Ηπια κατοχύρωση θέσεων

Εύθραυστη η βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς τη χθεσινή αντίδραση ακολουθεί περιορισμένης έκτασης κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων. Ευμετάβλητη η κατάσταση και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, όπου η σχέση πτωτικών προς ανοδικές διαμορφώνεται στο 4,5/1.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με αιχμή τις τηλεπικοινωνίες και τις τράπεζες συντηρήθηκε αρχικά με ηπιότερο ρυθμό σήμερα η αντίδραση του Γ.Δ.

Ωστόσο, στην προσέγγιση της περιοχής των 2.350 μονάδων καταγράφηκαν οι πρώτες, περιορισμένης έκτασης, πωλήσεις σε μετοχές του FTSE-20, πλην, όμως, ο δείκτης παραμένει κοντά στην υψηλή τιμή των 1.253 μονάδων, καθώς αντιδρούν μετοχές που δεν είχαν ακολουθήσει χθες.

Σταδιακά όμως, μετά τις 11.45, η πίεση έγινε εντονότερη σε επιμέρους τίτλους, με αποτέλεσμα ο Γ.Δ. να υποχωρήσει προς τις 2.335 μονάδες.

Η σχέση ανοδικών – καθοδικών διαμορφώθηκε αρχικά στο περίπου 1,5 προς 1, με τις συναλλαγές να παραπέμπουν σε συνολικό τζίρο μάλλον περισσότερο των χθεσινών 100 εκατ. ευρώ.

Μετά τις 11.45 μεταβλήθηκε και η σχέση ανοδικών – καθοδικών, με τις δεύτερες να υπερισχύουν ελαφρώς των πρώτων.

Οι διακυμάνσεις αυτές της πρώτης ώρας δικαιολογούν την επιφυλακτικότητα της πλειονότητας των εμπλεκόμενων, καθώς η χθεσινή αντίδραση θεωρείται –και σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα– τεχνικής και μόνο μορφής.

Εξαρχής είχε αναφερθεί πως για να συντηρηθεί οποιαδήποτε ανοδική τάση θα πρέπει η αγορά να δοκιμαστεί από την αρχή του Ιουλίου και οι συναλλαγές να ”ξεκολλήσουν” από το χαμηλό επίπεδο των 100 εκατ. ευρώ.

Στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση καταγράφονται απώλειες της τάξεως του περίπου 1/3 των όποιων χθεσινών κερδών.

Ενδεικτικά αναφέρεται η χαρακτηριστική περίπτωση μετοχών του ομίλου Κλωνατέξ, όπου σήμερα το ποσοστό αρνητικής μεταβολής κυμαίνεται στο περίπου 4% (μετά το χθεσινό +12%).

Απώλειες περίπου 3,2% σημειώνει η μετοχή της Νάουσας, που υποχωρεί στο 1,54 ευρώ, προς τα 1,63 ευρώ η μετοχή της Despek Πολυμέσα, ενώ με ανάλογο ποσοστό υποχωρούν και άλλες μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Μικρή κατοχύρωση κερδών σημειώνεται στον ΟΤΕ, με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 0,25%, ενώ μικρά κέρδη εμφανίζει η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Με κέρδη 1,7% και συναλλαγές περίπου 30.000 τεμαχίων ενισχύεται η μετοχή της Τιτάν, ενώ υψηλή τιμή καταγράφεται και για τη μετοχή των Folli Follie.

Στη μετοχή της εταιρίας σημειώνονται και σήμερα αυξημένες συναλλαγές.

Από τις τραπεζικές μετοχές, η Alpha υποχωρεί προς τα 20,18 ευρώ, με συναλλαγές περίπου 100.000 τεμαχίων, μετά το εντυπωσιακό χθεσινό +4%.

Στη μετοχή της Εθνικής υπερισχύουν μέχρι στιγμής οριακά οι πωλητές στα 17,96 ευρώ, με τη μετοχή να υποχωρεί οριακά, ενώ προς τα 17,36 ευρώ εμφανίστηκαν πωλητές και στη μετοχή της Eurobank.

Μερική κατοχύρωση κερδών οδηγεί τη μετοχή των ΕΛΠΕ περίπου 1% χαμηλότερα, στα 7,08 ευρώ, ενώ πιο ισορροπημένη εμφανίζεται προς τα 19,54 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ.

Για την επόμενη ώρα θα πρέπει η μερική κατοχύρωση – κλείσιμο χθεσινών θέσεων να μην οδηγήσει το Γ.Δ. χαμηλότερα των 2.330 μονάδων και ενδεχομένως να τον συντηρήσει στη συνέχεια σε εύρος τιμών μεταξύ 2.335-2.342 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v