Επιφυλάξεις λόγω της νέας ανόδου του πετρελαίου

Η αναβίωση των ”τρομοφόβων” από τις επιθέσεις στη Σ. Αραβία διαμορφώνει κερδοσκοπικές διαθέσεις, που προκαλούν άνοδο του πετρελαίου. Με την προϋπόθεση πως θα αποκλιμακωθεί η ένταση, οι αγορές έχουν κάθε λόγο να ξεκινήσουν ανοδικά έναν παραδοσιακά θετικό γι’ αυτές μήνα. Θετική ”μαγιά” για τη Σοφοκλέους τα αποτελέσματα τριμήνου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εάν δεν είχε πυροδοτηθεί, μετά το χτύπημα στη Σαουδική Αραβία, νέος κύκλος ανησυχίας-κερδοσκοπίας στις αγορές πετρελαίου, θα ήμασταν αναφανδόν υπέρ του θετικού ενδεχομένου.

Με βάση τα αποτελέσματα α’ τριμήνου, τα οποία υποδέχτηκαν θετικά στο σύνολό τους οι χρηματιστηριακές, μπορεί να δημιουργηθεί αγοραστική διάθεση και τάση, ικανή να φέρει τον Δείκτη προς τις 2.450 μονάδες.

Ούτως ή άλλως, από τεχνικής πλευράς, το ”κλείσιμο” της Παρασκευής με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές συνηγορεί υπέρ του θετικού ενδεχομένου.

Λόγω των έντονων κερδοσκοπικών διαθέσεων, που αναπτύσσονται και πάλι με επίκεντρο την αγορά πετρελαίου, ίσως να δοκιμαστούν πρόσκαιρα στηρίξεις και αντοχές επενδυτών και αγοράς.

Κλάδος-”μοχλός” και της επόμενης ανοδικής φάσης θα είναι (σήμερα ή... μεθαύριο, δεν έχει και τόση σημασία) και πάλι ο τραπεζικός.

Η σημαντική αύξηση της κερδοφορίας των 5 ισχυρότερων ομίλων και η σημαντικότατη συμμετοχή κατά περίπου 40% στο σύνολο των αποτελεσμάτων των εισηγμένων ενισχύουν την εκτίμηση πως ο κλάδος έχει σημαντικά περιθώρια.

Με κέρδη περίπου 13% από την αρχή του χρόνου κυμαίνεται στις 4.799 μονάδες, καθώς από τεχνικής πλευράς είναι εφικτή η προσέγγιση των 4.850 μονάδων.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ισοδυναμούσε με ενίσχυση του FTSE-20 προς τις 1.305 μονάδες και του Γ.Δ. υψηλότερα των 2.450 μονάδων.

Το ποσοστό μεταβολής των δύο συγκεκριμένων δεικτών από την αρχή του έτους έχει διαμορφωθεί στο περίπου 10% και 7% αντίστοιχα.

Αντιθέτως, κατά περίπου 8,8% υποχωρεί ο ΜΚ-40 και κατά 10,8% ο SC-80.

Θεωρούμε, τις τελευταίες ημέρες, πως σε ενδεχόμενη ανοδική αντίδραση της υψηλής κεφαλαιοποίησης η ”μεσαία” θα μπορούσε να υπεραποδώσει.

Άλλωστε ο Ιούνιος είναι παραδοσιακά, για την προεκλογική περίοδο των ΗΠΑ, θετικός μήνας σε αντίθεση με τον αρνητικό Μάιο.

Το ενθαρρυντικό είναι πως στο σύνολό τους ισχυρές χρηματιστηριακές εκτιμούν πως με βάση τα αποτελέσματα, αγοραστικές ευκαιρίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι μετοχές των Ηρακλή, Ακτωρ, Ελληνική Τεχνοδομική, Hyatt, Intralot, ΓΕΚ, Τέρνα, Folli, αλλά και αρκετών ακόμη εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Θετικά τα αποτελέσματα της Φλεξοπάκ, του Φουρλή, του Κωτσόβολου (παρά τις υψηλότατες ακόμη υποχρεώσεις), Κορδέλλου, Μεβάκο, Μυτιληναίος, Μέτκα, Μαΐλλης, Αβαξ, Χατζηιωάννου, Νίκας και αρκετών ακόμη εισηγμένων.

Με την προϋπόθεση πως η κρίση που πυροδοτείται –θέλουμε να πιστεύουμε πρόσκαιρα– θα εκτονωθεί, υπεραμυνόμεθα του θετικού ενδεχομένου για τις αγορές, προφανώς και για τη δική μας.

Σημείωση: Πέραν του γεωπολιτικο-κοινωνικού χαρακτήρα περιεχομένου που έχουν οι όπου γης αναφλέξεις, σημαντικός καταλύτης θα πρέπει να θεωρηθεί η κερδοσκοπία.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως μόλις μία μέρα πριν από το χτύπημα στη Σαουδική Αραβία, σε έκθεση της επιτροπής διαπραγμάτευσης εμπορευμάτων των ΗΠΑ οι θέσεις ”αγοράς” στο πετρέλαιο είχαν μειωθεί στο διάστημα μίας εβδομάδας κατά 15%.

Ορισμένοι μάλιστα Αμερικανοί αναλυτές, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, επισήμαναν πως θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για σημαντική διόρθωση στην τιμή του πετρελαίου.

Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών εκτιμούσαν πως τα θεμελιώδη δεν δικαιολογούν τιμές σε επίπεδο πάνω από τα 40 και 37 δολ. το βαρέλι, αλλά μέχρι και 10 δολ. φθηνότερα.

Τα πρώτα δείγματα γραφής της αναμενόμενης αποκλιμάκωσης είχαν δοθεί την Πέμπτη, με την τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί έστω και οριακά χαμηλότερα των 36 δολ. και των 40 δολ. ανά βαρέλι.

Η εικόνα σήμερα-αύριο της αγοράς πετρελαίου και της Ν. Υόρκης θα συμβάλει στη διαμόρφωση σαφέστερης τάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v