Ξένος δάκτυλος... ωθεί τη Σοφοκλέους

Η ”γλώσσα της αλήθειας” που ακολουθήθηκε και από την διοίκηση του ΟΤΕ, τα θετικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, κυρίως όμως το καλύτερο κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, βοηθούν και τη Σοφοκλέους. Στο περίπου 2,5 προς 1 η σχέση ανοδικών/καθοδικών, με τους ξένους να αποκομίζουν σημαντικότατες βραχυπρόθεσμες αξίες από το trading των τελευταίων ημερών. Οι ξένοι κέρδισαν και αυτή τη φορά το στοίχημα της ΔΕΗ, εκθέτοντας τους έλληνες διαχειριστές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα διεθνή χρηματιστήρια στέκονται αρωγός στην προσπάθεια αντίδρασης, της Σοφοκλέους. Το ευχάριστο είναι πως, στην αγορά μας, η τακτική της ”γλώσσας της αλήθειας” που ακολουθήθηκε στην Εμπορική φαίνεται να αποδίδει μέχρι στιγμής καρπούς και στον ΟΤΕ.

Θα πρέπει πάντως με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του οργανισμού να επισημανθεί η ορθότητα της τελευταίας έκθεσης-ανάλυσης της Credit Suisse.

Εστω κι έτσι, δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και αφορμή στην διοίκηση του ΟΤΕ να ξεκινήσει την προσπάθεια αναδιάρθρωσης από …μηδενική βάση.

Η αντίδραση της ΔΕΗ, εξηγεί την πίεση των τελευταίων ημερών, καθώς για πολλοστή φορά οι έλληνες θεσμικοί πωλούσαν και οι ξένοι διαχειριστές παραδοσιακά αγόραζαν. Οι τελευταίοι αποκομίζουν σε λιγότερο από τρεις συνεδριάσεις υπεραξίες τουλάχιστον 80 λεπτών σε κάθε μετοχή της ΔΕΗ.

Η ενθαρρυντική μέχρι στιγμής εικόνα μετοχών όπως η Alpha, Εθνική, η αντίδραση προς τα 3,74 ευρώ της Ελληνικής Τεχνοδομικής, τα κέρδη της Πειραιώς και του ΟΠΑΠ, οδηγούν κατά 1,08% υψηλότερα τον FTSE 20. Ο δείκτης μετοχών εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει πάντως περιθώριο περαιτέρω ενίσχυσης. Το θετικό κλίμα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση διαμορφώνει την σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών στο περίπου 2,5 προς 1.

Αυξημένη εμπορευσιμότητα, για μετοχές των οποίων η τιμή ενισχύεται, καταγράφεται στην περίπτωση των Λεβεντέρη, Δεσμός, Κανάκης, Delta Singular, Sanyo, Βιοτέρ, Ακτωρ, Intramet, Informatics, Revoil, Ατέρμων, Mυτιληναίος και αρκετών ακόμη αυτής της κατηγορίας.

Για τη συνέχεια θα ήταν χρήσιμο από τεχνικής πλευράς να συνεχιστεί η διακύμανση του Γενικού Δείκτη μεταξύ 2.357-2.372 μονάδων, ενώ ενδεχόμενη προσέγγιση της βραχυπρόθεσμης ”αντίστασης” των 2.380 μονάδων, απλά θα επιβεβαιώσει την φορά της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v