Ταλαιπωρίας συνέχεια...

Ταλαιπωρούνται οι ευρωαγορές, καθώς δοκιμάζονται ”στηρίξεις”. Σε διαδικασία διόρθωσης και η Σοφοκλέους, καθώς υποχωρεί ο τραπεζικός κλάδος. Νέο χαμηλό επίπεδο τιμών για ορισμένες μετοχές εταιριών του FTSE-20, τη στιγμή που η σχέση ανοδικών – καθοδικών διαμορφώνεται συντριπτικά στο περίπου 1 προς 7. Τι συμβαίνει με το ομολογιακό του ΟΤΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε αναζήτηση στηρίξεων βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αγορές.

Προς τις 2.310 μονάδες υποχωρεί η Σοφοκλέους, τη στιγμή που στη Φρανκφούρτη οι απώλειες φέρνουν τον Dax προς τις 3.800 μονάδες.

Μεταξύ 2.342,18-2.320 μονάδων η διακύμανση του Γ.Δ. (μέχρι τις 11.45), με συναλλαγές 13 εκατ. ευρώ.

Με απώλειες 1,15% κινείται ο τραπεζικός δείκτης, ήτοι μεγαλύτερες από αυτές του FTSE-20, αλλά και των άλλων 3 βασικών δεικτών μεσαία – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Συντριπτική η σχέση ανοδικών – καθοδικών διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 7, με λιγότερες των 30 μετοχών η απόδοση να είναι θετική.

Η μετοχή του ΟΤΕ αντιδρά προς τα 9,90 ευρώ (εύρος διακύμανσης 9,82-9,94 ευρώ), ενώ με συναλλαγές περισσότερες των 1000 τεμαχίων κινούνται θετικά οι Λεβεντέρης, Vivere, Creta Farm, Κεραμεία Αλλατίνη, Σαρ. Χίου, Ηρακλής, Κεπενού, Γρηγόρης, Δέλτα Singular, Δρομέας.

Από τις μετοχές του FTSE-20 αξίζει αναφοράς η νέα χαμηλή τιμή στα 6,34 ευρώ των ΕΛΠΕ (-1,55%), της Intracom στα 4,04 ευρώ (-0,98%), ενώ χαμηλότερα στα 19,18 ευρώ με απώλειες 2,14% υποχωρεί η μετοχή της ΔΕΗ.

Σημείωση: Επειδή πολλά γράφονται και περισσότερα ακούγονται αυτές τις μέρες για τα μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια του ΟΤΕ, θα πρέπει να διευκρινιστούν ορισμένες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ, το πρώτο ομολογιακό του Οργανισμού λήγει στις 28 Ιουλίου, είναι συνολικού ύψους 481 εκατ. ευρώ και η τιμή σύναψης της ομολογίας είχε πραγματοποιηθεί στα 32,1 ευρώ.

Αφορά ομολογιακό του δημοσίου, το οποίο έχει τυπική κυριότητα, και δεν διαθέτει δικαίωμα ψήφου. Η αποπληρωμή, η μετατροπή, η ανανέωσή του δεν αφορά τον Οργανισμό, αλλά το ελληνικό δημόσιο που θα κληθεί είτε να πληρώσει το δάνειο (θα πρέπει να υπάρχει σχετική πρόβλεψη γι αυτό το λόγο) είτε να εκδώσει καινούριο είτε να ανανεώσει το υφιστάμενο.

Θεωρητικά το ελληνικό δημόσιο, όπως διευκρινίζεται από το αρμόδιο τμήμα της Π&Κ, θα μπορούσε πριν από τη λήξη του δανείου να αποζημιώσει τους κατόχους και να διαπραγματευτεί με έτερο στρατηγικό εταίρο την επαναγορά του.

Το ενδεχόμενο αυτό, είναι, όμως, θεωρητικό, επειδή το εν λόγω δάνειο είναι υψηλά τιμολογημένο.

Σε ό,τι αφορά στη χθεσινή σύσταση της CSFB, αυτή αφορά προφανώς στο ομολογιακό δάνειο και όχι βεβαίως στη μετοχή του Οργανισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v