Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβερτ κριτής πάντων : ”Διώξτε την ηγεσία του ΧΑ”

Παγιώνεται ο ρόλος του κ. Έβερτ ως αυτόκλητου ”ελεγκτή-αρμοστή” της κυβέρνησης, μετά τις δηλώσεις του με τις οποίες… ”απαιτεί” την αλλαγή ηγεσίας στο –μη κρατικό πλέον!- χρηματιστήριο, εκτοξεύοντας κατηγορίες εναντίον του προέδρου και των αντιπροέδρων. Στη συνέλευση της ΕΧΑΕ παραπέμπουν κύκλοι της κυβέρνησης, ενώ δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ενεργό εμπλοκή του κ. Έβερτ σε παρασκηνιακές διαδικασίες για τη νέα ηγεσία του ΧΑ, δημιουργώντας πολιτικό θέμα.

Εβερτ κριτής πάντων : ”Διώξτε την ηγεσία του ΧΑ”
Σε ρόλο αυτόκλητου ”αρμοστή” της κυβερνητικής πολιτικής εμφανίζεται κατά πάγια πλέον τακτική ο επίτιμος πρόεδρος της Ν. Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδης Έβερτ, ο οποίος με σημερινές δηλώσεις του, οι οποίες ελάχιστα προηγούνται της προγραμματισμένης γενικής συνέλευσης της ΕΧΑΕ (23/6), ουσιαστικά ”απαιτεί” την αντικατάσταση της ηγεσίας του χρηματιστηρίου.

Ταυτόχρονα δε, εκτοξεύει βαριές κατηγορίες εναντίον ολόκληρου του διοικητικού συμβουλίου και ιδιαιτέρως εναντίον του προέδρου και των δύο αντιπροέδρων.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον όμως είναι το γεγονός ότι δημοσιεύματα εφημερίδων κάνουν σαφώς λόγο τις τελευταίες δύο ημέρες για ”επαφές” του κ. Έβερτ με ομάδα ”προσκείμενων στη Ν. Δημοκρατία χρηματιστών”, αντικείμενο των οποίων ήταν η ανάδειξη ενός εξ αυτών σε ”υποψήφιο” για την προεδρία του ΧΑ.

Επιπροσθέτως σε ένα δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο κ. Έβερτ εξέφρασε ”σκεπτικισμό” για τον αν θα πρέπει να γίνει χρηματιστής πρόεδρος του ΧΑ (!), με την επισήμανση ότι οι ίδιοι χρηματιστές σκοπεύουν να κλείσουν ραντεβού (σ.σ. αφού προηγουμένως συνάντησαν τον... κ. Εβερτ) με τον καθ ύλην αρμόδιο υπουργό Εθνικής Οικονομίας, τον κ. Αλογοσκούφη!

Κι όλα αυτά φέρονται να συμβαίνουν στο παρασκήνιο, ενώ το Δημόσιο έχει πάψει να είναι άμεσα μεγαλομέτοχος της ΕΧΑΕ, αλλά ακόμη και έμμεσα (μέσω τραπεζών, Ταμείων κ.λπ.) ελέγχει πλέον ποσοστά που κινούνται στην περιοχή της καταστατικής μειοψηφίας του 33%.

Από την πλευρά τους κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αντέδρασαν σήμερα με τη δέουσα ψυχραιμία:

”Όπως είναι γνωστό, το ελληνικό δημόσιο, δεν είναι πλέον μέτοχος της ΕΧΑΕ στην οποία ανήκει το ΧΑ. Το Δημόσιο πούλησε το 2003 το μερίδιό του στις τράπεζες, οι οποίες κατέχουν τη σχετική πλειοψηφία της ΕΧΑΕ. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες, για το διορισμό νέας διοίκησης στη γ.σ. που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση η εποπτεία του χρηματιστηρίου ασκείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στην οποία έχει οριστεί νέα διοίκηση μετά τις εκλογές. Για την κυβέρνηση το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου ούτε διαγράφεται ούτε παραγράφεται”, τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, παραπέμποντας για το διορισμό νέας διοίκησης της ΕΧΑΕ στη γ.σ. της εταιρίας, στο τέλος Ιουνίου.

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν κατόπιν της εξαιρετικά αιχμηρής ανακοίνωσης του Μ. Έβερτ, σύμφωνα με την οποία ”πέρασαν τρεις μήνες από τη διενέργεια των εκλογών και ακόμα παραμένει στη θέση της η αμαρτωλή διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία με τις ενέργειες και τις παραλείψεις της υποβοήθησε αποτελεσματικά στο έγκλημα που διαπράχθηκε στο χρηματιστήριο”.

”Ήδη”, συνέχισε ο κ. Έβερτ, ”κινούνται εκ νέου οι δικαστικές αρχές για το σκάνδαλο του ΧΑ και όμως οι υπαίτιοι παραμένουν στη θέση τους. Αφού οι ίδιοι δεν έχουν την ευαισθησία να παραιτηθούν, θα έπρεπε να έχουν ήδη απομακρυνθεί”.

”Ολα τα μέλη της διοίκησης του χρηματιστηρίου, χωρίς καμμία εξαίρεση ήταν και είναι συνυπεύθυνα για το έγκλημα αυτό”, αναφέρει ο κ. Εβερτ.

”Ειδικότερα, α) Παραμένει στη διοίκηση του ΧΑΑ ο πρόεδρος κ. Αλεξάκης που συμμετείχε από το 1997 σε όλες τις ύποπτες χρηματιστηριακές διαδικασίες – συναλλαγές, ως σύμβουλος, ως πρόεδρος του ΧΠΑ και στη συνέχεια ως πρόεδρος του ΧΑΑ, ο αμειβόμενος ”μάνατζερ” των 100.000.000 δρχ. το χρόνο, ο συνυπεύθυνος για όλα τα εγκλήματα στο χρηματιστήριο.

B) Παραμένει στη διοίκηση του ΧΑΑ ο τότε γενικός διευθυντής του, Σωκράτης Λαζαρίδης, μέλος και της επιτροπής διαχείρισης του ΧΑΑ, η οποία επιτροπή την ώρα που η ΔΕΚΑ αποφάσιζε να ”ρίξει” τα διαθέσιμά της προεκλογικά για να στηρίξει το Γ.Δ. του ΧΑΑ, έκανε ακριβώς το ίδιο με τα δικά της αποθέματα. Ο κ. Σωκράτης Λαζαρίδης ”για τις υπηρεσίες του αυτές”, στη συνέχεια ”ανταμείφθηκε” προωθούμενος σε αντιπρόεδρο του ΧΑΑ και σε πρόεδρο της ΑΣΥΚ με απολαβές άνω των 80.000.000 δρχ. το χρόνο.

Γ) Παραμένει ακόμη στη θέση της και η κ. Λητώ Ιωαννίδου, για το χατίρι της οποίας δημιουργήθηκε θέση β’ αντιπροέδρου στο ΧΑΑ από τον κ. Παπαντωνίου.

Ήδη κινούνται εκ νέου οι δικαστικές αρχές για το σκάνδαλο του ΧΑΑ και όμως οι υπαίτιοι παραμένουν στις θέσεις τους. Αφού οι ίδιοι δεν έχουν την ευαισθησία να παραιτηθούν, θα έπρεπε να έχουν ήδη απομακρυνθεί. Κάποιοι τελικά υπεύθυνοι θα πρέπει να αναλογιστούν ότι 1.300.000 επενδυτές έχασαν τις περιουσίες τους”, καταλήγει η δήλωση του κ. Έβερτ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v