Καλύτερη εβδομάδα

Με τις μετοχές των Εθνική και Eurobank σε απόσταση ”αναπνοής” από την υψηλή τιμή των 25,94 και 18,72 ευρώ αντίστοιχα, αναμένεται να ενισχυθεί η ανοδική φορά της αγοράς, η οποία ωθεί σε ανοδική διάσπαση τον ΚΜΟ 20 με αυξημένες συναλλαγές για περίπου 75 μετοχές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από το χρηματιστήριο του Ανατέλλοντος Ηλίου ξεκινά η επόμενη... ανατολή των ευρωπαϊκών αγορών. Δεν έχει λόγο να μείνει εκτός νυμφώνος η Σοφοκλέους, καθώς οι ισχυροί παίκτες διατηρούν στο ακέραιο τις θέσεις τους, με τους περισσότερους εξ αυτών να έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες επανατοποθετήσεις την προηγούμενη εβδομάδα.

Καθώς η αγορά μας παραμένει τραπεζοβαρής, ο μοχλός υπέρβασης της ”αντίστασης” των 2.450 μονάδων και της προσέγγισης των 2.500 μονάδων θα πρέπει να αναζητηθεί στον τραπεζικό κλάδο, ειδικότερα στις δυνάμεις των Εθνική και Eurobank.

Πρόκειται για δύο μετοχές όπου έχουν τοποθετηθεί κυρίως ξένοι και βεβαιώνεται πρόγραμμα αγορών από το μέσον της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ η τεχνική εικόνα παραπέμπει σε καταγραφή νέας υψηλής τιμής.

Στα 25,94 ευρώ η μέγιστη τιμή για την Εθνική, με την τρέχουσα να διαμορφώνεται στα 25,24 ευρώ και το μέσο ημερήσιο τζίρο της προηγούμενης εβδομάδας στα 580.264 τεμάχια.

Στα 18,72 ευρώ έχει διαμορφωθεί η μέγιστη τιμή για την Eurobank, με την τρέχουσα να κυμαίνεται στα 18,46 ευρώ και τις συναλλαγές να έχουν ανέλθει στα 409.893 τεμάχια.

Σε δεύτερο βαθμό η αντίδραση του FTSE-20 θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσέγγιση της υψηλής τιμής (22,26 ευρώ) για τη μετοχή της ΔΕΗ, στα 22,67 ευρώ για την Alpha, στα 13,90 ευρώ για την Cosmote και στα 17,02 ευρώ για τον ΟΠΑΠ.

Να σημειωθεί πως η τρέχουσα τιμή του τραπεζικού δείκτη έχει διαμορφωθεί στις 4.858 μονάδες, με υψηλή τιμή τριετίας τις 4.996,57 μονάδες. Η υψηλή τιμή που καταγράφηκε αυτή την περίοδο μας παραπέμπει

–σε επίπεδο τραπεζικού δείκτη– στον Νοέμβριο του 2001.

Με την προϋπόθεση πως τα διεθνή χρηματιστήρια θα κινηθούν ανοδικά, η Σοφοκλέους οδηγείται μετά από συσσώρευση περίπου 3 μηνών στην καταγραφή νέας υψηλής τιμής, πάνω από τις 2.560 μονάδες.

Προς διευκόλυνση των αναγνωστών – επισκεπτών συμπληρώνουμε από σήμερα

-και κάθε Δευτέρα- δύο νέα στοιχεία, που από τεχνικής πλευράς εμφανίζουν ενδιαφέρον.

Το πρώτο αφορά στις μετοχές η φορά των οποίων διασπά τον ΚΜΟ 20 με αυξημένη εμπορευσιμότητα. Χάριν ευκολίας σημειώνουμε πώς την προηγούμενη εβδομάδα ανάλογη ανοδική φορά είχε διαμορφωθεί σε 75 τίτλους, με μέσο ημερήσιο τζίρο συναλλαγών τα τουλάχιστον 10.000 τεμάχια.

Αναφέρονται σήμερα, πέραν των τραπεζικών τίτλων, μετοχές με μέσο όρο πάνω από 50.000 τεμάχια, καθώς προέχει η ευχέρεια εισόδου – εξόδου ακόμα και για μια βραχυπρόθεσμη κίνηση.

Αναφέρονται λοιπόν οι: Alfa Alfa Συμμετοχών, Axon, Βιοχάλκο, Ελληνική Τεχνοδομική, Τεχνική Ολυμπιακή, Φουρλής, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Μινωικές Γραμμές, Q&R, Ζήνων, ΔΟΛ, Hyatt, Ιατρικό, Ελβάλ, ΕΤΕΜ, Μαΐλλης, Χαλκόρ, Spider, Ηρακλής, Τιτάν, Σαράντης, FG Europe, Fashion Box, Καρδασιλάρης, Lavipharm, Μυτιληναίος, Ηλεκτρονική Αθηνών, ΛΑΜΨΑ, Εθνική Ακινήτων, ΑΕΓΕΚ, Αθηνά, Άκτωρ, ΑΛΤΕ, Αττι-Κατ, Έδραση, Μηχανική, Παντεχνική, ΤΕΡΝΑ, Πετζετάκις, Flexopack, Folli Follie.

Θα επιχειρήσουμε σε εβδομαδιαία βάση να καταγράψουμε εκείνες τις μετοχές των οποίων η τάση μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής θα έχει διάρκεια.

Το δεύτερο στοιχείο αφορά στα μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια εσωτερικού, όπου συγκρίνεται η απόδοσή τους σε σχέση με το 7,90% του Γενικού Δείκτη από την αρχή της χρονιάς.

Σε σύνολο 67 Αμοιβαίων Κεφαλαίων μεταβολή ισόποση του Δείκτη εμφανίζουν τα Επιθετικό Alpha (7,35%), Εγνατία Θησέας FTSE–20 (8,44%), Alpha Athens Index (7,61%), Alpha Blue Chips Μετοχικό (7,24%), HSBC αναπτυξιακό (7,88%), Interamerican Δυναμικό (8,38%), Marfin Premium (7,36%).

Καθίσταται κατά κάποιο τρόπο ευχερέστερη η παρακολούθηση της διαχείρισης –σε γενικές γραμμές– των ημεδαπών θεσμικών που δραστηριοποιούνται μέσω 67 Α/Κ στη Σοφοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v