Ας κρατήσουν οι χοροί!

Κίνητρο, πειθαρχία, φαντασία, στοιχειώδης εφαρμογή των νόμων και της ηθικής τάξης, σύστημα και όραμα χρειάζεται και η Σοφοκλέους. Μπορεί από τα τρέχοντα επίπεδα των 2.300 μονάδων να διαμορφωθεί σταδιακά ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης, ενώ ικανό να δώσει ανοδική κατεύθυνση εν όψει και των αποτελεσμάτων 6μήνου εμφανίζεται ένα κομμάτι της αγοράς μας.

Τι καλά που θα ήταν να μπορούσε να εισακουστεί η προσδοκία – ευχή πολλών επενδυτών, μεταξύ αυτών και του Θανάση Μαυρίδη, ο οποίος στο πρωινό Εγερτήριό του σημειώνει ότι ”υπάρχει ακόμη εκείνη η κενή θέση στην ΕΧΑΕ”.

Κίνητρο, πειθαρχία, φαντασία, στοιχειώδης εφαρμογή των νόμων και της ηθικής τάξης, σύστημα και όραμα χρειάζεται για να προχωρήσει μια ομάδα.

Μπορούν να εμπνεύσουν οι τωρινοί άρχοντες της Σοφοκλέους αισθήματα ανάλογα στους επενδυτές; Μην ξεχνάμε πως και η αξιοπιστία αυτής της Εθνικής, όταν έχανε με 5-1 από τη Φινλανδία, ήταν στο ναδίρ.

Τώρα, ως θυμικοί Έλληνες τους έχουμε εξυψώσει στον Όλυμπο. Ανυπόληπτο για πολλούς έχει καταντήσει και το χρηματιστήριο χωρίς την έξωθεν καλή μαρτυρία και την εμπιστοσύνη των επενδυτών που παραμένουν εκτός πεδιάς.

Μπορεί από τα τρέχοντα επίπεδα των 2.300 μονάδων να διαμορφωθεί σταδιακά ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης, αρχικά με αφορμή τα αποτελέσματα των τραπεζών, εν συνεχεία με την πορεία ορισμένων εταιριών – ”πρεσβευτών” μας στο εξωτερικό, αλλά και όσων επιχειρηματιών εργάζονται μεθοδικά και με σύστημα.

Από αυτή¨την άποψη ένα κομμάτι της Σοφοκλέους μπορεί να βγει από την ανυποληψία. Μπορεί σταδιακά να επανακτήσει την εμπιστοσύνη μας.

Οι σταθερές τοποθετήσεις, κυρίως ξένων, την προηγούμενη εβδομάδα σε ΟΠΑΠ, Τιτάν, Cosmote, ΟΤΕ, αλλά ακόμη και οι πωλήσεις τους σε 3Ε, Εθνική, ΔΕΗ, ακριβώς επειδή είναι πρόσκαιρη, ενισχύουν την αντίληψή μας πως υπάρχει αγορά.

Σταθερή χρηματιστηριακά η πορεία του Σαράντη, τη στιγμή που η διοίκηση της εταιρίας διευρύνει μεθοδικά την παρουσία της και στην πολωνική αγορά, εκεί όπου πρώτο όνομα στον κλάδο του είναι εδώ και καιρό ένας δικός μας ”Γερμανός”.

Με βάση τα αποτελέσματα εξαμήνου βεβαιώνεται πως ένα ικανό κομμάτι της αγοράς μας είναι υγιές και μπορεί να προσφέρει τη διέξοδο.

Την περαιτέρω ανάπτυξη των Folli Follie στις αγορές των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ιταλίας αναφέρει σε πρωινό της σχόλιο η Marfin επικαλούμενη δημοσιεύματα του Τύπου. Εμείς θα επιμείνουμε πως το στοίχημα που έχει θέσει η διοίκηση της εισηγμένης είναι η εδραίωση της παρουσίας της στην αχανή κινεζική αγορά.

Ήδη προγραμματίζεται μέχρι το τέλος του χρόνου η λειτουργία άλλων 12- 13 καταστημάτων, που θα ανεβάσουν τα σημεία πώλησης σε -συνολικά- 30 στην Κίνα.

Η διοίκηση της Εθνικής αποφασίζει την αγορά μέχρι 5 εκατ. ιδίων μετοχών από τις 15 Ιουλίου έως 15 Οκτωβρίου, σε μια προσπάθειά της να συμβάλλει και στη σταθεροποίηση της τιμής.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως και η αγορά μας, σταδιακά, μπορεί να έχει καλύτερη τύχη.

ΣΗΜ: Θα ήταν ιδανικό να λαμβάναμε όλοι τα ανάλογα μηνύματα από το υπόδειγμα της Εθνικής Ελλάδος. Και στο πλαίσιο του δυνατού, να προσπαθούσαμε ο καθένας μας ξεχωριστά και ομαδικά να βελτιώναμε έστω και στο ελάχιστο αυτό που περνά από το χέρι μας στον χώρο όπου δραστηριοποιείται ο καθένας μας.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v