Διπλή άμυνα με έναν ”φουνταριστό”

Συνεδρίαση έντονων συγκινήσεων και διακυμάνσεων αναμένεται η σημερινή. Εύλογη η νευρικότητα, με τις αγορές να ”κρατούν άμυνα”. Και στη Σοφοκλέους προέχει η διασφάλιση επιπέδου στήριξης και η συντήρηση θέσεων, μέχρις ότου αποσαφηνιστεί η τάση κυρίως στη Ν. Υόρκη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εμφανής η στάση αναμονής από Ν. Υόρκη μέχρι Σοφοκλέους.

Παρά το ότι το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής του πετρελαίου κατά 10% έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί, οι αγορές κινούνται ψύχραιμα χωρίς μέχρι στιγμής να ενσωματώνουν το θετικό ενδεχόμενο.

Σε ανάλογο μήκος κύματος θα πρέπει να κινηθεί και η Σοφοκλέους, να κρατηθούν δηλαδή θέσεις, να εξασφαλιστούν ”τα νώτα” ακόμη και για το αρνητικό ενδεχόμενο.

Από αυτήν την άποψη, θα πρέπει η αγορά καταρχήν να εξασφαλίσει μία ανθεκτική στήριξη, ίσως στην περιοχή των 2.382 μονάδων και στη συνέχεια ανάλογα με το βηματισμό των ξένων αγορών αν πορευθεί.

Η διάθεση των ξένων επενδυτών είναι αμφίθυμη, καθώς ενισχύεται για ορισμένες τραπεζικές μετοχές, υποβαθμίζεται, όμως, για παράδειγμα, στην περίπτωση της ΔΕΗ στα 22 από τα 24 ευρώ (Morgan Stanley).

Εάν εξαρχής επιλεγεί η αμυντική τακτική, προκειμένου να μη χαθούν τα βραχυπρόθεσμα οφέλη σε ισχυρές μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τότε ακόμη και στην περίπτωση αρνητικού ενδεχομένου η αγορά δεν έχει πολλά να χάσει.

Οι μετοχές, που λόγω της αυξημένης τους στάθμισης στον ΜΚ-40 (Τεχνική Ολυμπιακή, ΕΧΑΕ, Folli, ΕΠΑΤ, ΕΥΔΑΠ, Γενική, Intralot, Νοtos, ΙΑΣΩ) μπορεί να κρατήσουν τη θέση τους και στην περίπτωση ενός αρνητικού ενδεχομένου.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον SC-80, όπου μετοχές όπως ο Φουρλής, Στρίντζης, Μιωνικές, Μπενρουμπή, Λάμψα, ΕΣΚΙΜΟ, Ανέκ, μπορεί να λειτουργήσουν ως ανάχωμα.

Εμμένουμε στην κάλυψη των νώτων μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ενδεχόμενο μιας αρνητικής εξέλιξης, καθότι βραχυπρόθεσμα η τάση εξαρτάται κατά μείζονα λόγο από την κερδοσκοπία στην αγορά πετρελαίου και τα χτυπήματα της Αλ Κάιντα.

Θεώρηση, που αλλάζει όμως, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου και η μέχρι στιγμής χρηματιστηριακή πορεία αρκετών μετοχών διευρύνουν τις επιλογές μας.

Ενδιαφέρον εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες και η κινητικότητα στον ακτοπλοϊκό κλάδο, η σταθερότητα μετοχών, όπως ο Βάρδας, Σαράντης, Notos, Φλεξοπάκ, Κωτσόβολος, Φουρλής, Μπήτρος, Rilken, ενώ χρήζουν προσοχής οι αναλύσεις διορατικών χρηματιστηριακών για μετοχές της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Εγνατίας, που θέτει για τη μετοχή της Ηλεκτρονικής Αθηνών τιμή στόχο τα 4,12 ευρώ, από την τρέχουσα των 2,88 ευρώ.

Στα υπόψη και η επιβεβαίωση της μη μείωσης των παγίων στοιχείων της Αλουμίνιον Ελλάδος και η διανομή μερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Επίσης, η απόφαση επαναγοράς ιδίων μετοχών από την ΑΝΕΚ και η σχεδιαζόμενη σύναψη ομολογιακού δανείου από την Notos com ή ακόμη και η ένταξη της Marfin FG στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v