Χωρίς... ένταση η τάση στη Σοφοκλέους

Χωρίς φορά παραμένει ο Γενικός Δείκτης, ενώ σε πτωτική έχει μετατραπεί η τάση περίπου 50 μετοχών της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης που ”υπόσχονταν πολλά”. Περαιτέρω εμπόδιο στο σενάριο ανοδικής αντίδρασης ο ισχνότατος όγκος συναλλαγών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εύγλωττος ο τίτλος ”Πάμε παραλία” του σημερινού Εγερτηρίου.

Ο φίλτατος Θανάσης Μαυρίδης καταγράφει πολύ ορθά πως το κλίμα στην αγορά είναι απαισιόδοξο για τις οικονομικές εξελίξεις.

Παράλληλα, η Alpha Finance στην εβδομαδιαία αναφορά της εμφανίζεται μεν θετική για επιμέρους μετοχές, πλην όμως αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην υποχώρηση των συναλλαγών, στην παραμονή του επενδυτικού κοινού στο περιθώριο, αλλά και στη συμμετοχή των ξένων στη Σοφοκλέους.

Η τακτική της επιλεκτικής προσέγγισης της αγοράς ακολουθείται και από άλλες χρηματιστηριακές εταιρίες, καθώς η αγορά παραμένει χωρίς κατεύθυνση, συναλλαγές και ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με την αναφορά της Alpha Finance γίνεται λόγος για τιμή-στόχο της Intralot στα 18,1 ευρώ, για την 3Ε στα 21,50 ευρώ, για τη ΔΕΗ στα 21,70 ευρώ και για τον Τιτάνα στα 40 ευρώ.

Η στροφή ισχυρών και κατά κανόνα διορατικών χρηματιστηριακών σε αυστηρή επιλογή μετοχών επιβεβαιώνει την αδυναμία διαμόρφωσης τάσης στην αγορά.

Σε βραχυπρόθεσμη φάση ο Γ.Δ. παραμένει χωρίς φορά, αποκτά χαμηλότερα των 2.385 μονάδων αρνητική κλίση, αλλά το δυσάρεστο είναι πως μέσα σε μία εβδομάδα (την προηγούμενη) μεταβλήθηκε και πάλι σε πτωτική φορά περίπου 50 μετοχών της μεσαίας–χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, όπου διαμορφώνονταν προϋποθέσεις αντίδρασης (υπέρβασης του ΚΜΟ 20).

Το γεγονός πως χθες διασώθηκαν μόλις 60 μετοχές σε συνδυασμό με την απουσία ξένων και την εντεινόμενη ”εξαέρωση” της αγοράς καθιστά προβληματική την όποια προσπάθεια αντίδρασης.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως με συναλλαγές... περιπτέρου δεν είναι δυνατόν να μιλήσει κάποιος σοβαρά για χρηματιστηριακή αγορά.

Το παράδοξο, όπως επισημαινόταν και χθες, είναι πως ορισμένοι, με θεσμικό ρόλο μάλιστα και φωνή στα δρώμενα, υπεραμύνονται θέσεων και απόψεων που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω στραγγαλισμό της χαμηλότατης ρευστότητας, του ανύπαρκτου ”αέρα” και της μακρόσυρτης συνεδρίασης.

Είναι παράδοξο πώς οι συγκεκριμένοι παράγοντες φτάνουν σε σημείο να επιδιώκουν την επιμήκυνση του ωραρίου, προφανώς για να εξοντωθούν και οι τελευταίου εναπομείναντες, τη στιγμή που στη μεγαλύτερη αγορά της ηπειρωτικής Ευρώπης, τη Φραγκφούρτη, περιορίστηκε για προφανείς λόγους η διάρκεια της συνεδρίασης κατά 3 ώρες (εάν δεν μας απατά η μνήμη μας).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v