Ποιος θα κερδίσει το στοίχημα;

Εφικτή θεωρούν παράγοντες της αγοράς τη συνέχιση της αντίδρασης του Δείκτη, στο πλαίσιο μίας λίγο - πολύ γνωστής διαδρομής. Η σχέση του Γενικού Δείκτη με τη βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 2.450 μονάδων αποτελεί πρόκριμα, ενώ εκ των πραγμάτων στις μετοχές-”σηματωρούς” σήμερα προστίθενται οι ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο ίδιο έργο θεατές, από Ν. Υόρκη μέχρι και Αθήνα.

Η γνώριμή μας τις τελευταίες εβδομάδες διακύμανση – διαδρομή του Γενικού Δείκτη σε στενό εύρος, που δεν υπερβαίνει τις 80 μονάδες, ενδέχεται να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμη ανοδική εκτόνωση.

Σε αυτή την περίπτωση και βεβαίως μόνο με τη συνδρομή δεικτοβαρών μετοχών, ο Γ.Δ. θα μπορούσε να κινηθεί προς τις 2.450 μονάδες και εν συνεχεία... βλέπουμε.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει στις τραπεζικές μετοχές, όπου έχει ήδη διαμορφωθεί και πάλι τάση (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Εμπορική), να εμφανιστούν αγοραστές.

Για τη μετοχή της Εθνικής ενδιαφέρον εμφανίζει η ανάλυση της Citigroup, που διατηρεί τη σύστασή της ”αγορά”.

Η αναθεώρηση γίνεται στο πλαίσιο της προσαρμογής της τιμής στα 18,80 ευρώ. Ενδιαφέρον όμως εμφανίζει η εκτίμηση πως ”η νέα διοίκηση της Εθνικής απέδειξε τη δέσμευσή της να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές”.

Παράλληλα, διατηρεί θετικό περιθώριο μεταβολής περίπου 10% έναντι του κλάδου, με τιμή-στόχο τα 22,3 ευρώ.

Ενδιαφέρον, όμως, μετά και τη χθεσινή... ”4Good” αντίδραση της Cosmote προς τα 13,06 ευρώ, παρουσιάζει και η περίπτωση του ΟΤΕ (10,54 ευρώ), καθώς το δικαίωμα του Οργανισμού ενισχύθηκε χθες στην αγορά της Ν. Υόρκης.

Για τον ΟΠΑΠ (15,36 ευρώ) μετά την επισημοποίηση της ακύρωσης του Οργανισμού οι απόψεις διίστανται.

Σχετική αναφορά για ενδεχόμενες επιπτώσεις υπάρχει στην έκθεση της Marfin, αν και η διοίκηση του Οργανισμού αποκλείει το ενδεχόμενο επιπτώσεων στη λειτουργία του ΚΙΝΟ και την περαιτέρω επέκτασή του στις αγορές της Θεσσαλονίκης και Αθηνών.

Στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, όσο πλησιάζει η γενική συνέλευση των Μινωικών θα ανεβαίνει το θερμόμετρο, καθώς από κύκλους του κλάδου πιθανολογείται η ανάληψη ηγετικής θέσης στην HFD (θυγατρικής των Μινωικών Γραμμών) από τον Γεράσιμο Στρίντζη.

Στον κατασκευαστικό κλάδο η εντεινόμενη φημολογία – ειδησεογραφία γύρω από τα ποσοστά των συμμετεχόντων στο σχήμα της Αττικής Οδού ενδέχεται να δώσει ”τροφή” για βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις.

Από τις μετοχές-”σηματωρούς” της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ο ΔΟΛ με 87.238 τεμάχια ενισχύθηκε χθες κατά 1,23%, στα 3,28 ευρώ, ενώ της Εθνικής Ακινήτων με 79.060 τεμάχια ενισχύθηκε κατά 1,17%, στα 3,46 ευρώ.

Παράλληλα, συνεχίζεται η κινητικότητα στον κλάδο των βασικών μετάλλων, ειδικότερα για τις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο, με τη Σιδενόρ να κυμαίνεται στα 2,57 ευρώ, την Ελβάλ να περνά και πάλι τα 2 ευρώ (2,04 ευρώ) και τη Χαλκόρ στα 1,82 ευρώ.

Συνεχίστηκε παράλληλα η αντίδραση που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Ιουνίου στη μετοχή της Αλουμίνιον της Ελλάδος, καθώς η τιμή ενισχύθηκε από τα 3,12 ευρώ στα 13,78 ευρώ χθες.

Μεσοπρόθεσμα, ενδιαφέρουσα εμφανίζεται η περίπτωση της Folli Follie, με τρέχουσα τιμή στα 25,72 ευρώ, κοντά στην υψηλή των 25,94 ευρώ.

Το ερώτημα για τους αγοραστές 131.527 τεμαχίων (1,74%), χθες, μόνο θεωρητικό δεν είναι.

Θα προχωρήσουν ορισμένοι σε κατοχύρωση σημαντικών κερδών ή θα ποντάρουν στο χαμηλού ρίσκου ενδεχόμενο καταγραφής νέας υψηλής τιμής, που εκ των πραγμάτων οδηγεί τεχνικά τη μετοχή προς ακόμη πιο υψηλό επίπεδο;

Σύμφωνα με αυτή την εκτίμηση, ανάλογη είναι η περίπτωση της Φλεξοπάκ, με την τρέχουσα τιμή 4,12 ευρώ να είναι και υψηλή για τη μετοχή και τις συναλλαγές να φτάνουν χθες στα 91.970 τεμάχια.

Από τον κλάδο των ελαστικών προκαλεί ενδιαφέρον η χθεσινή υποχώρηση κατά 2,24%, στα 2,18 ευρώ, της κοινής Πετζετάκι, με 72.928 τεμάχια.

Ανάλογη είναι και η περίπτωση της Βάρδας, όπου επιχειρείται αντίδραση από τη χθεσινή χαμηλή τιμή των 2,66 ευρώ, όταν η ελάχιστη 52 εβδομάδων έχει διαμορφωθεί στα 2,56 ευρώ, οι δε συναλλαγές χθες έφτασαν τις 35.620 τεμάχια.

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση που χρήζουν δεύτερης ματιάς και προσοχής.

Θεωρούμε πως η προσέγγιση επιλεγμένων μετοχών αυτής της κατηγορίας από έγκριτες και κατά κανόνα διορατικές ισχυρές χρηματιστηριακές μόνο συμπτωματική δεν είναι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v