Ενδείξεις βελτίωσης κλίματος στη Σοφοκλέους

Αρκετές ενδείξεις συνηγορούν υπέρ μιας ανοδικής κίνησης. Οι εκθέσεις των ξένων για την υψηλή κεφαλαιοποίηση, η προσπάθεια ελληνικών οίκων να προσεγγίσουν την υγιή μεσαία κεφαλαιοποίηση και η έντονη κινητικότητα που καταγράφεται στον επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό χώρο κατατείνουν στο ότι ”κάτι αλλάζει” στη Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Όλοι ανασυγκροτούνται και όλα αναδιατάσσονται. Το πλεονέκτημα της αγοράς μας αυτή την περίοδο είναι το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια και η επιχειρούμενη αναμόχλευση της ρευστότητας.

Τόσο η Ν. Υόρκη χθες όσο και η Ευρώπη σήμερα δεν πρέπει να φοβίζουν τη Σοφοκλέους.

Άλλωστε κατά κανόνα προς το μέσο της εβδομάδας ενεργοποιούνται προγράμματα αγορά για λογαριασμό ξένων, μέρος των οποίων εν συνεχεία ρευστοποιείται προς τη συνεδρίαση της επόμενης Δευτέρας.

Οι παράμετροι που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αγορά είναι η διακριτική στήριξη των δεικτοβαρών τραπεζικών μετοχών (με πιο ενδεικτική και πρόσφατη την προσέγγιση της UBS) και η επιχειρούμενη αναμόχλευση της ρευστότητας προς τα ”μεσαία”.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Eurobank και η Alpha Finance, σε χθεσινή ανάλυσή της, θεωρούν δυνατή την με προσεχτικά βήματα στροφή προς μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Για τον FTSE-20 πρόκριμα αποτελεί η πορεία της μετοχής της Εθνικής, καθώς στα 24,5 ευρώ εμφανίζονται και πάλι αγοραστές ξένοι κωδικοί.

Η εκτίμηση είναι πως προς τις 2.400 μονάδες ελαχιστοποιείται σημαντικά η προσφορά και σε μετοχές εταιριών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Το ζητούμενο είναι η αναβάθμιση της υγιούς μεσαίας – χαμηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς στην κατηγορία καταγράφεται τελευταία κινητικότητα.

Αυξημένες συναλλαγές σημειώνονται στις μετοχές των Folli Follie, Μηχανική, Φουρλής, Μαΐλλης, Σιδενόρ, Χαλκόρ, Μινωικές Γραμμές, Στρίντζης, ΕΠΑΤΤ, Spider και σε πολλές ακόμη μετοχές.

Το ενθαρρυντικό είναι πως αυτή την περίοδο καταγράφεται έντονη κινητικότητα τόσο στον επιχειρηματικό χώρο, με επίκεντρο πάντα την ακτοπλοΐα και σύντομα τον κλάδο της μεταλλουργίας, όσο και στον χρηματιστηριακό κλάδο (Βλέπε σχετικό θέμα στον ”Χαμαιλέοντα”).

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε θετικοί και υπέρμαχοι του ενδεχομένου όχι μόνο προσέγγισης των 2.500 μονάδων, αλλά και καταγραφής νέας υψηλής τιμής έτους, με την προϋπόθεση πως θα ηγηθούν τα ξένα χρηματιστήρια.

Σημείωση: Προς τη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με την κοινή εκτίμηση, είναι τα μέτρα και τα βήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η αίσθηση ότι επιτέλους κάτι κινείται από γνώστη του χώρου είναι διάχυτη πλέον στην αγορά.

Τα μηνύματα προς τους εμπλεκόμενους αποστέλλονται καθημερινώς, ενώ θεωρείται δεδομένη η τακτοποίηση των κακώς κειμένων του χώρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v