Στη δίνη αντικρουόμενων συμφερόντων

Με καταλύτη τον ΟΤΕ που κατέγραψε εβδομαδιαίες απώλειες 9,91% και την αρωγή των τραπεζών (-8,11%) η Σοφοκλέους δέχθηκε ισχυρούς τριγμούς, καθώς διεθνείς οίκοι με αντικρουόμενα συμφέροντα θέλησαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Ερωτηματικό η... ουρά της διόρθωσης, της οποίας η διάρκεια θα εξαρτηθεί από την πορεία των διεθνών αγορών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από τη δυναμική των ξένων χρηματιστηρίων, ειδικότερα της Νέας Υόρκης, θα εξαρτηθεί η διάρκεια της διόρθωσης στη Σοφοκλέους. Χαμηλότερα των 2.360 μονάδων το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη την Παρασκευή, φαίνεται πως θα μπορούσε να κινηθεί χαμηλότερα προς τις 2.320 μονάδες, καθώς οι πωλητές δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, τουλάχιστον στη μετοχή της Εθνικής.

Από ό,τι διαπιστώνεται, η εξισορρόπηση στη μετοχή του ΟΤΕ επιτυγχάνεται γύρω στα 10 ευρώ. Πλην όμως, κλάδοι όπως ο τραπεζικός, που έχουν υπεραποδώσει από την αρχή της χρονιάς, διορθώνουν δικαιολογημένα.

Σημαντικές οι απώλειες του τραπεζικού κλάδου, οι μεγαλύτερες σε ποσοστό από την αρχή του έτους, σηματοδοτούν πέρα από τη διάθεση κατοχύρωσης κερδών, και την αντιπαράθεση ξένων οίκων, γύρω από συγκεκριμένες μετοχές της Σοφοκλέους.

Οι ξένοι οίκοι, έχουν εδώ και καιρό θέσει τιμές στόχους για τις Εθνική, Eurobank και Alpha, σαφώς υψηλότερα. Ενδεικτικά αναφέρεται η πρόσφατη έκθεση της HSBC, αλλά και της UBS, που αναθεωρούν σημαντικά τον πήχη και για τις τρεις τραπεζικές μετοχές.

Αυτό βέβαια πρακτικά δεν σημαίνει πως οι ξένοι, που δίνουν για παράδειγμα τιμή στόχο τα 30 ευρώ για την Alpha Bank, θα τοποθετηθούν από τα υψηλά των 22,6 ευρώ, αλλά θα επιδιώξουν να επανατοποθετηθούν σε όσο το δυνατόν ελκυστικότερες τιμές.

Ενδεικτικά αναφέρεται η έκθεση της Citigroup (7/5), που θέτει τιμή στόχο τα 30,5 ευρώ για την Alpha Bank, τα 18,5 ευρώ για την Eurobank, και τα 28 ευρώ για την Εθνική.

Με βάση την τιμή κλεισίματος (21/5) η τιμή της Εθνικής έχει διαμορφωθεί στα 23,26 ευρώ (συνεκτιμώντας το υπόλοιπο των πωλήσεων που προαναφέραμε) της Eurobank στα 16,76 ευρώ και της Alpha Bank ακριβώς στα 20 ευρώ.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθούν η σημαντική υποχώρηση (3,94%) στα 15,10 ευρώ του ΟΠΑΠ, και 5,38% στα 21,80 ευρώ του Γερμανού. Είναι προφανές πως η αναδιάταξη δυνάμεων βρίσκεται σε εξέλιξη και από τον χρόνο ολοκλήρωσής της θα εξαρτηθεί το εύρος της διόρθωσης.

Μια διόρθωση που θα καταστήσει και πάλι ελκυστική την τιμή των γνωστών επιλογών των ξένων, η αγοραστική ισχύς των οποίων και μόνο μπορεί να επαναφέρει σε ανοδική τροχιά τη Σοφοκλέους.

Από τεχνικής πλευράς, θεωρείται ενθαρρυντική ένδειξη, η απουσία πωλητών στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, η σχετικά θετικότερη εικόνα του ΜΚ 40 έναντι του FTSE 20, όπως επίσης και τα θετικά αποτελέσματα αρκετών εταιριών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης,

Επίσης, πάντα από τεχνικής πλευράς, και με την προϋπόθεση πως θα σταθεροποιηθεί το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, ενδεχόμενη συσσώρευση και επανατοποθέτηση των ξένων στη Σοφοκλέους, μπορεί να οδηγήσει και πάλι τον ΓΔ υψηλότερα των 2.550.

Με απώλειες της τάξης του 5,07% έκλεισε για την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης, πτώση 6,33% κατέγραψε ο FTSE/ASE 20, περί το 5,53% υποχώρησε ο FTSE/ASE 140, ενώ ο FTSE/ASE 40 έκλεισε με πτώση 2,84% και ο FTSE/ASE 80 με απώλειες 1,20%.

Υψηλές απώλειες 8,11% κατέγραψαν σε εβδομαδιαία βάση οι τράπεζες, και κατά 4,61% υποχώρησαν οι τηλεπικοινωνίες.

Κέρδη της τάξης του 22,2% κατέγραψε η Space Hellas στη διάρκεια της εβδομάδας, κατά 19,4% ενισχύθηκε η Αγροτική Ασφαλιστική, με άνοδο 12% ολοκλήρωσε την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Πίστη, υψηλότερα κατά 10,7% κινήθηκε η Vodafone Panafon, ενώ η Αγροτική Τράπεζα σημείωσε άνοδο 9,9%.

Αντίθετα, απώλειες 18,8% κατέγραψε ο Λεβεντέρης, περί το 143% υποχώρησε ο Μουριάδης, ο Εμπορικός Δεσμός σημείωσε πτώση 14%, η PC Systems κατέγραψε απώλειες 12,7%, ενώ η Ελβιεμέκ υποχώρησε 12,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v