Χάσαμε την μπάλα. Στοπ

Οριακές απώλειες καταγράφει ο Γενικός Δείκτης στη Σοφοκλέους, πλην όμως οι απώλειες για το σύνολο της αγοράς είναι σημαντικότατες, καθώς η αναλογία ανοδικών προς πτωτικές διαμορφώνεται στο 1/11, επιτείνοντας με εύγλωτο τρόπο την πλήρη απαξίωση της περιφέρειας και τις πιέσεις στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Εντελώς διαφορετική η εικόνα στις ευρωαγορές, όπου καταγράφονται σημαντικά κέρδη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Περισσότερες από 40 μετοχές καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες της τάξεως του 8%.

Το σίγουρο είναι πως στο κλείσιμο της συνεδρίασης, θα έχουμε την καταγραφή νέων χαμηλότερων τιμών, περισσότερο από ό,τι χθες.

Χθες, ενδοσυνεδριακά, σημειώθηκε ελάχιστη τιμή για ακριβώς 70 τίτλους, ενώ χειρότερη είναι η εικόνα σήμερα.

Αυτό που εύγλωττα μας επισήμανε επενδυτής – επισκέπτης του δικτύου αφορά άμεσα σε... ”σφαγή των αμνών”.

Όπως σημειώνονταν και στο προσυνεδριακό σχόλιο, η εικόνα απαξίωσης δεν περιορίζεται δυστυχώς σε μερικές περιφερειακές μετοχές, αλλά διαχέεται σταθερά σε όλο και περισσότερες εταιρίες, πολλές, απο τις οποίες είναι υγιείς με κέρδη στο τρίμηνο και σταθερό ρυθμό ανάπτυξης.

Εάν δεν μας διαφεύγει κάτι, που αφορά στο παρασκήνιο της αγοράς, και που ορισμένοι παράγοντες κατονομάζουν ως τελικό και αιματηρό ξεκαθάρισμα λογαριασμών των εμπλεκομένων, η τρέχουσα απογοητευτική εικόνα της Σοφοκλέους, τείνει να προσλάβει συστημικό χαρακτήρα.

Αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως τους ισχυρούς, είναι η διασφάλιση των 2.300 μονάδων, επί της ουσίας όμως, η τιμή για 3 στις 5 μετοχές υποχωρεί σε επίπεδο χαμηλότερο των 1.600 μονάδων για το Γενικό Δείκτη.

Μάλιστα, για ορισμένες η αποτίμηση είναι ακόμη πιο δραματική και παραπέμπει σε επίπεδο χαμηλότερο και από αυτό του Μαρτίου 2003.

Ο Γ.Δ. για την ιστορία, χάνει μόλις 0,19% κυμαίνεται στις 2.335 μονάδες, ουσιαστικά όμως η εικόνα της αγοράς καταγράφεται στη σχέση ανοδικών – καθοδικών, η οποία είναι 1/11.

Το ανησυχητικό είναι πως σε χαμηλή τιμή οδηγούνται οι μετοχές εταιριών όπως οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Στρίντζης, Intracom, ΕΠΑΤ, Ηρακλής, και άλλων ονομάτων που μόνο σε περιφέρεια δεν παραπέμπουν.

Τονίζαμε το πρωί και δυστυχώς το επαναλαμβάνουμε και τώρα.

Καλά και άγια τα μέτρα, βάζουν το μαχαίρι στο κόκαλο, αλλά μέχρις ότου αρχίσουν να αποδίδουν η κατάσταση εξελίσσεται άκρως επώδυνα για τον ασθενή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v