Πέντε λόγοι διαμόρφωσης της τάσης

Το placement του Γερμανού, η κατάσταση στις διεθνείς αγορές, η επιστροφή του πετρελαίου σε υψηλές τιμές, η προσπάθεια ”μόχλευσης” των τραπεζικών μετοχών και ο χαμηλός τζίρος αναμένεται να είναι οι ρυθμιστές της βραχυπρόθεσμης τάσης. Πρόσκαιρη θα είναι η όποια αντίδραση προς τις 2.380 μονάδες, αν παραμείνει μικρός ο όγκος συναλλαγών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το διεθνές περιβάλλον (πετρέλαιο, χρηματιστήρια, χρυσός) δεν είναι και το πιο ευνοϊκό αυτές τις ημέρες για τη Σοφοκλέους. Παρά τη χθεσινή αντίδραση των τραπεζικών μετοχών και ορισμένων συγκεκριμένων μετοχών εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η βραχυπρόθεσμη φορά της αγοράς παραμένει ασαφής και εύθραυστη.

Θα χρειαστεί διάρκεια στην αντίδραση, τόσο της Εθνικής όσο και της Alpha, αλλά και των Eurobank, Πειραιώς και Εμπορικής, προκειμένου να διαμορφωθεί τάση.

Άλλωστε η περίοδος που θα ανακοινωθούν από τις τράπεζες τα αποτελέσματα εξαμήνου –με πρώτη την Alpha Bank– είναι προς το τέλος του μήνα.

Από την άλλη πλευρά, η κίνηση της Γερμανός να προχωρήσει σε διάθεση ενός ακόμη μειοψηφικού ποσοστού σε ξένους επιβεβαιώνει τη δυναμική και τις προοπτικές ορισμένων -λίγων- ελληνικών εταιριών.

Παρεμπιπτόντως, μετοχές εταιριών με παρουσία ξένων, σταθερό ρυθμό ανάπτυξης και δραστηριότητες σε διεθνείς αγορές εμφανίζουν ανάλογη χρηματιστηριακή συμπεριφορά. Δεν είναι τυχαίο πως μετοχές συγκεκριμένων εταιριών (Γερμανός, Πλαίσιο, Folli Follie κ.ά.) βρίσκονται κοντά στην υψηλή τιμή τους.

Βραχυπρόθεσμα, θα απαιτηθούν και από ΟΠΑΠ, ΟΤΕ ορισμένες συνεδριάσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η στήριξη των 2.280–2.320 μονάδων. Δεδομένου του χαμηλού τζίρου των τελευταίων ημερών, οποιαδήποτε αντίδραση προς τις 2.380 μονάδες θα έχει μόνο πρόσκαιρο χαρακτήρα και βραχυπρόθεσμα χαρακτηριστικά.

Από τεχνικής πλευράς, δημιουργεί ερωτήματα η συνεχόμενη πτωτική πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v