Τουλίπες, μετοχές και δικαιώματα στο Διάστημα!

Η εποχή των παγετώνων ανήκει στο παρελθόν. Το ίδιο και η εποχή του λίθου. Ομοίως και η εποχή του χαλκού! Μήπως τελείωσε και η εποχή των χρηματιστηρίων; Μήπως έφτασε η ώρα να αποχαιρετήσουμε την αγαπημένη ενασχόλησή μας;

Τουλίπες, μετοχές και δικαιώματα στο Διάστημα!
Η εποχή των παγετώνων ανήκει στο παρελθόν. Το ίδιο και η εποχή του λίθου. Ομοίως και η εποχή του χαλκού! Μήπως τελείωσε και η εποχή των χρηματιστηρίων; Μήπως έφτασε η ώρα να αποχαιρετήσουμε την αγαπημένη ενασχόλησή μας;

Είναι φυσικό ένα τέτοιο ερώτημα να μας απασχολεί. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Έδωσαν πολλά χρήματα.

Έκαναν πολλούς ανθρώπους βαθύπλουτους. Όποιος συμμετέχει στις αγορές από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 έχει κερδίσει. Ανεξάρτητα από τα σκαμπανεβάσματα των χρηματιστηριακών δεικτών.

Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι θα συμβεί το ίδιο και στο μέλλον. Ότι τα χρηματιστήρια, δηλαδή, θα εξακολουθήσουν να είναι τόσο γενναιόδωρα. Μπορεί, όμως, να μας θυμίσει ότι αντικείμενο της κερδοσκοπίας υπήρξαν κάποτε οι... τουλίπες, δίχως αυτό να υφίσταται σήμερα!

Για να σοβαρευτούμε! Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν τελείωσε η όχι η εποχή των χρηματιστηρίων. Κι άλλοτε υπήρχαν περίοδοι κρίσης, αλλά ξεπεράστηκαν. Υπάρχει, βέβαια, μία σημαντική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν.

Οι μετοχές είναι πλέον απλωμένες στον πολύ κόσμο και σε βαθμό μεγαλύτερο σε σχέση με το παρελθόν. Οι μετοχές βρίσκονται στα χέρια του κοσμάκη και όχι στα χέρια των πλούσιων και ισχυρών.

Αυτό που γνωρίζουμε, επίσης, είναι ότι η κερδοσκοπία θα βρίσκει πάντοτε πεδίο έκφρασης. Αν, λοιπόν, έχετε κεφάλαια να ρισκάρετε και ανοικτούς ορίζοντες, μη στεναχωριέστε! Κάτι θα βρεθεί στο μέλλον για εσάς!

Μπορεί να μην είναι οι μετοχές και να είναι ο χρυσός ή το παλλάδιο! Μπορεί να ”ανακαλυφθούν” μεταλλευτικά δικαιώματα στο... Διάστημα! Η ανάγκη του ανθρώπου για γρήγορο και εύκολο κέρδος βρίσκει πάντοτε διεξόδους.

Όσο, όμως, τα χρηματιστήρια εξακολουθούν να μας συγκινούν και να μας απασχολούν, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας τις αρχές που κυριαρχούσαν στις αγορές σε παλαιότερες εποχές. Όταν οι επενδυτές ήσαν λιγότεροι και οι τιμές αρκετά χαμηλότερες.

Κι αυτό διότι μπορεί κάλλιστα να ξαναζήσουμε ανάλογες καταστάσεις. Σε περιόδους κρίσης έχει μεγαλύτερη σημασία η τιμή αγοράς από την προσδοκώμενη τιμή πώλησης. Η τιμή αγοράς είναι κάτι το δεδομένο. Η προσδοκώμενη τιμή πώλησης βρίσκεται μόνο στη φαντασία μας.

Ή όπως έλεγαν οι παλιοί έμποροι, ”το κέρδος κρύβεται στην τιμή αγοράς και όχι στην τιμή πώλησης”!

Ειλικρινά! Δεν πιστεύουμε ότι τα χρηματιστήρια θα πάψουν να υπάρχουν. Ούτε ότι οι μετοχές μπορούν να συγκριθούν με τις τουλίπες. Αυτό που μπορεί να εξαλειφθεί στο επόμενο διάστημα είναι η υπερβολή. Γι’ αυτό, ας έχουμε το νου μας...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v