Απειλείται και η μεσοπρόθεσμη τάση

Εμφανής όσο και καταλυτική η απουσία των ξένων από τη Σοφοκλέους. Κυρίως εσωτερικά προβλήματα και έλλειψη στρατηγικής πιέζουν την αγορά σε σημείο... ασφυξίας και απαξίωσης. Κίνδυνος να μετατραπεί σε πτωτική και η μεσοπρόθεσμη τάση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να μετατραπεί από ανοδική σε πτωτική και η μεσοπρόθεσμη τάση.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θέλουμε να πιστεύουμε πως θα δοθούν μάχες στα τρέχοντα επίπεδα τιμών προκειμένου να μη διασπαστεί η ευρύτερη περιοχή στήριξης των 2.300 μονάδων.

Να υπενθυμίσουμε πως για τελευταία φορά, φέτος, ο Γ.Δ. είχε υποχωρήσει χαμηλά στις 2.276,32 μονάδες, στις 22 Μαρτίου, ύστερα από μία διόρθωση που είχε ξεκινήσει στις 8/3 από τις 2.504,09 μονάδες.

Θα πρέπει, όμως, να σημειωθεί πως σε όλο εκείνο το διάστημα (8/3-23/3) οι συναλλαγές στη χειρότερη περίπτωση είχαν κυμανθεί στα 118,5 εκατ. ευρώ, στις 23/3.

Εν συνεχεία και μέχρι τις 28/4 με συναλλαγές που έφτασαν μέχρι και τα 196,5 εκατ. ευρώ (22/4) ο Γ.Δ. αντέδρασε εκ νέου προς τις 2.544,8 μονάδες (στις 3/5) με τζίρο 207,8 εκατ. ευρώ.

Διαφορετικές, όπως διαπιστώνεται, οι συνθήκες και προϋποθέσεις από πλευράς συναλλαγών, που πιστοποιούν την αποχή - απραξία των ξένων επενδυτών.

Είναι χαρακτηριστικό, καθώς αντανακλάται η διάθεση – τακτική των ξένων, πως τις τελευταίες ημέρες, εάν εξαιρεθεί η έκθεση της Credit Suisse για τον ΟΠΑΠ (όπου διατηρείται η τιμή-στόχος των 18 ευρώ), λίγοι είναι οι διεθνείς οίκοι που έχουν προβεί σε ανάλυση για μετοχή της Σοφοκλέους.

Εξαιρείται βέβαια και η ανάλυση της Citigroup για τη μετοχή της Εθνικής, μετά τη διανομή των δωρεάν μετοχών και την αναγκαστική προσαρμογή στην οποία προχώρησε.

Παρεμπιπτόντως, η μετοχή της Εθνικής ταλαιπωρήθηκε σε μία δύο συνεδριάσεις πριν από τη διανομή των νέων μετοχών, αλλά και στη συνέχεια σταθερά οδηγούμενη στη χαμηλή τιμή των 18,18 ευρώ.

Από τις 5 ισχυρές τραπεζικές μετοχές υπόαπόδοση εμφανίζει η Πειραιώς, που ενισχύθηκε χθες στα 9,24 ευρώ, ενώ με συναλλαγές 35.603 τεμαχίων υποχώρησε κατά 1,52 στα 22,02 ευρώ η Εμπορική.

Η μετοχή της Alpha υποχωρεί οριακά στο... χείλος των 20,5 ευρώ, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση πως ορισμένοι διαχειριστές προχωρούν εν μέσω πτωτικών συνεδριάσεων με χαμηλό τζίρο σε ρευστοποίηση θέσεών τους, τακτική που δικαιολογείται από τις συνεχιζόμενες μικρές, αλλά σταθερές εκροές στα Αμοιβαία Κεφάλαια.

Παράλληλα, την ίδια εποχή, αρκετές τράπεζες φροντίζουν είτε να μεταφέρουν σε θυγατρικές τους μετοχικές θέσεις είτε να πωλούν απευθείας μετοχές.

Κάτι σχετικό έχει διαπιστωθεί τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις (Alpha, Εμπορική).

Κάπως καλύτερη εμφανίζεται η εικόνα στις τηλεπικοινωνίες, ειδικότερα στην Cosmote, όπου οι χθεσινές συναλλαγές των 441.825 τεμαχίων (12,90 ευρώ) ήταν περίπου ισόποσες των 445.641 του ΟΤΕ (10,22 ευρώ).

Την ίδια περίοδο η εικόνα της απαξίωσης συμπληρώνεται από την διόρθωση διαρκείας ισχυρών ασφαλιστικών, όπως είναι η Εθνική στα 3,18 ευρώ, η Αγροτική στα 2,80 ευρώ, με ένα εντυπωσιακό σερί 19 στις 20 αρνητικές συνεδριάσεις.

Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η Credit Suisse προτρέπει τους επενδυτές να μην ”υπεραντιδρούν” στα δημοσιεύματα του Τύπου...

Λίγες μέρες νωρίτερα, όμως, η Alpha Finance προχωρούσε σε υποβάθμιση του ΟΠΑΠ, καθώς οι αναλυτές της εκτιμούσαν πως οι περισσότεροι θετικοί παράγοντες για τη μετοχή του Οργανισμού έχουν ήδη προεξοφληθεί από την αγορά.

Η συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρεται ως ενδεικτική της διάστασης απόψεων μεταξύ ισχυρών εγχώριων και ισχυρότερων διεθνών οίκων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν έχει έρθει ακόμη –τουλάχιστον άμεσα- η ημέρα των αγορών για λογαριασμό των ξένων.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση η εικόνα είναι όπως ακριβώς καταγράφεται στις -καθημερινά- όλο και περισσότερο χαμηλές τιμές, στη μείωση των συναλλαγών και στην προβληματική τεχνικά εικόνα όλο και περισσότερων τίτλων.

Εξαιρέσεις ελάχιστες και λίγο πολύ οι συνήθεις.

Από τεχνικής πλευράς ξεχωρίζει η με αρκετό ρίσκο βέβαια αντίδραση μετοχών, η τιμή των οποίων προσεγγίζει χαμηλή τιμή στήριξης.

Ενδεικτική η περίπτωση των Πλαστικών Θράκης που αντέδρασε χθες στα 1,08 ευρώ, με χαμηλή τιμή στα 0,98 ευρώ.

Σε χαμηλή τιμή των 2,18 ευρώ η Chipita, στα 3,24 η Creta Farm, στα 4,24 ευρώ η Revoil, στα 0,79 ευρώ η Promota και πλήθος ακόμη μετοχών, όπου ενδεχομένως να ”κρύβεται” το περιθώριο κάποιας τεχνικής αντίδρασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v