Ερχεται η ώρα της μάχης στις 2.400

Το υποτονικό ενδιαφέρον και η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα ”κράτησε” τη Σοφοκλέους καθηλωμένη στις 2.400 μονάδες, εξέλιξη που αποδίδεται, κυρίως, σε μερίδα των blue chips έναντι των τηλεπικοινωνιών που απώλεσαν 4,12%. Ισως η εβδομάδα αυτή να είναι η καθοριστική για κίνηση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με απώλειες της τάξεως του 1,74% για το Γενικό Δείκτη, έκλεισε χρηματιστηριακά χθες η εβδομάδα. Με το βασικό δείκτη και τις συναλλαγές να ”κολλούν” οριακά στις 2.400 μονάδες και τα περίπου 100 εκατ. των συναλλαγών, συνεχίστηκε η αργόσυρτη διακύμανση της αγοράς.

Στη χαμηλή βέβαια κεφαλαιοποίηση, η εικόνα είναι σαφώς πιο βεβαρημένη, καθώς για περισσότερες από 70 μετοχές σημειώθηκε νέα χαμηλή τιμή τρέχοντος έτους.

Εκ διαμέτρου αντίθετη η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, καθώς στη μετοχή της Alpha Bank ενσωματώθηκε μέρος των άμεσων και μεσοπρόθεσμων ωφελημάτων από την απορρόφηση της Delta Singular, παρέμεινε αμετάβλητη η τιμή των Εθνικής και Eurobank, ενώ η μετοχή του ΟΠΑΠ υποχώρησε κατά 3,3% χαμηλότερα.

Πάντως πηγές προσκείμενες στη διοίκηση του ΟΠΑΠ σημείωναν με αφορμή την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, πως η επιχειρησιακή δυναμική της εταιρίας, ουδόλως επηρεάζεται. Ανάλογη είναι και η σχετική εκτίμηση μεγάλης ΑΧΕΠΕΥ, με αφορμή τη δεύτερη συνεχόμενη αναβολή διαγωνισμού συνολικού ύψους 120. εκατ. ευρώ.

Ενθαρρυντική ένδειξη, θεωρείται η κινητικότητα στη μετοχή των Folli Follie, μετά τη διάθεση των 800.000 μετοχών στα 25 ευρώ, όπως επίσης η νέα υψηλή τιμή που ενδοσυνεδριακά κατέγραψε η μετοχή της Τιτάν. Να σημειωθεί πως σε πρόσφατή της έκθεση η UBS συνιστά ”ουδέτερη 2” ενώ θέτει την τιμή στόχο στα 37,70 ευρώ.

Σύμφωνα με το διεθνή οίκο, η λειτουργία του εργοστασίου της Τιτάν στη Φλόριδα των ΗΠΑ από το γ΄ τρίμηνο να ενισχύσει την αντίληψη του κόσμου αναφορικά με τις προσπάθειες της τσιμεντοβιομηχανίας για διεθνή επέκταση.

Η μετοχή της Τιτάν έκλεισε χθες στα 39,02 ευρώ (1,61%) με συναλλαγές 87.515 τεμαχίων. Να σημειωθεί πως από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η καταβολή μερίσματος 0,13 ευρώ από την εισηγμένη Ερμής.

Στα αξιοπρόσεκτα της χθεσινής συνεδρίασης και τα πακέτα στη μετοχή της Ελτράκ (στην τιμή των 10,10 ευρώ). Για την επόμενη εβδομάδα, είναι σαφές πως η αγορά χρειάζεται ειδήσεις, καθώς οι φήμες από μόνες τους δεν αρκούν για να στηρίξουν την αγορά.

Πάντως, και στη συνεδρίαση της Παρασκευής, παρατηρήθηκε πως για ακόμη μια φορά εκδηλώθηκαν σημαντικές εντολές αγοράς σε τραπεζικούς τίτλους, που κράτησαν στο χείλος έστω των 2.400 μονάδων το Γενικό Δείκτη.

Πάντως σημειώστε, πως, όπως επισημαίνει στο εβδομαδιαίο του report του Τμήματος Ανάλυσης της Magna Trust ΑΧΕΠΕΥ, η τεχνική εικόνα των ξένων αγορών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί οριακή για τη διατήρηση της ανοδικής τάσης, καθώς ο Dow Jones κινείται οριακά πάνω στην πλαγιοκαθοδική γραμμή τάσης που συμπίπτει με τα υψηλά των προηγούμενων κορυφών και αν δεν υπάρξει ανοδική διάσπαση, ενδεχομένως να βρισκόμαστε μπροστά στην έναρξη μιας καθοδικής πορείας εγκατάλειψης της περιοχής των 10.000 μονάδων.

Συμπερασματικά, όπως αναφέρουν, ενώ η τάση είναι υπέρ της ανόδου, ο χρόνος και η ρευστότητα δουλεύουν υπέρ των πωλητών οι οποίοι δεν φαίνεται να βιάζονται, καθώς η μάχη ίσως κορυφωθεί κοντά στις 2.380 μονάδες και ένας εκ των νικητών θα προσθέσει ή θα αφαιρέσει περί τους 100 πόντους στην τιμή του Γενικού Δείκτη.

Τέλος, επισημαίνεται στο εβδομαδιαίο σχόλιο της Magna Trust ότι την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων για το μήνα Μάιο, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται για τα 22.428 ανοιχτά συμβόλαια του FTSE 20 στην περιοχή μεταξύ 1.250-1.300 μονάδων.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,74%, ενώ κατά 2,82% υποχώρησε ο FTSE/ASE 80, και κατά 1,79% ο FTSE/ASE 20. Πτώση 1,61% κατέγραψε ο FTSE/ASE 40, ενώ ο FTSE/ASE 140 υποχώρησε 1,85%.

Οι τράπεζες στη διάρκεια της εβδομάδας σημείωσαν απώλειες 2,03%, οι ασφάλειες κατά 5,88%, οι τηλεπικοινωνίες κατά 4,12% και ο κλωστοϋφαντουργικός κλάδος κατά 5,07%.

Αντίθετα, κέρδη 2,11% σημείωσε ο κλάδος των βασικών μετάλλων.

Τα μεγαλύτερα κέρδη στην εβδομάδα σημείωσε η Νίκος Γκάλης (κοινό) κατά 12,3%, το προνόμιο της Αλυσίδας ενισχύθηκε 11,6%, η Δέλτα Singular σημείωσε άνοδο 11,4%, ενώ και η Σωληνουργία Κορίνθου ενισχύθηκε 11,1%, ενώ η Μπαλλής Χημικά σημείωσε άνοδο 8,1%.

Πτώση 25,3% κατέγραψε η Περσεύς, κατά 20,5% υποχώρησε η Κεραμεία Αλλατίνη, στο 20% ανήλθαν οι απώλειες της Olympic Catering, κατά 17,3% υποχώρησε η Ευρωπαϊκή Πίστη, ενώ η Fieratex σημείωσε πτώση 15,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v