”Ακίνητος” ο Δείκτης, ”γεμίζει” η περιφέρεια

Η συσσώρευση σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, η υπεραπόδοση της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης έναντι των blue chips και η ανάκαμψη μερίδας των ”καταπονημένων” της περιφέρειας χαρακτήρισαν την εβδομάδα στη Σοφοκλέους, που δέχθηκε θετικά το deal Φουρλή - Dixons για τον Κωτσόβολο. Τα βλέμματα πλέον, μέσω των ΑΧΕ, περνούν στις τράπεζες, αλλά και στη Wall Street.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Για μια ακόμη εβδομάδα, στην αγορά, και όχι μόνο για το Γενικό Δείκτη, επιχειρήθηκε να τηρηθούν τα τεχνικά προσχήματα. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε για μια ακόμη εβδομάδα υψηλότερα των 2.300 μονάδων (στις 2.331,36 μονάδες).

Διαπιστώθηκε για πολλοστή φορά πως ο FTSE 20 κινείται υψηλότερα των 1.215 μονάδων, κλείνοντας μάλιστα χθες στις 1.241,16 μονάδες (κοντά στην υψηλότερη τιμή ημέρας, των 1.244,17 μονάδων).

Οι συναλλαγές, εάν εξαιρεθούν οι προσυμφωνημένες πράξεις, παρέμειναν χαμηλότερα των 120 εκατ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η αγορά με ανάλογους τζίρους, δύσκολα μπορεί να δώσει μια αντίδραση διάρκειας προς τις 2.380 μονάδες.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει οι συναλλαγές σταδιακά να αυξηθούν στα 140-160 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης με αιχμή χθες την Alpha Bank, έκλεισε υψηλότερα των 4.530 μονάδων, κάτι που κρατά ενεργό το ενδεχόμενο αντίδρασης στη συνέχεια.

Στον τραπεζικό κλάδο επανέρχονται μετά από καιρό με αναφορές τους τόσο η Eurobank όσο και η Marfin Analysis. Και οι δύο προσεγγίσεις με τίτλο ”στις τράπεζες το βάρος για την άνοδο” και ”αύξηση 22%-25% στα κέρδη εξαμήνου των τραπεζών”, φανερώνουν αν μη τι άλλο την πρόθεση των ισχυρών παικτών.

Εάν συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση η αγορά της Νέας Υόρκης, τότε, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Alpha, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γύρου στον κλάδο, και ευρύτερα στην αγορά.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες μένουν επιφυλακτικοί ως προς τον χρόνο εκδήλωσης αυτής της πιθανής κίνησης, καθώς η επικείμενη δημοσίευση των αποφάσεων της Κεφαλαιαγοράς στο ΦΕΚ για το T+3 θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιας περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις - πιέσεις, κυρίως στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο Small Cap 80 εμφανίζει απόδοση μεγαλύτερη από αυτή του FTSE 20 και του ΜΚ 40.

Συγκεκριμένα, Ο FTSE/ASE 20 στη διάρκεια της εβδομάδας υποχώρησε 0,43%, ενώ αντίθετα ο FTSE/ASE 40 κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,43% και ο FTSE/ASE Small Cap 80 κατά 2,75%.

Καταλυτικός κατά συνέπεια ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, αλλά και αρκετών ακόμη μετοχών του FTSE 20 όπου εμφανίζονται αγοραστές. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, η εμμονή των αγοραστών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επιθετική.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,06%, αυτός της πληροφορικής κατά 1,33%, ενώ ο βιομηχανικός ενισχύθηκε 1,83% και η παράλληλη κατά 1,66%.

Αναφέρεται ενδεικτικά η περίπτωση της Τιτάν, που έκλεισε χθες στα 19,92 ευρώ, με συναλλαγές 210.495 τεμαχίων. Στη μέγιστη τιμή ημέρας των 20 ευρώ, δόθηκε γύρω στις 14:10 εντολής πώλησης 32.000 τεμαχίων, η οποία απορροφήθηκε συνολικά και άμεσα (στην υψηλότερη τιμή ημέρας).

Συνολικά στη μετοχή του Τιτάνα, πραγματοποιήθηκαν 241 πράξεις, που ισοδυναμούν με περίπου 10.000 τεμάχια ανά πράξη. Ενδιαφέρον εμφανίζει μετά από τις εξελίξεις σε Γερμανό και Κωτσόβολο, μέρος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ενδεικτική είναι και εδώ μεταξύ άλλων, η περίπτωση της Σαράντης (SC 80) όπου η μετοχή ενισχύθηκε κατά 4,09%, η τελευταία τιμή διαμορφώθηκε στα 4,58 ευρώ, με τις τρεις τελευταίες πράξεις να γίνονται χαμηλότερα κατά 4 λεπτά.

Η μετοχή κινείται σταθερά πάνω από το κινητό μέσο όρο 20 ημερών των 4,13 ευρώ, ενισχύοντας την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως επιμέρους κινήσεις σε συγκεκριμένες μετοχές θα πρέπει να αναμένονται κάθε εβδομάδα.

Δεν θα πρέπει επίσης να διαφεύγει της προσοχής μας, πως με αφορμή το ν/σ για τις κατασκευές, ενισχύθηκε σημαντικά και η μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής στα 3,80 ευρώ, δηλαδή στην υψηλότερη τιμή ημέρας.

Σε εβδομαδιαία βάση, τα μεγαλύτερα κέρδη εμφάνισε η μετοχή της Δέλτα Project (+51,01%), ακολούθησε η Microland Computer με άνοδο 35,29%, ενώ και ο Κωτσόβολος κινήθηκε υψηλότερα κατά 26,46%. Ακολουθεί η Περσεύς με 26,13%, ενώ η Σαραντής Γλυκά ενισχύθηκε 21,43%.

Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες (18,81%) σημείωσε η Ευρωπαϊκή Πίστη, κατά 14,72% υποχώρησε η Κέκροψ, κατά 12,67% η Βις, ενώ η Informatics σημείωσε πτώση 9,62% και η Βογιατζόγλου Systems κατά 9,27%.

Το συμπέρασμα είναι πως ευκαιρίες υπάρχουν, ακόμη και σε αυτή την περίοδο, φαινομενικά αδιάφορης συσσώρευσης του Γενικού Δείκτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v