Η Σοφοκλέους δεν πεθαίνει!

Η κατάσταση στην αγορά έχει αλλάξει. Οι συνθήκες δεν είναι ίδιες με εκείνες που επικρατούσαν πριν από δύο χρόνια και πολύ περισσότερο πριν από πέντε ή δέκα. Αυτό δεν πρέπει, όμως, να μας οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Τα χρηματιστήρια δεν πεθαίνουν!

Η Σοφοκλέους δεν πεθαίνει!
Η κατάσταση στην αγορά έχει αλλάξει. Οι συνθήκες δεν είναι ίδιες με εκείνες που επικρατούσαν πριν από δύο χρόνια και πολύ περισσότερο πριν από πέντε ή δέκα.

Αυτό δεν πρέπει, όμως, να μας οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Τα χρηματιστήρια δεν πεθαίνουν!

Είναι πολύ πιθανό τα χειρότερα να μην τα έχουμε δει ακόμη. Όπως, επίσης, είναι πιθανό να επιχειρηθεί μια ανοδική αντίδραση της αγοράς στις επόμενες ημέρες.

Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Μία πιθανή ανοδική κίνηση της αγοράς μπορεί να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ρευστοποιήσεις και ιδιαίτερα σε μετοχές που δεν έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση.

Για τη συνέχεια, όμως, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Το οικονομικό περιβάλλον δεν είναι καλό και αναμένεται να γίνει δυσκολότερο αμέσως μετά την Ολυμπιάδα. Αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ η Σοφοκλέους οφείλει ακόμη γραμμάτια από την εποχή του 1999.

Όλο αυτό το σκηνικό μας απογοητεύει και μας οδηγεί στην απόφαση να αποσυρθούμε από την αγορά. Να πουλήσουμε τις μετοχές μας και να ρίξουμε μαύρη πέτρα πίσω μας. Είναι λάθος!

Είναι λάθος να παρασυρθούμε από την κακή ψυχολογική κατάσταση που μας δημιουργεί η σημερινή άθλια εικόνα της αγοράς. Το αντίθετο! Το γεγονός ότι διάφοροι πετούν τις μετοχές τους στην πυρά, είναι ένα σοβαρό κίνητρο για να ξανασκεφτούμε σοβαρά την πιθανότητα νέων τοποθετήσεων.

Όχι σε μία ημέρα και όχι σε μία μετοχή! Δεν χρειάζεται βιασύνη. Μπορούμε να ξεκινήσουμε σήμερα και να τελειώσουμε τον Δεκέμβριο. Βλέποντας και κάνοντας και πάντοτε σε σχέση με την πορεία της αγοράς.

Τα χρηματιστήρια δεν πεθαίνουν. Ή αλλιώς: Το μοναστήρι να είναι καλά και από καλόγερους...

Το 2004 είναι η χρονιά του μεγάλου ξεκαθαρίσματος. Εφόσον τελικά γίνει το ξεκαθάρισμα, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια.

Ποιες μετοχές είναι φθηνές και ποιες εταιρείες θα επιβιώσουν είναι κάτι που εύκολα μπορεί να το διαπιστώσει κανείς, εξετάζοντας προσεκτικά τους ισολογισμούς των εταιρειών.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v