Χ.Α.: Υποχώρηση με ελάχιστο τζίρο

Κάτω από τις 2.400 μονάδες και με ελάχιστο τζίρο κινείται η Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα να κρίνεται αδύνατη η διαμόρφωση οποιασδήποτε επενδυτικής τακτικής βραχυπρόθεσμα, καθώς το κόστος αγοράς – πώλησης παραμένει υψηλότατο λόγω περιορισμένης εμπορευσιμότητας. Αμυντικά κινείται η Εθνική, πιέσεις ασκούνται στη ΔΕΗ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Βαλτώνει η Σοφοκλέους, καθώς και η σημερινή συνεδρίαση έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα ημέρας. Αμυντικά κινείται η Εθνική, πιέσεις ασκούνται στη ΔΕΗ, ενώ περιορισμένες συναλλαγές καταγράφονται και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Με διακυμάνσεις χαμηλότερα των 2.400 μονάδων και τη σχέση ανοδικών – πτωτικών στο περίπου 1 προς 3 η αγορά κινείται χωρίς νεύρο.

Οι συναλλαγές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η τάση διαμορφώνεται από τις οριακές απώλειες των τραπεζών (4.765 μονάδες) και την υποχώρηση κατά 0,25% των τηλεπικοινωνιών.

Περιορισμένο ενδιαφέρον συντηρείται στο χώρο της πληροφορικής και δευτερευόντως σε κατασκευές, συμμετοχών και διυλιστήρια.

Από τον FTSE-20 ενθαρρυντική αποτιμάται η μέχρι στιγμής πορεία της Εθνικής, με την τιμή της μετοχής να κυμαίνεται στα 18,86-18,88 ευρώ.

Μικρές οι απώλειες, πιέζουν στα 10,64-10,66 ευρώ τη μετοχή του ΟΤΕ, ενώ προβληματίζει η νέα υποχώρηση με συγκριτικά σημαντικές απώλειες για τη μετοχή της ΔΕΗ.

Αναμφίβολα, η τιμολογιακή τιμή της κυβέρνησης και η πρόθεσή της να ”παγώσει” αυξήσεις και μισθούς μπορεί να αποτελέσει μεσοπρόθεσμα αντικίνητρο για ορισμένες μετοχές των ΔΕΚΟ.

Η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί στα 19,50 ευρώ, με συναλλαγές που ξεπερνούν τα 200.000 τεμάχια (11.42).

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση (ΜΚ-40) η σχέση ανοδικών – καθοδικών διαμορφωνόταν σε 7 προς 21, με 12 μετοχές αμετάβλητες.

Και σήμερα, όμως, οι συναλλαγές –εάν εξαιρεθεί η περίπτωση της Βωβός- των Intralot και Delta Singular παραμένουν σε απελπιστικά χαμηλό επίπεδο.

Είναι ενδεικτικό πως στη μετοχή της Άβαξ οι συναλλαγές στις 11.30 έφταναν τα μόλις 100 τεμάχια, με την τιμή να κυμαίνεται στα 4,36 ευρώ.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως την ίδια ώρα για 12 μετοχές η εμπορευσιμότητα δεν υπερέβαινε τα 1.000 τεμάχια, ενώ για κανέναν τίτλο οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσαν τα 30.000 τεμάχια.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, είναι αδύνατη η διαμόρφωση οποιασδήποτε επενδυτικής τακτικής βραχυπρόθεσμα, καθώς το κόστος αγοράς – πώλησης παραμένει υψηλότατο (λόγω περιορισμένης εμπορευσιμότητας).

Δεν αποκλείεται να καταγραφεί και σήμερα μία ακόμη ”αναιμική”, από πλευράς συναλλαγών και διακυμάνσεων του δείκτη, συνεδρίαση.

Η ουσία είναι πως όσο δεν σημειώνεται αύξηση των συναλλαγών σταδιακά προς τα 140 και 160 εκατ. ευρώ, οποιαδήποτε έστω και πρόσκαιρη αντίδραση, θα πρέπει να θεωρείται ιδιαίτερη επισφαλής.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v