Ακραία σκαμπανεβάσματα λόγω ΧΠΑ

Εντονη μεταβλητότητα στην κίνηση του γενικού δείκτη παρατηρήθηκε στα τελευταία 24 λεπτά της συνεδρίασης μετά από παρεμβάσεις αγοραστών και πωλητών σε δεικτοβαρείς μετοχές με αφορμή και τη λήξη των Συμβολαίων στο ΧΠΑ. Πλήρης περιγραφή της συμπεριφοράς του Δείκτη, αλλά και των σχετικών μετοχών. Στο 1,65% οι εβδομαδιαίες απώλειες.

”Όλα τα λεφτά” τα τελευταία 24 λεπτά της συνεδρίασης, όπου και όσοι παρακολουθούσαν έγιναν μάρτυρες έντονης μεταβλητότητας όσον αφορά την κίνηση του Γενικού Δείκτη, κάτι που μόνο πικρόχολα σχόλια απέσπασε και βέβαια αναζητείται έστω και ένας που να υποστηρίξει ότι όλα αυτά δεν είχαν σχέση με την λήξη των Σ.Μ.Ε. Ιουνίου στο Χ.Π.Α.

Όμως ας παρακολουθήσουμε την πορεία του Γενικού Δείκτη, που έτσι και αλλιώς κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, στις 11.12 βρίσκεται στο υψηλό ημέρας των 2364,28 μονάδων, στις 15.36 στις 2355,76, στις 15.43 κάθετη πτώση μέχρι τις 2345,05, ξαφνική ”μαγική” ανοδική αντίδραση που στις 15.59 φέρνει τον Δείκτη στις 2364,25 μονάδες (!), για να κλείσει τελικά ”κατάκοπος” από τις αλλεπάλληλες διακυμάνσεις στις 2360,34 μονάδες με απώλειες 0,66%.

Την ίδια ώρα (δηλαδή τα τελευταία 24 λεπτά) βρίσκονται διαδοχικά κοντά στο χαμηλό ημέρας, ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha Bank, Cosmote, ΔΕΗ, Ιντρακόμ, Εμπορική, Τιτάν, ενώ εντείνονται οι πιέσεις και στην Εθνική, οπότε και καταγράφεται νέα ”παρέμβαση” αγοραστών που μηδενίζει τις απώλειες (Cosmote), στον ΟΠΑΠ γίνεται το ”έλα να δεις” (είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι η πρώτη εντολή αγοράς είναι στα 15,00 ευρώ όπου και είναι το χαμηλό ημέρας και πρώτη εντολή πώλησης στα 15,32 ευρώ που είναι η υψηλότερη ημερήσια διακύμανση (!!!) ), όμως οι πιέσεις στην ΔΕΗ κράτησαν καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης και στην Alpha Bank οι πωλητές ήταν ιδιαίτερα επιθετικοί κατά τα τελευταία είκοσι λεπτά.

Βέβαια μετά από όλα αυτά κάθε λογικός άνθρωπος θα ρωτήσει, ότι δουλειά έχουν οι ιδιώτες επενδυτές σε μία τέτοια Αγορά και πιθανότατα δεν θα πάρει απάντηση.

Βέβαια προκαλεί απορία και η σύμπτωση (;) που θέλει την αποκοπή του μερίσματος του ΟΤΕ (0,35 ευρώ ανά μετοχή) ακριβώς την ημέρα που λήγουν τα Παράγωγα.

Κάπως καλύτερη του αναμενομένου η εικόνα σε μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, όμως και εδώ η τελική εικόνα διαμορφώθηκε τα τελευταία 10 λεπτά (καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι πτωτικές μετοχές υπερτερούσαν των ανοδικών), καθώς ”ανοιχτές” εντολές αγορών διαμόρφωσαν την τελική αναλογία με 158 ανοδικές και 119 πτωτικές.

Οι εβδομαδιαίες απώλειες του Δείκτη φθάνουν στο 1,65% και μετά από αρκετούς μήνες ο μέσος εβδομαδιαίος όγκος συναλλαγών υποχώρησε κάτω από τα 100 εκ. ευρώ.

Δεν λέει και πολλά πράγματα στους τεχνικούς αναλυτές το γεγονός ότι και πάλι στο τέλος διασώθηκε ένα ακόμα τεχνικό στήριγμα (2350 μονάδες), όμως καθοδική διάσπαση του οποίου δίνει κίνηση περίπου 100 μονάδων χαμηλότερα, με ενδιάμεσες ”στάσεις” στις 2326 και 2280 μονάδες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, σχετικά κέρδη για τα Ελ. Πετρέλαια και απλά θετικό πρόσημο για Γερμανό και ΚΑΕ.

Αμετάβλητοι οι Cosmote, Motor oil και Πειραιώς και σημαντικές απώλειες σε Alpha Bank, Eurobank, Αγροτική (συνεχή νέα χαμηλά), Εμπορική, ΔΕΗ, Ιντρακόμ και ΟΤΕ (που όμως οι απώλειες ήταν μικρότερες του αποκοπέντος μερίσματος).

Όσον αφορά στις προσυμφωνημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 1.100.000 τεμάχια της Sex Form στα 2,56 ευρώ και ένα πακέτο 1.914.500 τεμάχια της εταιρίας Εκδόσεις Λυμπέρη στα 1,25 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v