Πώς θα χάσετε τα χρήματά σας!

Δεν γνωρίζουμε το μονοπάτι για τη γη της χρηματιστηριακής επαγγελίας. Αυτό που γνωρίζουμε, όμως, καλά είναι πώς θα βρείτε τη λεωφόρο του χρηματιστηριακού ολέθρου. Δεν είναι δύσκολο! Πρόκειται για τον πλέον μποτιλιαρισμένο δρόμο…

Πώς θα χάσετε τα χρήματά σας!
Δεν γνωρίζουμε το μονοπάτι για τη γη της χρηματιστηριακής επαγγελίας. Αν τον γνωρίζαμε, θα τον είχαμε ακολουθήσει οι ίδιοι και πιθανότατα δεν θα είχαμε διάθεση να μοιραστούμε μαζί σας το ”μυστικό”.

Αυτό που γνωρίζουμε καλά, όμως, είναι πώς θα βρείτε τη λεωφόρο του χρηματιστηριακού ολέθρου. Δεν είναι δύσκολο! Πρόκειται για τον πλέον μποτιλιαρισμένο δρόμο...

Όλοι υποστηρίζουν ότι λένε ό,τι λένε και κάνουν ό,τι κάνουν για το δικό μας καλό. Κι εμείς πέφτουμε στην παγίδα και τους πιστεύουμε. Είτε επειδή είμαστε καλόπιστοι είτε επειδή η χρόνια νόσος της ανοησίας έχει ξεκουτιάνει το μυαλό μας.

Η ουσία είναι ότι η ευπιστία μάς κοστίζει περιουσίες ολόκληρες και θρέφει στρατιές και στρατιές αυτόκλητων ”μάγων” και λοιπών θαυματοποιών.

Θέλετε να χάσετε τα χρήματά σας; Λυπάστε να τα κάψετε μόνοι σας και χρειάζεστε βοήθεια; Εμπιστευτείτε όλους εκείνους που δήθεν αγωνίζονται να σας χαρίσουν άκοπα κέρδη!

Εντάξει! Εμπεδώσαμε ότι πρέπει να είμαστε άπιστοι Θωμάδες. Να προσπαθούμε να μάθουμε τα κόλπα των ταχυδακτυλουργών, ώστε αυτά να μη μας εντυπωσιάζουν και μας παρασύρουν σε καταστάσεις ύπνωσης. Να μην εμπιστευόμαστε κανέναν και τίποτα. Να είμαστε καχύποπτοι ακόμη και με τον εαυτό μας.

Μα, αυτή δεν είναι ζωή! Είναι κόλαση! Αυτό είναι άραγε το τίμημα του κέρδους για έναν καλό επενδυτή; Οι αγορές είναι απάνθρωπες από τη φύση τους. Δεν γνωρίζουν συναισθηματισμούς, δεν δέχονται ανθρώπινες αδυναμίες.

Γι’ αυτό ίσως δεν είναι και πολλοί εκείνοι που επιβιώνουν τελικά μέσα σ’ αυτή τη ζούγκλα. Είναι πολύ δύσκολο να έρχεσαι καθημερινά σε σύγκρουση με τον ίδιο σου τον εαυτό.

Διότι ο άνθρωπος έχει την ανάγκη να εμπιστευτεί, να πιστέψει. Δεν μπορεί να ζει συνεχώς ως αγρίμι.

Στην Αμερική είχε αποδειχτεί από κάποιες έρευνες ότι οι πιο πετυχημένοι επενδυτές ήταν οι... πίθηκοι που διάλεγαν μετοχές στην τύχη και οι άνθρωποι εκείνοι που βρίσκονταν σε απόσταση από τα κέντρα αποφάσεων και τις οθόνες και επένδυαν μακροπρόθεσμα σε μία ομάδα μετοχικών τίτλων. Μπορεί και να είναι έτσι!

Φανταστείτε, όμως, να είχατε πιστέψει όλα τα κείμενα των αναλυτών, των δημοσιογράφων και των λοιπών ”ειδικών”; Θα είχατε καταστραφεί ολοσχερώς! Αν δεν σας έχει ήδη συμβεί...

Για να μην επηρεάζεται κανείς από τα όσα λέγονται, θα πρέπει να ζει απομονωμένος σε κάποιο βουνό. Δίχως να διαβάζει εφημερίδες και να βλέπει τηλεόραση. Να αποφεύγει κάθε επαφή με όλους εκείνους που παλεύουν για το... καλό του!

Ο κόσμος έχει βέβαια αισθητήριο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το ελληνικό κοινό δεν ασχολείται με το ελληνικό χρηματιστήριο. Νιώθει προδομένο απ’ όλους: Χρηματιστές, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, αναλυτές, δημοσιογράφους, πολιτικούς.

Ούτε είναι τυχαίο το ότι δεν πατάει ψυχή στις χρηματιστηριακές εταιρείες και στις γενικές συνελεύσεις των εταιρειών. Στον αντίποδα, στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας του κ. Μπάφετ συμμετείχαν περισσότεροι από 19.000 μέτοχοι! Επαναλαμβάνουμε: Ο κόσμος έχει αισθητήριο και τίποτα δεν είναι τυχαίο...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v