”Κλειδί” η Εθνική

Η πορεία της μετοχής της Εθνικής μέχρι και την Παρασκευή θα καθορίσει τη βραχυπρόθεσμη τάση που, παρά τη χθεσινή διόρθωση, παραμένει ανοδική. Για ευνόητους λόγους δεν ακολούθησε την αντίδραση των ξένων η Σοφοκλέους, ενώ στόχος παραμένει η προσέγγιση των 2.500 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Γιατί χάνεται για τη Σοφοκλέους η ανοδική αντίδραση των τελευταίων 3-4 συνεδριάσεων των ξένων χρηματιστηρίων;

Εάν κρίνουμε από τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών στα των μετοχών του FTSE-20, δηλαδή των βασικών επιλογών τους, έχουμε μία κατ’ αρχήν πειστική απάντηση.

Οι επιλογές τους από την αρχή του χρόνου υπεραποδίδουν σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές (ή γενικότερα διεθνείς) επιλογές. Η φορά της αγοράς μας καλώς ή κακώς καθορίζεται από τη δική τους στάση και εν τέλει η στασιμότητα του Γενικού Δείκτη (δηλαδή των βασικών επιλογών τους) διαμορφώνει και πάλι ελκυστικότερες τιμές.

Τι μπορεί να υποδηλώνει η στασιμότητα κοντά στα υψηλά επίπεδα έτους της τιμής μετοχών των Εθνική, Eurobank, Alpha, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Cosmote, και ΔΕΗ;

Οι επιλογές τους στη Σοφοκλέους θεωρούνται αυτή τη στιγμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από τις πλέον ασφαλείς και προσοδοφόρες.

Δεν έχουν λόγο, σημειώνουν χρηματιστηριακά στελέχη, να ”τρέξουν” για παράδειγμα τώρα την Εθνική ή τον ΟΠΑΠ ή κάποια άλλη μετοχή της επιλογής τους.

Μεσοπρόθεσμα, όμως, ο επόμενος κύκλος οδηγεί νομοτελειακά την τιμή, για παράδειγμα, της Εθνικής πάνω από τα 26 ευρώ, της Alpha υψηλότερα των 22,5, της Eurobank σε προσέγγιση των 20 ευρώ, του ΟΠΑΠ προς τα 17 ευρώ και της Cosmote προς τα 14 ευρώ.

Το πότε όμως θα κινηθούν οι ξένοι είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά και μόνο αυτούς.

Η στάση και η αποτελεσματικότητα των Ελλήνων διαχειριστών επιχειρήθηκε να καταγραφεί σε χθεσινό μας σχόλιο.

Αναφερόταν ενδεικτικά πως σε σύνολο 67 μετοχικών Αμοιβαίων εσωτερικού μόλις 7 Αμοιβαίων η απόδοση από την αρχή του χρόνου συνέκλινε με αυτή του Γ.Δ.

Μετοχές-”σηματωροί” μέχρι και την Παρασκευή καθίστανται εκ των πραγμάτων η Εθνική (βλέπε σχετικό κείμενο), αλλά και οι ΟΠΑΠ, Eurobank, Alpha και Τιτάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v