”Σηκωσέ το... δεν μπορώ να περιμένω”

Αρνητικές εκπλήξεις στους πρωινούς αγοραστές επεφύλασσε το κλείσιμο στη Σοφοκλέους, καθώς εκδηλώθηκαν ισχυρές πωλήσεις σε blue chips, που ώθησαν τον FT 20 σε αρνητικό πρόσημο. Επιφανειακή ηρεμία στην περιφέρεια, αλλά και ανάκαμψη σε μετοχές που βρέθηκαν στο ”μάτι του κυκλώνα” το τελευταίο διάστημα.

Συνεδρίαση που επεφύλαξε αρνητικές εκπλήξεις στους πρωινούς αγοραστές, έστω και αν διεξήχθη εν μέσω μάλλον θετικού διεθνούς κλίματος, καθώς την ώρα που έκλεινε η Σοφοκλέους η εικόνα στα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν η εξής: FTSE100 +0,20%, DAX +0,92%, CAC40 +0,82%.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν ότι το εσωτερικό κλίμα δεν έχει μεταβληθεί προς το καλύτερο και αυτό περίπου ”απαγορεύει” οποιαδήποτε αντανακλαστική αντίδραση να μετατραπεί σε ουσιαστική ανοδική κίνηση που να έχει σχετική τουλάχιστον διάρκεια, οπότε ο κίνδυνος ”εγκλωβισμού” ακόμα και σε αυτά τα επίπεδα τιμών παραμένει αυξημένος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μάλιστα η αρνητική έκπληξη ήλθε σήμερα από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, όπου κατά το τελευταίο ημίωρο σημειώθηκε σημαντικός αριθμός ”εισαγόμενων” εντολών πώλησης, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από το -0,73% του FTSE έναντι του +0,21% του FTSEM και του +0,32% του FTSES (η σχετική ”αμυντική” διάθεση που επέδειξε σήμερα η ”καταταλαιπωρημένη” Περιφέρεια δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα συνεχιστεί αν οι εντολές πώλησης στα blue chips πάρουν επιθετικότερο χαρακτήρα).

Είναι ενδεικτικό ότι λίγο πριν το τέλος βρέθηκαν στο χαμηλό ημέρας οι Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελ. Τεχνοδομική, και Eurobank, τέταρτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση για την Coca-Cola (ίσως χρειάζεται προσοχή και ο αυξημένος δανεισμός που παρατηρείται για την μετοχή στο Χ.Π.Α.) και αρνητικό πρόσημο για Cosmote, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Τιτάνα.

Αντίθετα με κέρδη μεγαλύτερα του 1% οι Ελ. Πετρέλαια και Αγροτική και απλά με θετική ποσοστιαία μεταβολή Εμπορική, ΗΥΑΤΤ, Ιντρακόμ (μετά από συνεχή νέα χαμηλά τρέχοντος έτους), ΚΑΕ, ΟΤΕ και Motor Oil.

Μάλλον απαισιόδοξοι οι περισσότεροι τεχνικοί αναλυτές, καθώς οι συνεχείς αποτυχημένες προσπάθειες ανοδικής διάσπασης των 2355-2360 μονάδων, έχουν μετατρέψει το επίπεδο αυτό σε σημαντική βραχυχρόνια αντίσταση με επόμενα σημεία στήριξης τις 2311 και 2284 μονάδες (!!!).

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με θεωρητικά ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις 2360,75 μονάδες, μετά τις 14.20 είχε χάσει όλα τα αρχικά κέρδη, το θετικό πρόσημο και την ”επιφανειακή ψυχραιμία” του, με αποτέλεσμα όταν πύκνωσαν, σχετικά, οι πωλήσεις σε Δεικτοβαρείς μετοχές να κατρακυλήσει δευτερόλεπτα πριν το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας (2332,56) και να κλείσει τελικά στις 2337,03 μονάδες με απώλειες 0,52%.

Ο τζίρος επανήλθε στα γνωστά απαξιωμένα επίπεδα των 90,1 εκ. ευρώ από τα οποία μάλιστα πρέπει να αφαιρεθούν τα 8,7 εκ. που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές και βέβαια όλοι εύχονται να μην πλησιάζει η μέρα που οι όποιοι ξένοι θα αναρωτιούνται τι δουλειά έχουν σε μία Αγορά που δεν μπορεί να ξεπεράσει ούτε τα 100 εκ. ευρώ σε καθαρή αξία συναλλαγών (!!!).

Και πάλι στην τελική εικόνα υπερτερούν οι πτωτικές μετοχές(157) των ανοδικών (129), αλλά σε 15 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 7%, αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις ”ανοιχτών” εντολών αγοράς των τελευταίων δευτερολέπτων (!).

Όσον αφορά στις προσυμφωνημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν, δύο πακέτα των 50.000 τεμαχίων έκαστο της Cosmote στα 12,80 ευρώ, ένα πακέτο 8.210 τεμάχια της Alpha Trust Ανδρομέδα στα 2,43 ευρώ, ένα πακέτο 67.078 τεμάχια της Alpha Bank στα 20,94 ευρώ και ένα πακέτο 347.568 τεμάχια του ΟΤΕ στα 10,42 ευρώ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε ένα πακέτο 113.000 τεμάχια της Alpha Bank στα 20,90 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v