Στο προσκήνιο η μεσαία κεφαλαιοποίηση

Η μεσαία κεφαλαιοποίηση έχει την είδηση που της χρειαζόταν. Γι’ αυτό το λόγο και υπεραποδίδει έναντι της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Θα πρέπει, προκειμένου να είναι βιώσιμη η αντίδραση, να έχουν βάση ορισμένες από τις φήμες που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες στην αγορά. Η κυκλικότητα στις τοποθετήσεις από blue chips σε μεσαία μάλλον λειτουργεί υπέρ της Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Επιτέλους και κάτι διαφορετικό στη... σούπα των τελευταίων ημερών.

Ο SC-80 αντέδρασε κατά 1,49% υπεραποδίδοντας έναντι του FTSE-20, που υποχώρησε κατά 0,81% και λιγότερο του ΜΚ-40 που διόρθωσε κατά 0,23%.

Έπειτα από πολλές εβδομάδες ανατράπηκε η σχέση συναλλαγών μεταξύ μετοχών υψηλής και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Τόσο η συναλλακτικότητα σε τεμάχια όσο και ο τζίρος μετοχών εταιριών της καλούμενης ”υγιούς περιφέρειας” έφτασε το 35% σε σύνολο καθαρών συναλλαγών περίπου 100 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενων βεβαίως των πράξεων που έγιναν στον Κωτσόβολο (2,3 εκατ. τεμάχια).

Ένα άλλο διαφορετικό στοιχείο αφορά στη σύνθεση των 10 πρώτων σε συναλλακτικότητα μετοχών, καθώς χθες μόνο οι Alpha (787.353 τεμάχια), ΔΕΗ (590.854 τεμάχια), Cosmote (538.829) και ΟΤΕ (498.950 τεμάχια) αντιπροσώπευσαν τον FTSE-20.

Οι άλλες 6 μετοχές ήταν βέβαια ο Κωτσόβολος, αλλά και οι Πλιάς, Sex Form, Κορασίδης, Ατέρμων και Φουρλής.

Το ερώτημα που κυριαρχεί στην αγορά αφορά στη... βιωσιμότητα αυτής της αντίδρασης των μικρομεσαίων.

Το γεγονός είναι πως στηρίζεται σε είδηση, η οποία λόγω της διάρκειας της δημόσιας προσφοράς των Άγγλων για την Κωτσόβολος μπορεί να συντηρήσει φήμες για άλλες μετοχές του ίδιου ή συμπληρωματικών κλάδων.

Μία πρόγευση δόθηκε χθες με την Ηλεκτρονική Αθηνών στα 2,81 ευρώ, αλλά και τον Κορασίδη.

Οι φήμες που κυκλοφορούν μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν λογική βάση ή και να προϊδεάζουν για κάποια επόμενη συμφωνία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η κεφαλαιοποίηση εισηγμένων δικαιολογεί οτιδήποτε.

Σε ό,τι αφορά την υποχώρηση των τραπεζικών τίτλων, η προσωπική μας εκτίμηση είναι θετική. Ο τραπεζικός κλάδος διορθώνει σταθερά και με ελεγχόμενη προσφορά τις τελευταίες ημέρες, με μέρος της ρευστότητας να μεταφέρεται και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Η διαδικασία διόρθωσης των τραπεζών πραγματοποιείται σε περίοδο κατά την οποία ο Dow Jones υποχωρεί χαμηλότερα προς τις 10.100 μονάδες και μέρος των αρνητικών εκτιμήσεων που δημιουργεί η εφαρμογή των ΔΛΠ στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια φαίνεται να προεξοφλείται.

Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούσαν πως, σε μεγάλο βαθμό, η αύξηση των προβλέψεων των επισφαλειών ενσωματώνεται σε αυτά τα επίπεδα, για παράδειγμα της Alpha Bank.

Εάν η αφομοίωση αυτών των αρνητικών εκτιμήσεων ολοκληρωθεί έγκαιρα, δεν αποκλείεται το ξένο ”έξυπνο χρήμα” με ορίζοντα την 26η Ιουλίου, οπότε αρχίζει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών, να επανατοποθετηθεί και πάλι σε συγκεκριμένους τίτλους.

Άλλωστε οι ξένοι οίκοι έχουν δώσει έγκαιρα τιμές-στόχους τόσο για τις Alpha, Εθνική όσο και για τις Eurobank, Πειραιώς, Εμπορική, υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Το να υποχωρήσει έστω και προς τα 19,5 ευρώ η Alpha Bank, τη στιγμή που η υψηλή τιμή της έχει διαμορφωθεί στα 22,66 ευρώ και δίνεται στόχος πάνω από το συγκεκριμένο επίπεδο, δείχνει ότι το περιθώριο αντίδρασης που διαμορφώνεται αυτές τις μέρες είναι ικανοποιητικό.

Υπολογίζεται πως οι τράπεζες από το επίπεδο στήριξης μπορεί τεχνικά να προσφέρουν απόδοση της τάξεως του 8%-12%.

Υπό την προϋπόθεση βεβαίως πως τα αποτελέσματα εξαμήνου θα είναι ανάλογα.

Γι’ αυτό το λόγο η κυκλικότητα που ακολουθείται από το ενεργό χρήμα των περίπου 80- 120 εκατ. ευρώ δεν μας φοβίζει.

Απεναντίας θα ήταν ανώφελο να αντιδράσουν αυτή τη στιγμή με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση και τα blue chips.

Τιμής ένεκεν μετοχές-”σηματωροί” για σήμερα, πέραν βεβαίως των Κωτσόβολου, Φουρλή, αλλά και των ΗΛΕΑΘ, Κορασίδη, θεωρούνται οι Ελληνική Τεχνοδομική, Άβαξ, Άκτωρ, αλλά και οι Σαράντης, Βαλκάν, Elinoil και ΔΟΛ - Εθνική Ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v