Σε διακοπές οι αγοραστές

Διαταράσσεται η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση της αγοράς και σε επίπεδο Γ.Δ. Απόντες οι ισχυροί αγοραστές, θεατές και χωρίς να βιάζονται οι ξένοι, τη στιγμή που ολοκληρώνεται η διαδικασία ”εξαέρωσης” -με οδυνηρό τρόπο- της Σοφοκλέους. Αναζητούνται θετικά νέα.

τoυ Μιχαήλ Γελαντάλι

Ποιο θα μπορούσε να είναι το στοιχείο-”καταλύτης”, ικανό να αποτρέψει τα χειρότερα στην αγορά;

Πέρα από μια τεχνική και μόνο αντίδραση, όλοι οι επιμέρους τεχνικοί δείκτες δείχνουν πως η μεσοπρόθεσμη τάση απειλείται ουσιαστικά.

Η μεταστροφή της μέχρι τώρα ανοδικής φοράς σε πτωτική ”κρέμεται” από μια κλωστή, οδηγώντας το Γ.Δ. χαμηλότερα των 2.300 μονάδων προς το επόμενο εύρος στήριξης των 2.260-2.265 μονάδων.

Τα αποτελέσματα των τραπεζών μπορεί υπό προϋποθέσεις να κάνουν τη διαφορά, αν και στα επίπεδα της Παρασκευής υπερίσχυαν οι πωλητές ένατι των αγοραστών.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση ισχυρών χρηματιστών πως οι ξένοι ενισχύουν τη θέση τους στις 5 βασικές τραπεζικές μετοχές, πλην, όμως, η προσφορά που εκδηλώνεται πλεονάζει, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται σταδιακά χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Είναι χαρακτηριστικό πως ούτε μία τραπεζική μετοχή δεν κινείται πλέον πάνω από τον κινητό μέσο όρο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα διασπάστηκε η συγκεκριμένη περιοχή και για τις μετοχές των Εγνατία, Ελλάδος, Εμπορική.

Οι μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ κινούνται επίσης χαμηλότερα του ΚΜΟ-20.

Αντιθέτως, παραμένουν υψηλότερα της συγκεκριμένης τεχνικής γραμμής οι μετοχές των ΕΛΠΕ και Coca-Cola 3E, και βεβαίως ο Γερμανός.

Στο χώρο των ΕΛΠΕ καταγράφεται εύλογα σχετική κινητικότητα, λόγω της φημολογίας που υπάρχει με επίκεντρο το ποσοστό 8,2% του Δημοσίου.

Όμως, από μόνη της η μετοχή των ΕΛΠΕ δεν μπορεί να προσφέρει στήριξη στον FTSE-20.

Ένα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να προσεχθεί αφορά στη μείωση της συνολικής απόδοσης που εμφανίζει από την αρχή του έτους ο Γ.Δ. (2,2%) και της μειούμενης διαφοράς από αυτές άλλων ανεπτυγμένων αγορών.

Ενδεχομένως το ”ψαλίδισμα” της απόδοσης της Σοφοκλέους και η υποαπόδοση βασικών μετοχών–επιλογών των ξένων να δημιουργούσε αγοραστικό ενδιαφέρον.

Εντολές, όμως, ισχυρές, τουλάχιστον σε Εθνική, Alpha, δεν υπήρχαν, σύμφωνα με τα πρώτα πρωινά στοιχεία.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση καταγράφεται ένας ακόμη αρνητικός κύκλος που οδηγεί τον ΜΚ-40 14,9% χαμηλότερα από την αρχή του έτους, ενώ στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση το αρνητικό ποσοστό αγγίζει πλέον το 20% για τον SC-80.

Είναι χαρακτηριστικό πως την προηγούμενη εβδομάδα υψηλότερα του ΚΜΟ-20 κινήθηκαν ελάχιστες μετοχές. Αναφέρονται ενδεικτικά οι Alpha Trust, Panafon, 3Ε, Δέλτα Βιομηχανία Παγωτού, Κανάκης, Ξυλεμπορία, Yalco, ΒΙΣ, Mafin Financial, Πειραιώς Ακινήτων.

Ενδιαφέρον εμφανίζει και αυτήν την εβδομάδα η περίπτωση των ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, καθώς η μετοχή της δεύτερης έκλεισε στα 19,32 ευρώ, με απόδοση 1,68% την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΠΑΠ, η διοίκηση του οργανισμού φαίνεται να εμμένει στη θέση της που αφορά στη διατήρηση και ενίσχυση του μονοπωλιακού καθεστώτος, θέση την οποία προσυπογράφει και η διοίκηση του υπουργείου Οικονομίας.

Από διαδικαστικής πλευράς, αποκοπή μερίσματος πραγματοποιείται σήμερα για τις μετοχές των ΓΕΚ, 0,18 ευρώ, (στα 5,20 η τιμή της 25ης/6), Τέρνα 0,17 ευρώ (6,16 ευρώ), Μηχανική 0,10 ευρώ (1,87 ευρώ), Chipita 0,06 ευρώ (2,30 ευρώ), Delta Project 0,208 ευρώ (7,12 ευρώ), Θεμελιοδομή 0,05 ευρώ (1,39 ευρώ), Crown 0,10 (8,28 ευρώ) και Intramet 0,06 ευρώ, Μπενρουμπή 0,14 ευρώ, Κορδέλλου 0,02 και Newsphone 0,097 ευρώ.

Κατά συνέπεια ζητούμενο και γι’ αυτή την εβδομάδα είναι η αποτροπή μεταβολής της μεσοπρόθεσμα ανοδικής φοράς σε καθοδική και στη χειρότερη περίπτωση (καθοδικής διάσπασης) η διατήρηση της επόμενης στήριξης πέριξ των 2.262 μονάδων.

Τεχνική εικόνα που αφορά στην πορεία του Γ.Δ. και όχι σε αυτήν των μετοχών, καθώς οι τρέχουσες τιμές όλων και περισσότερων εισηγμένων παραπέμπουν σε επίπεδο Γ.Δ. πέριξ των 1.500 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v