Φύσει και θέσει ”σηματωρός” η Εθνική

”Κλειδί” της τάσης λόγω ισχύος και θέσεως είναι η Εθνική. Με προσαρμοσμένη τιμή σήμερα τα 18,80 ευρώ, εκτιμάται πως θα δοκιμαστούν οι αντοχές των... ”φίλων”. Φαινομενική άπνοια στο προσκήνιο, αν και ο... ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει για τα καλά στο παρασκήνιο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αντίδραση στην προσαρμοσμένη τιμή της Εθνικής (18,80 ευρώ) είναι το ”κλειδί” της σημερινής συνεδρίασης.

Από τη σύνθεση των αγοραστών και την ταχύτητα ανάκτησης του ”χαμένου εδάφους” θα καθοριστεί η τάση των επόμενων ημερών.

Και γι’ αυτό το λόγο, ειδικά και σήμερα, η μετοχή της πρώτης σε κεφαλαιοποίηση εταιρίας της Σοφοκλέους είναι εκ των πραγμάτων κάτι περισσότερο από ”σηματωρός”.

Εκ πρώτης όψεως η συσσώρευση του Γ.Δ., με εμφανή διάθεση παραμονής πάνω από τις 2.400 μονάδες, με συναλλαγές περίπου 100 εκατ. ευρώ παραπέμπει σε... ακινησία, άπνοια.

Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση, γιατί η συνεκτίμηση των όσων συμβαίνουν και φημολογούνται στο παρασκήνιο κάτι άλλο προοιωνίζεται.

Η απορρόφηση της Delta Singular από την Alpha, με προφανή την υπεραξία για τη μητρική τράπεζα, η διαδικασία ενίσχυσης των κεφαλαίων, της ρευστότητας των 5 ισχυρότερων τραπεζικών ομίλων, οι συνεχείς παρουσιάσεις εταιριών και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε ξένους και Έλληνες θεσμικούς, η φημολογούμενη συγκέντρωση στο χρηματιστηριακό κλάδο, η μεταβίβαση μειοψηφικού πακέτου των Folli Follie κυρίως σε ξένους θεσμικούς, οι διεργασίες στον ακτοπλοϊκό κλάδο, η ”ύποπτη” μόχλευση σε όλες τις μετοχές του ομίλου Βιοχάλκο, η αναμονή που υπάρχει για το θέμα των Καναδών της Αλουμίνιον της Ελλάδος και αρκετές ακόμη επιμέρους λεπτομέρειες διαμορφώνουν ένα σκηνικό τελείως διαφορετικό από αυτό που μας παρουσιάζεται μέχρι στιγμής.

Τεχνικά, ο Γ.Δ. θα πρέπει σήμερα να αφομοιώσει με το μικρότερο δυνατό κόστος την προσαρμογή τιμής της Εθνικής, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με παράπλευρη αντίδραση μετοχών, όπως οι Cosmote, ΔΕΗ -βεβαίως η Εμπορικής και η Πειραιώς- ΟΠΑΠ, Τιτάν και γιατί όχι τα ΕΛΠΕ.

Στο χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα αναφέρουμε ενδεικτικά την περίπτωση της Λύκος, για να υποστηρίξουμε την εκτίμηση όσων θεωρούν πως στην αγορά υπάρχουν αντανακλαστικά.

Υγιέστατη η εταιρία, με σαφή βελτίωση των μεγεθών της, αντιδρά με αυξημένες συναλλαγές ύστερα από περίοδο διόρθωσης.

Προσοχή χρειάζεται επίσης η αύξηση συναλλαγών στη μετοχή της τράπεζας Κύπρου και η σταθεροποίηση της μετοχής στα 2,45 ευρώ.

Περιπτώσεις επιμέρους υπάρχουν. Είτε αφορούν στην αναθεώρηση της τιμής στόχου της Frigoglass είτε στην παρακολούθηση της Yalco από την Beta χρηματιστηριακή.

Προσπάθειες καταβάλλονται, όπως τουλάχιστον συμβαίνει στην περίπτωση των Έμπεδος, Μπαλλής Χημικά, Φλεξοπάκ, Ελμέκ και ευτυχώς αρκετών ακόμη μετοχών αυτής της δυναμικότητας.

Σημείωση: Η Alpha Bank κινείται μεθοδικά συγχωνεύοντας και απορροφώντας μία προς μία τις θυγατρικές της. Μετά τη χρηματοδοτική μίσθωση ήρθε η σειρά της πληροφορικής, ενώ ορισμένοι κοιτούν με προσοχή προς την πλευρά της Ιονικής Ξενοδοχειακής.

Μήπως θα πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις και από το μέτωπο του Hilton, κάτι που κατ΄ επανάληψη έχει αναφερθεί παλαιότερα;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v