσεων σε μετοχές δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 10% του ενεργητικού τους.

Τα Μικτά Α/Κ επιτρέπεται να επενδύουν μέχρι το 65% του ενεργητικού τους σε μετοχές ή σε ομολογίες ή σε καταθέσεις και μέσα χρηματαγοράς. Ταυτόχρονα θα πρέπει να επενδύουν τουλάχιστον το 10% του ενεργητικού τους σε μετοχές και τουλάχιστον το 10% σε ομολογίες.

Τα Μετοχικά Α/Κ επενδύουν τουλάχιστον το 65% του ενεργητικού τους σε μετοχές. Ειδικά για τις περιπτώσεις που πρόκειται για Α/Κ τα οποία αναπαράγουν τη σύνθεση χρηματιστηριακών δεικτών, οι τοποθετήσεις σε μετοχές που συνθέτουν το συγκεκριμένο χρηματιστηριακό δείκτη θα πρέπει να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 95% του ενεργητικού τους.

Επίσης, η Κεφαλαιαγορά ενέκρινε απόφαση για την πληρέστερη ενημέρωση των μεριδιούχων, σύμφωνα με την οποία οι εταιρίες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων υποχρεούνται να συντάσσουν και να δημοσιοποιούν πίνακα επενδύσεων των αμοιβαίων κεφαλαίων που διαχειρίζονται για κάθε ημερολογιακό τρίμηνο, αντί εξαμήνου που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Στον πίνακα αυτό θα καταγράφονται, μεταξύ άλλων, η σύνθεση του χαρτοφυλακίου του Α/Κ, τα τεμάχια, η μέση τιμή κτήσης, η τιμή της τελευταίας ημέρας του τριμήνου, και θα πρέπει να βρίσκεται στη διάθεση των μεριδιούχων από τα γραφεία των ΑΕΔΑΚ εντός δέκα ημερών από τη λήξη κάθε τριμήνου.

Ταυτόχρονα, στην ίδια χρονική προθεσμία οι ΑΕΔΑΚ υποχρεούνται να καταχωρούν τον τριμηνιαίο πίνακα στην ιστοσελίδα τους στο Διαδίκτυο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v