Μεγάλη κερδοσκοπική ευκαιρία!

Τα μεγάλα χρηματιστηριακά κέρδη κρύβονται στις υπερβολές. Όταν οι άλλοι πετάνε τις μετοχές τους από το παράθυρο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Αρκετές μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης βρίσκονται κοντά στο απόλυτο μηδέν. Πρόκειται για μια θαυμάσια κερδοσκοπική ευκαιρία...

Μεγάλη κερδοσκοπική ευκαιρία!
Τα μεγάλα χρηματιστηριακά κέρδη κρύβονται στις υπερβολές. Όταν οι άλλοι πετάνε τις μετοχές τους από το παράθυρο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Αρκετές μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης βρίσκονται κοντά στο απόλυτο μηδέν. Πρόκειται για μια θαυμάσια κερδοσκοπική ευκαιρία...

Οι χρηματιστηριακές εταιρείες ”καίγονται” να κλείσουν τα χρεωστικά υπόλοιπα των πελατών τους. Πουλάνε, λοιπόν, μετοχές δίχως διάκριση.

Οι υπάλληλοι παίρνουν μπροστά τους τα χαρτοφυλάκια των ασυνεπών πελατών τους και τα εκτελούν. Στην κυριολεξία. Βλέπει η υπόλοιπη αγορά μία μετοχή να πέφτει επί δύο ή τρεις μέρες κατά 18% την ημέρα, δεν ξέρει τι συμβαίνει, και έτσι συνωστίζεται κι αυτή στην ουρά.

Υπάρχει κι ένας άλλος λόγος που οι μετοχές πέφτουν τόσο άτσαλα. Το margin! Όταν μια μετοχή υποχωρεί κατά 40%, αρχίζουν να κτυπάνε τα καμπανάκια στα τερματικά. Ο πελάτης πρέπει να δώσει λεφτά ή να πουλήσει.

Η κάθετη πτώση της περιφέρειας έχει αναγκάσει πολλούς επενδυτές να πουλήσουν όσο όσο, επειδή δεν έχουν, τελικά, άλλη επιλογή. Με τον τρόπο αυτόν η πτώση γίνεται αυτοτροφοδοτούμενη και οδηγούμαστε σε υπερβολές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα βγουν αρκετά χρήματα στο προσεχές διάστημα. Όχι γιατί οι χρηματιστηριακοί δείκτες θα αρχίσουν να καλπάζουν, αλλά διότι το απόλυτο μηδέν απέχει σημαντικά από τη μονάδα.

Πότε θα συμβεί αυτό; Μπορεί σήμερα, μπορεί αύριο, μπορεί σ’ έναν μήνα. Όταν οι χρηματιστηριακές εταιρείες δεν θα έχουν άλλες μετοχές να προσφέρουν.

Τότε θα ανακαλύψουν όλοι τις ”ευκαιρίες” και θα συντελεστεί εκ νέου το ”θαύμα”. Θυμηθείτε τι έγινε πριν από 15 μήνες, τον Μάρτιο του 2003.

Όλα αυτά δεν αναιρούν το γεγονός ότι η Σοφοκλέους έχει μαζέψει αρκετά σκουπίδια στην αυλή της. Δεν μπορούμε, όμως, να χαρακτηρίσουμε ως σκουπίδια τριακόσιες τόσες μετοχές!

Οι επιχειρηματίες παρακολουθούν τις εξελίξεις με απάθεια. Η τροπή που πήραν τα πράγματα τους εξυπηρετεί. Τόσο εκείνους που θέλουν να ανακτήσουν ποσοστά μετοχών που ”έχωσαν” διακριτικά το προηγούμενο διάστημα, όσο και εκείνους που μέσα από τη χρηματιστηριακή απαξίωση των εταιρειών τους βλέπουν μια μοναδική ευκαιρία για... δημόσια προσφορά!

Όποιος θέλει μπορεί να πουλήσει και όποιος θέλει να αγοράσει. Αυτή άλλωστε είναι κι η έννοια της ελεύθερης αγοράς. Αρκεί κάθε φορά να ξέρουμε τι κάνουμε.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v