Τι πρότεινε ο Αλ. Πιλάβιος στο ΣΕΔΥΚΑ

Την αναβάθμιση των ΕΛΔΕ σε ανεξάρτητους επενδυτικούς συμβούλους μέσω σχετικής αδείας και υπό τον όρο ότι θα διαθέτουν πιστοποιημένα για κάθε υπηρεσία στελέχη, προτείνει ο νέος προέδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αλ. Πιλάβιος, στο ΣΕΔΥΚΑ, το συνδικαλιστικό όργανο των ΕΛΔΕ.

Τι πρότεινε ο Αλ. Πιλάβιος στο ΣΕΔΥΚΑ
του Γιάννη Τσαραγκλή

”Επιθυμείτε ή όχι την αναβάθμισή σας σε επενδυτικούς συμβούλους και παράλληλα την εκ νέου αδειοδότηση και αξιολόγησή σας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;”

Αυτό θα είναι περίπου το κεντρικό συμπέρασμα του ερωτηματολογίου που συντάσσεται αυτές τις μέρες από τον ΣΕΔΥΚΑ (το συνδικαλιστικό όργανο των ΕΛΔΕ) και θα σταλεί στις περίπου 350 εταιρείες του κλάδου σε όλη την Ελλάδα.

Το ερωτηματολόγιο αποτελεί μια πρόταση του πρόεδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Αλέξη Πιλάβιου, ο οποίος σε δεύτερη συνάντηση που είχε με το Δ.Σ. του ΣΕΔΥΚΑ συζήτησε τις δυνατότητες και τις προοπτικές του κλάδου με βάση τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή τον υφιστάμενο νόμο της κεφαλαιαγοράς και όχι την καινούργια επενδυτική κοινοτική οδηγία του 2004, που μετατρέπει όλες τις σχετικές με αυτές τις υπηρεσίες εταιρείες σε ΕΠΕΥ.

Έως ότου εφαρμοστεί και γίνει νόμος του κράτους η νέα οδηγία και επειδή ως γνωστόν στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποια ανώτατη ελεγκτική αρχή που να εποπτεύει συγχρόνως τραπεζικά, ασφαλιστικά, επενδυτικά προϊόντα και υπηρεσίες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρότεινε στις ΕΛΔΕ να γίνουν ουσιαστικά οι πρώτοι ανεξάρτητοι επενδυτικοί σύμβουλοι, μέσω μιας άδειας που θα τους παρέχει αυτή (την παλιά την έπαιρναν από τη Νομαρχία), υπό τον όρο να διαθέτουν πιστοποιημένα για κάθε υπηρεσία στελέχη.

Ουσιαστικά δεν θα κάνουν τίποτα περισσότερο από αυτό που έκαναν μέχρι σήμερα, δηλαδή να λαμβάνουν και να δίνουν εντολές αγοράς και πώλησης επενδυτικών προϊόντων (μετοχές, ομόλογα, παράγωγα κ.λπ.), εκτός ενός σημαντικού προνομίου.

Η νέα εταιρεία θα έχει πλέον το νόμιμο δικαίωμα της παροχής επενδυτικών συμβουλών, κάτι που ενδεχομένως να γινόταν παράνομα μέχρι τώρα, αλλά στο εξής θα εντάσσεται στο πακέτο των υπηρεσιών των (πρώην) ΕΛΔΕ. Εάν αυτό γίνει με όλους τους τύπους και σύμφωνα με τους νόμους που διέπουν άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, οι ΕΛΔΕ θα πρέπει, αφού θα δίνουν συμβουλές -που είναι μια σοβαρή υπηρεσία- να κάνουν και ασφάλιση αστικής ευθύνης.

Έτσι, λοιπόν, οι νέου τύπου ΕΛΔΕ -εάν τελικά συμφωνήσουν τα εναπομείναντα μέλη της- θα γίνουν οι πρώτοι ανεξάρτητοι επενδυτικοί σύμβουλοι, που ωστόσο δεν θα μπορούν να πωλούν τραπεζικά και ασφαλιστικά προϊόντα, όπως ρητά δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που έχουν μελετήσει καλά τη νέα επενδυτική κοινοτική οδηγία, η πρόταση αυτή του κ. Πιλάβιου είναι καλοπροαίρετη και δείχνει στις ΕΛΔΕ ότι, ως επικεφαλής της Κεφαλαιαγοράς που έχει στην εποπτεία της μόνο τον επενδυτικό χώρο, δεν θα μπορούσε να μοιράσει υπηρεσίες που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, το αρμόδιο τμήμα για τις ασφαλιστικές του υπουργείου Ανάπτυξης και την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Όλες αυτές οι κυβερνητικές κινήσεις προϊδεάζουν για τις σημαντικές αλλαγές που έρχονται στον τομέα των υπηρεσιών, οι οποίες συμπυκνώνονται στις εκφράσεις ”οικονομικές συμβουλές και οικονομικός σύμβουλος”, τις οποίες μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη συμπεριλάβει στις καμπάνιες τους, δημιουργώντας το life style των επενδυτών της επόμενης 5ετίας - 10ετίας.

Σίγουρα και οι ΕΛΔΕ, εάν τελικά συμφωνήσουν και δεχτούν να συζητήσουν και να εφαρμόσουν τις προτάσεις της Ε.Κ., μπορούν να πάρουν ένα κομμάτι αυτού του άκρως ανταγωνιστικού τομέα και επειδή -ως διαβιβαστές εντολών και στο μέλλον ως απλοί επενδυτικοί σύμβουλοι- δεν φέρουν την υποχρέωση και την ευθύνη να διατηρούν ένα συνεγγυητικό κεφάλαιο και έχουν έναν θεματοφύλακα (δηλαδή μια τράπεζα), ενδεχομένως να έχουν το πιο anti stress πόστο στο κύκλωμα και ίσως, εάν αποδειχτούν καλοί πωλητές και σύμβουλοι, να διαπρέψουν.

* Αναδημοσίευση από το φύλλο της εφημερίδας ”Μέτοχος & Επενδύσεις” με ημερομηνία 21 Μαίου 2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v