Με τα ”μεσαία” για το... Πόρτο

Εξισορροπείται, σε ικανοποιητικό βαθμό, η μέχρι χθες ”ανισόρροπη” κατάσταση της Σοφοκλέους. Ισομερής η αντίδραση μετοχών από αρκετούς κλάδους, κατηγορίες και κεφαλαιοποίηση. Στο επίκεντρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι μετοχές των ακτοπλοϊκών εταιριών, ενώ ανοδικά συνεχίζουν ΟΤΕ και Πειραιώς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με αιχμή τις μετοχές Εθνική και Πειραιώς και σύμμαχο τον ΟΤΕ, εξομαλύνεται γενικότερα η κατάσταση στην αγορά.

Με σχετικά χαμηλές συναλλαγές περίπου 15 εκατ. ευρώ στις 11.50, καταγράφονται κάποιες πρώτες θετικές ενδείξεις αποσυμπίεσης στην πολύπαθη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Αυτό καταγράφεται και στην απόδοση των τριών βασικών δεικτών FTSE, όπου μέχρι στιγμής οι ΜΚ-40 και SC-80 υπεραποδίδουν έναντι του 20άρη.

Συγκριτικά η αντίδραση της αγοράς είναι σε μεγάλο βαθμό ισομερής, ενώ ξεχωρίζουν επιμέρους στοιχεία.

Το πρώτο αφορά στη συνολικότερη θετική αντίδραση μετοχών ακτοπλοϊκών εταιριών, μετά την απόφαση των εφοπλιστών να προχωρήσουν σε αύξηση του ναύλου της οικονομικής θέσης αλλά και των οχημάτων κατά 10%.

Η αγορά προεξοφλεί πως το ποσοστό που τελικά θα συμφωνηθεί μεταξύ των εμπλεκομένων θα είναι ικανό να ενισχύσει τα αποτελέσματα β’ εξαμήνου των εταιριών.

Σημαντικά τα κέρδη για τη μετοχή των ΕΠΑΤΤ, Μινωικών, αλλά και των ΑΝΕΚ, ΝΕΛ.

Ο κλάδος λόγω και των πρόσφατων επιχειρηματικών εξελίξεων προφανώς παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Το δεύτερο στοιχείο αφορά στην αντίδραση μετοχών που πιέστηκαν για διαφορετικούς λόγους τις προηγούμενες μέρες.

Με ποσοστό 10% αντιδρά ύστερα από πίεση ημερών η μετοχή της Informatics, ακολουθούν η Κλωνατέξ, κοινή και προνομιούχος, αλλά και οι μετοχές του Κτήματος Λαζαρίδη.

Σταθεροποιείται η τιμή και εμφανίζονται αγοραστές σε υψηλότερο επίπεδο σε μετοχές που για διαφορετικούς λόγους είχαν διορθώσει, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της 3Ε και των ΕΛ.ΠΕ. (τρέχουσα τιμή στα 7 ευρώ).

Θα πρέπει βεβαίως να αναφερθεί η σαφής βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση της μετοχής του ΟΤΕ, προς τα 10,80 ευρώ, της Πειραιώς, του ΟΠΑΠ, η σταθεροποίηση της Εθνικής μεταξύ 17,92-18,00 ευρώ και η συνέχεια σε μετοχές όπως τα Folli Follie, η Γερμανός, η Φουρλής κ.ά.

Μέχρι στιγμής η τεχνική εικόνα της αγοράς και όχι μόνο του Γ.Δ. είναι σχετικά ενθαρρυντική.

Εν πάση περιπτώσει, είναι σαφώς καλύτερη για ένα μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς απ’ ό,τι τις τελευταίες ημέρες.

Επίσης, τεχνικά, η διακύμανση του Γ.Δ. μεταξύ 2.350-2.362 μονάδων επιτρέπει, με προϋπόθεση την αύξηση συναλλαγών, την προσέγγιση των 2.380 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v