Στις τράπεζες η σκυτάλη

Μετά από ολιγοήμερη ”ανάπαυση” οι τράπεζες (1,31%) παρέλαβαν σήμερα τη σκυτάλη, ωθώντας το Γενικό Δείκτη σε κλείσιμο στο υψηλό της ημέρας (2.415,9 μονάδες). Διορθωτικές τάσεις στην περιφέρεια ελλείψει ”φρέσκου χρήματος”. Οι εκτιμήσεις των επαγγελματιών της αγοράς γαι την πορεία της Σοφοκλέους. Οι ”ζωηροί” της συνεδρίασης.

Μικτή συνεδρίαση (εν μέσω μάλλον ουδέτερου διεθνούς κλίματος), με τον Δείκτη να κλείνει στο υψηλό ημέρας και την πλειονότητα των τίτλων σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αυτό το τελευταίο εξηγείται από το +0,92% του FTSE έναντι του -0,48% του FTSEM και του -0,02% του FTSES, ενώ το +1,31% του Τραπεζικού δείκτη δείχνει τον πρωταγωνιστή της συνεδρίασης.

Όμως οι τελευταίες συνεδριάσεις απομακρύνουν όλο και περισσότερο την πιθανότητα σημαντικής κίνησης από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, κάτι το οποίο πολλοί το αποδίδουν στο γεγονός ότι δεν εισρέει φρέσκο χρήμα στην Αγορά.

Οι εκτιμήσεις των επαγγελματιών του χώρου ποικίλλουν, καθώς άλλοι αναφέρονται σε σταθερό εγχώριο κλίμα και έλλειψη σημαντικών ειδήσεων με αποτέλεσμα η τάση να διαμορφώνεται από τις διεθνείς Αγορές και άλλοι σε υποτονικό αγοραστικό ενδιαφέρον και συνεδριάσεις μικτής εικόνας όπου θα σημειώνονται κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών αλλά και προσπάθειες ανεύρεσης επενδυτικών ευκαιριών.

Ουδέτεροι, ως προς την βραχυπρόθεσμη τάση, οι ασχολούμενοι με την τεχνική ανάλυση περιμένουν αν ο Δείκτης υπερκεράσει και κατοχυρώσει τις 2420 μονάδες, προκειμένου να αναφερθούν σε αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, στο υψηλό ημέρας λίγο πριν το τέλος Εμπορική, Γερμανός, ΟΤΕ, Πειραιώς, Eurobank, Coca-Cola, αξιοσημείωτα κέρδη για Alpha Bank, Εθνική, ΚΑΕ και Τιτάνα και θετικό πρόσημο για Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ.

Αντίθετα νέο χαμηλό τρέχοντος έτους (σε κλείσιμο) για τα Ελ. Πετρέλαια, σημαντικές απώλειες για ΔΕΗ και Cosmote και αρνητική ποσοστιαία μεταβολή για Αγροτική, HYATT, Motor oil και Ιντρακόμ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 18 μονάδων, έκλεισε στην υψηλότερη διακύμανση και συγκεκριμένα στις 2415,9 μονάδες με κέρδη 0,60%, ο τζίρος στα 134,2 εκ. και τα ”πακέτα” στα 20 εκ. ευρώ.

Λιγότερες από αρχής μέχρι τέλους οι ανοδικές μετοχές (121) έναντι των πτωτικών (176) και μόλις σε 12 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 5%.

Στους επιμέρους τίτλους, ίσως αξίζει αναφοράς η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση με σταδιακή αύξηση του όγκου συναλλαγών για Rilken και Αθηνά, τα νέα υψηλά τρέχοντος έτους για Ευρ. Πίστη και Δέλτα Project, η τέταρτη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο για τον Δία Ιχθυοκαλλιέργειες, η κινητικότητα που επέδειξαν μετά τα ”πακέτα” ΑΕΓΕΚ, Μινωικές και Καρδασιλάρης, τα αξιοσημείωτα κέρδη των Ζήνωνα, Ηλεκτρονικής Αθηνών και Ελαίδας.

Επίσης, η τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Γαλαξίδι, αλλά και τα σημαντικά κέρδη που σημειώθηκαν από ”ανοιχτές” εντολές αγορών (με τους αγοραστές στημένους σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα) για Interfish, Γενική Τροφίμων, Ίλυδα, Τζιρακιάν και Νάκα.

Οσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 7.000.000 τεμάχια της ΑΕΓΕΚ στα 1,19 ευρώ, ένα πακέτο 1.026.910 τεμάχια της Καρδασιλάρης στα 4,36 ευρώ, ένα πακέτο 29.300 τεμάχια της ΔΕΗ στα 20,48 ευρώ, ένα πακέτο 141.000 τεμάχια της Ελγέκα στα 4,96 ευρώ και ένα πακέτο 2.000 τεμάχια της Hyatt στα 9,06 ευρώ.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν ένα πακέτο 110.000 τεμάχια της Coca Cola 3E στα 19,99 ευρώ και ένα πακέτο 82.950 τεμάχια της Πειραιώς στα 9,52 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v