Αλλη μια δύσκολη συνεδρίαση

Δεν πρέπει επ’ ουδενί να χαθεί η μάχη με τις 2.300 μονάδες. Ξαναμαζεύεται χαμηλότερα η Alpha, απορροφάται η προσφορά των νέων δωρεάν μετοχών της Εθνικής, πλην όμως στην πτωτική δίνη εγκλωβίζεται πλέον και ένα κομμάτι της πραγματικής οικονομίας μας. Η αγορά ζητά άμεσα κίνητρα και ουσιαστικές προσπάθειες για την αποτελμάτωση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Και σήμερα ”στο κουπί”.

Τίποτα δεν έχει κριθεί και το παραμικρό δεν έχει αποσαφηνιστεί, ακόμα.

Μέχρις ότου ολοκληρωθεί η απορρόφηση των νέων δωρεάν μετοχών της Εθνικής, μέχρις ότου φανούν οι πραγματικές διαθέσεις των ξένων για τις ΟΠΑΠ - ΔΕΗ, και το κυριότερο, μέχρι να δοθούν σήματα γραφής πως κάτι μπορεί να αλλάξει στον τρόπο κάλυψης των αγοραπωλησιών, δείκτες και μετοχές θα ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί.

Θέλουμε να πιστεύουμε, ωστόσο αποτελεί προσωπική προσδοκία ακόμη, ότι οι ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της ΕΧΑΕ, η αποσαφήνιση των προθέσεων της διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η στάση των τραπεζών στο ζήτημα του προέδρου του Δ.Σ. του Χ.Α. και κάποιες κινήσεις, τύπου Sanyo ή Coca-Cola, μπορεί να σηματοδοτήσουν την αρχή μιας καινούργιας προσπάθειας.

Μέχρι να δοθούν απτά δείγματα γραφής βιώνεται στη Σοφοκλέους μία απαξίωση ανάλογη αυτής που είχαμε γνωρίσει την περίοδο ’92-’96 και που είναι σοβαρότερη από αυτή της διετίας 2000-2001.

Το ανησυχητικό είναι πως η αναδιάρθρωση κυρίως τραπεζικών χαρτοφυλακίων, εν όψει και της εφαρμογής των ΔΛΠ, πλήττει σειρά μετοχών παραδοσιακών εταιριών της οικονομίας μας.

Το πρόβλημα δεν αφορά πλέον σε μια μικρή ομάδα περιφερειακών μετοχών, αλλά έχει παρενέργειες και σε μετοχές του μεγέθους ενός Ηρακλή, των ΕΠΑΤΤ και σε αρκετές ακόμη εισηγμένες.

Τουλάχιστον, η καταγραφή χαμηλών και νέων χαμηλότερων τιμών καθημερινά αυτήν την εικόνα φθοράς και απαξίας καταγράφει.

Το ενθαρρυντικό, μεσοπρόθεσμα, αφορά στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, κυρίως των τραπεζών, κάτι που μπορεί να δώσει και πάλι ώθηση σε δεικτοβαρείς μετοχές.

Ξαναμαζεύεται, χαμηλότερα όμως, η Alpha, απορροφά την προσφορά προς τα 17,90 ευρώ η Εθνική, ενισχύεται η τάση του ΟΤΕ εν όψει και του μετατρέψιμου ομολογιακού στο τέλος Ιουνίου, ενισχύεται η Cosmote, αντιδρούν οι αρμόδιοι, όπως φάνηκε στην περίπτωση των ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Παράλληλα, η 3Ε προχωρά για μία ακόμη φορά σε ”κίνηση-σηματωρό”, η CSFB εξετάζει τον Τιτάνα, η Sanyo προχωρά σε μία αναγκαστική κίνηση, που όμως μπορεί να αποβεί θετική.

Όλο και περισσότερες ενδείξεις συνηγορούν στο ότι ολοκληρώνεται ένας πτωτικός κύκλος.

Η κινητικότητα στο χώρο των χρηματιστηριακών, οι νέες διοικήσεις σε κεφαλαιαγορά και ΕΧΑΕ, η ανάγκη του οικονομικού επιτελείου να βρει ρευστό, ίσως αποτελούν προοίμιο για κάτι καλύτερο.

Από τεχνικής πλευράς επιμένουμε πως δεν πρέπει να χαθεί η μάχη με τις 2.300 μονάδες.

Υποστηρίζουμε όμως ακόμη πιο ενεργά την ανάγκη να δοθεί ρευστότητα στο σύστημα.

Είτε με τη μορφή ελαστικότερης εφαρμογής, πάντα σύμφωνα με το νόμο, είτε μέσω ενός Τ+ σε κάποιες ημέρες ”μόχλευσης”, ακόμη και αν η Ε.Κ. δείχνει να απεχθάνεται τη λελογισμένη χρήση του Τ+29.

Για να αυξηθούν οι συναλλαγές, σημειωνόταν και χθες, θα πρέπει είτε να εισρεύσει καινούργιο χρήμα είτε να δοθούν κίνητρα μόχλευσης του περιορισμένου υπάρχοντος.

Δεδομένης της απουσίας του πρώτου, θα πρέπει να δοθούν αρμοδίως κίνητρα για το δεύτερο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή συνεδρίαση όχι τόσο για τον τρόπο αντίδρασης των ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική, όσο των Sanyo, Hρακλής, ΕΠΑΤΤ, 3Ε, Φουρλής, Intracom και αρκετών μετοχών μεγάλων εταιριών.

Ας δοθούν κίνητρα, προκειμένου να γίνει μια νέα αρχή, προτού να είναι αργά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v