Ο Τύπος της Παρασκευής

Η τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, το θέμα των συμβασιούχων, οι τιμές του πετρελαίου, η αγορά της σταθερής τηλεφωνίας, η πώληση μέρους της Delta Singular στη First Data είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Παρασκευής.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Η τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας, το θέμα των συμβασιούχων, οι τιμές του πετρελαίου, η αγορά της σταθερής τηλεφωνίας, η πώληση μέρους της Delta Singular στη First Data είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Παρασκευής.

Ευρωεκλογές: Για μεγάλη διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο η ”Καθημερινή”, που τονίζει πως όλες οι ενδείξεις για τη μεθαυριανή μάχη των ευρωεκλογών συνηγορούν στο ότι η Ν.Δ. θα επικρατήσει με μεγάλη διαφορά του ΠΑΣΟΚ.

Δημόσιο Χρέος: Δυσμενή εξέλιξη για τη χώρα μας χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης την υπόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τροποποιήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας αντικαθιστώντας το κριτήριο του δημοσιονομικού ελλείμματος με εκείνο του δημοσίου χρέους, τονίζει ”Το Βήμα”.

Αναπτυξιακός: Πιο αποτελεσματικά κίνητρα για την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τη βελτίωση της διαδικασίας θα προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος τον οποίον επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”.

Σοφοκλέους: Εγκρίθηκε χθες ο νέος Κανονισμός του Χ.Α. έπειτα από επτά μήνες που χαρακτηρίστηκαν από έντονες διαβουλεύσεις αναφέρει η ”Εξπρές”.

Εισηγμένες: Τον δείκτη Altman Z Score, τον οποίον χρησιμοποιούν κατά κόρον οι επαγγελματίες της αγοράς όταν θέλουν να μετρήσουν την επικινδυνότητα της τοποθέτησής τους σε μια εταιρία – μετοχή, παρουσιάζει η εφημερίδα ”Μέτοχος και Επενδύσεις”, εξετάζοντας παράλληλα την πορεία επτά συγκεκριμένων εταιριών.

Αυξήθηκαν οι περιπτώσεις εισηγμένων επιχειρήσεων οι οποίες επέλεξαν την ενεχυρίαση μετοχών τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας, έντονα σε ορισμένες περιπτώσεις, αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”, που σημειώνει πως με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία ο αριθμός των εν λόγω εταιριών έχει φτάσει στις 34.

Πετρέλαιο: Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 24 ετών θα φτάσει το 2004 η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση εκτιμά η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ), σύμφωνα με ”Το Βήμα”.

Συμβασιούχοι: Για νέα εμπλοκή με τους συμβασιούχους κάνει λόγο ”Το Βήμα”, που σημειώνει πως το Συμβούλιο της Επικρατείας επιστρέφει το διάταγμα και ζητά βελτιώσεις και διευκρινίσεις.

Η ”Καθημερινή” σημειώνει πως το προεδρικό διάταγμα για τους συμβασιούχους ζητεί διευκρινίσεις σε 11 σημεία, ενώ συμπληρώνει πως σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης κ. Προκόπη Παυλόπουλο πρόκειται για τυπικό θέμα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτει τουλάχιστον 12 σημαντικές αντιρρήσεις για τις ρυθμίσεις που προβλέπει το προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Εσωτερικών για τη μονιμοποίηση των ακινήτων αναφέρει η ”Ημερησία”.

Κρατικές Προμήθειες: Στο μικροσκόπιο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης έχει τεθεί το καθεστώς των κρατικών προμηθειών, αλλά και οι έως τώρα συμβάσεις αναφέρει το ”Κέρδος”, που συμπληρώνει πως το φθινόπωρο θα είναι έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Αλλάζουν οι διαδικασίες στις κρατικές προμήθειες σύμφωνα με την ”Ημερησία”, που σημειώνει πως εντός 20ημέρου οι φορείς της αγοράς θα καταθέσουν τις προτάσεις.

Ακτοπλοΐα: Για ολιγοπώλιο στην ελληνική ακτοπλοΐα κάνει λόγο ”Το Βήμα” επικαλούμενο σχετική μελέτη της Deloitte.

Την ελεύθερη διαμόρφωση από τις εταιρίες της τιμής του εισιτηρίου της οικονομικής θέσης και των οχημάτων αποφάσισε χθες οριστικά σε έκτακτη γενική συνέλευσή της η Ένωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”.

Σταθερή τηλεφωνία: Μια νέα φάση ελέγχων του κόστους των υπηρεσιών του ΟΤΕ ξεκίνησε χθες Πέμπτη 10/6, καθώς ύστερα από μια μακρά περίοδο διενέξεων με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με την οποία βρίσκεται πλέον στα δικαστήρια, ο Οργανισμός έχει σχεδόν ολοκληρώσει την αποστολή στοιχείων που του ζήτησε η επιτροπή προκειμένου να αποδείξει την κοστοστρέφεια σε διάφορες κατηγορίες υπηρεσιών που υπόκεινται σε ρύθμιση, αναφέρει η εφημερίδα ”Μέτοχος και Επενδύσεις”.

”Το Βήμα”, επικαλούμενο μελέτη του ΙΟΒΕ, αναφέρει πως επιβραδύνεται ο ρυθμός διείσδυσης των ιδιωτικών εταιριών σταθερής τηλεφωνίας, καθώς η ένταση του ανταγωνισμού θα μεγεθύνεται, ενώ συμπληρώνει πως η επιβίωση νέων εταιριών στην ελληνική αγορά θα είναι αμφίβολη.

Με βάση την ίδια μελέτη του ΙΟΒΕ, η ”Εξπρές” σημειώνει πως ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης την περίοδο 1994-2000 στη σταθερή τηλεφωνία ήταν 1,18%, ενώ η κινητή αναπτύσσεται με 39,5%.

Ιχθυοκαλλιέργειες: Χρονιά-σταθμό για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια θα αποτελέσει το 2004 σύμφωνα με το ”Κέρδος”, που αναφέρει πως γίνονται ορατά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από την ανάκαμψη του κλάδου.

Alpha Bank: Μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες επιτεύχθη χθες σημειώνει ”Το Βήμα”, που αναφέρεται στη συμφωνία της Alpha Bank με τη First Data για το ”φιλέτο” -όπως το χαρακτηρίζει– της Delta Singular.

Σύμφωνα με την” Καθημερινή”, η συμφωνία για την πώληση μέρους της Delta Singular στη First Data αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ξένες άμεσες επενδύσεις των τελευταίων ετών, ενώ το ”Κέρδος” εκτιμά πως πρόκειται για το πρώτο megadeal της πληροφορικής.

Η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο” αναφέρεται στις προϋποθέσεις και τα οφέλη της συμφωνίας.

Emporiki Bank: Την κεφαλαιακή της επάρκεια ενισχύει η Emporiki Bank σύμφωνα με την εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, που αναφέρει πως η τράπεζα προχωράει σε τιτλοποίηση ακινήτων και ομολογιακό δάνειο.

Η ”Καθημερινή” αναφέρει πως η Emporiki Bank μειώνει το ποσοστό της στη Φοίνιξ Ασφάλειες Πιστώσεων και Εγγυήσεων κάτω από το 40%.

ΟΠΑΠ: Στην απόφαση για την ακύρωση του μεγάλου διαγωνισμού του ΟΠΑΠ για την ”προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση τερματικού εξοπλισμού” προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ φαίνεται πως έχει καταλήξει η νέα διοίκηση του Οργανισμού σύμφωνα με την ”Καθημερινή”.

Δέλτα Συμμετοχών: Τους τέσσερις στρατηγικούς στόχους της Δέλτα για την επόμενη διετία αποκαλύπτει στην εφημερίδα ”Μέτοχος και Επενδύσεις” ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου κ. Παντελής Οικονόμου, παρουσιάζοντας αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο η εταιρία σχεδιάζει να τους επιτύχει.

Θεμελιοδομή: Έσοδα από τα πάρκινγκ για τη Θεμελιοδομή αναφέρει η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, που συμπληρώνει πως οι εκτιμήσεις για το 2004 τοποθετούν τα κέρδη στα 12 εκατ. ευρώ.

Μουριάδης: Στην αναστολή διαπραγμάτευσης της Μουριάδης αναφέρονται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Παρασκευής.

HDF: Μετοχές της Hellas Flying Dolphins φέρεται πως μαζεύει η Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει η ”Καθημερινή”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v