Στο ρελαντί έως την Παρασκευή;

Λες και κρατούν δυνάμεις για την Παρασκευή, οπότε λήγουν τα Συμβόλαια Ιουνίου στο ΧΠΑ, ”κόβει” μέρισμα ο ΟΤΕ και ”μπαίνουν” οι νέες μετοχές της Εθνικής, συμπεριφέρονται οι ενεργοί παίκτες στη Σοφοκλέους, η οποία διατηρείται στα επίπεδα των 2.400 μονάδων.

Και να σκεφτεί κανείς ότι κατά το πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης οι ανοδικές μετοχές υπερτερούσαν των πτωτικών, όμως στην συνέχεια αποκαταστάθηκε η τάξη (!!).

Παράγοντες της Αγοράς εκτιμούν πως αν και η ανακοίνωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ σε ποσοστό οριακά υψηλότερο του αναμενομένου, κάτι που έδειξε να ανακουφίζει τις διεθνείς Αγορές από τον φόβο επιθετικής αύξησης των επιτοκίων και να τους δίνει κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα τιμών, η επιφυλακτικότητα που επικρατεί στην Σοφοκλέους πιθανόν να αποτελέσει τροχοπέδη για σημαντική ανοδική κίνηση, ενώ την βραχυπρόθεσμη τάση θα την προσδιορίσουν οι κινήσεις θεσμικών, εγχώριων και ξένων.

Μάλιστα οι πιο απαισιόδοξοι φροντίζουν να τονίσουν ότι οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις έχουν υποψία program trading εν όψει Παρασκευής (λήγουν τα Σ.Μ.Ε. Ιουνίου επί δεικτών και μετοχών, ενώ την ίδια μέρα αποκόπτει μέρισμα ο ΟΤΕ και μπαίνουν σε διαπραγμάτευση τα καινούργια κομμάτια της Εθνικής), ενώ ακόμα και σε κίνηση του Δείκτη προς τις 2450 μονάδες σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται τα εχέγγυα ότι θα αφυπνιστούν και οι τίτλοι των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων που εδώ και πολύ καιρό κινούνται σε παρατεταμένη πλαγιοκαθοδική κίνηση.

Και ενώ η πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου αναφέρεται σε στρεβλή ή και αρρωστημένη Αγορά, κανείς δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα προκειμένου το Χ.Α. να πάψει να θεωρείται ”ανθρωποδιώκτης” (όπως χαρακτηριστικά τόνιζε παλαιός παράγων του χώρου).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε, εν μέσω μάλλον θετικού διεθνούς περιβάλλοντος, σε ένα σχετικά στενό εύρος μεταξύ 2400,76 και 2421,43 μονάδων για να κλείσει στις 2406,47 μονάδες με κέρδη 0,15%.

Ο τζίρος συνέχισε να κινείται σε απογοητευτικά επίπεδα φθάνοντας τα 98,2 εκ. ευρώ από τα οποία μάλιστα τα 7,4 εκ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας για Αγροτική, Βιοχάλκο, ΗΥΑΤΤ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Ιντρακόμ και Eurobank.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 1% σε Motor oil και ΔΕΗ και αρνητικό πρόσημο σε Cosmote, Τιτάνα, Εμπορική και Εθνική.

Το ίδιο συγκρατημένοι και οι ασχολούμενοι με την τεχνική ανάλυση, θεωρούν πολύ πιθανότερη την επαναπροσέγγιση των 2375-2365 μονάδων, παρά την κίνηση προς τις 2450 μονάδες, αν και τονίζουν ότι τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται σε συνεδριάσεις που έχουν μπροστά τους λήξη συμβολαίων στα Παράγωγα.

Στο ”ίδιο έργο θεατές” όσον αφορά την τελική εικόνα με 111 ανοδικές μετοχές έναντι 168 πτωτικών και σε 15 τίτλους οι απώλειες κυμάνθηκαν από 5-11,81%.

Όσον αφορά στις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 100.000 μετοχών της Eurobank στα 18,08 ευρώ, δύο πακέτα της Coca Cola 3E των 47.480 και 49.900 τεμαχίων στα 20,46 και 20,44 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 240.000 τεμάχια της Sex Form στα 2,58 ευρώ και ένα πακέτο 188.500 τεμάχια της Τεχνικής Ολυμπιακής στα 3,60 ευρώ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα των 115.000 και 100.000 τεμαχίων του ΟΤΕ στα 10,68 και 10,66 ευρώ αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v