Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΧΑΕ: Κερδοφόρο το πρώτο τρίμηνο 2004

Με κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας ύψους 21,467 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 8,578 εκατ. ευρώ πέρυσι, και με σημαντική αύξηση του ενοποιημένου κύκλου εργασιών έκλεισε το πρώτο τρίμηνο για την ΕΧΑΕ.

ΕΧΑΕ: Κερδοφόρο το πρώτο τρίμηνο 2004
Με κέρδη, έναντι ζημιών πέρυσι, αλλά και με σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2004 για τον όμιλο της ΕΧΑΕ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο εξεταζόμενο διάστημα ο όμιλος της ΕΧΑΕ εμφάνισε κέρδη προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας ύψους 21,467 εκατ. ευρώ σε σχέση με ζημίες 8,578 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

O ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο πρώτο τρίμηνο παρουσιάζει σημαντική αύξηση της τάξεως του 70%, διαμορφούμενος στα 18,047 εκατ. ευρώ έναντι 10,608 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η σημαντική ενίσχυση του κύκλου εργασιών είναι αποτέλεσμα της ουσιαστικής βελτίωσης των μεγεθών της εγχώριας αγοράς αξιών και παραγώγων σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σε ό,τι αφορά το λειτουργικό κόστος, επισημαίνεται πως επιτεύχθηκε ο περαιτέρω περιορισμός του κατά 7%, ενώ αν συμπεριληφθούν και οι αποσβέσεις, το ποσοστό της μείωσης φθάνει το 11%.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα ενοποιημένα κέρδη προ αποσβέσεων, τόκων, δικαιωμάτων μειοψηφίας και φόρων (EBITDA), ενισχυμένα τόσο από την αύξηση των πωλήσεων όσο και από τη μείωση του κόστους, ανήλθαν σε 10,875 εκατ. ευρώ έναντι 3,232 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ο μέσος αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού του ομίλου ανήλθε σε 464 εργαζομένους, έναντι 519 κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα τελικά προ φόρων κέρδη του ομίλου ενισχύθηκαν σημαντικά από κέρδη ύψους 9,2 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από την πώληση 4.392.290 ιδίων μετοχών στους τρίτους μετόχους της θυγατρικής εταιρείας Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών Α.Ε. (ΚΑΑ).

Ακόμη, τα αποτελέσματα του ομίλου ενισχύθηκαν και από έκτακτα αποτελέσματα (έσοδα) ύψους 2,6 εκατ. ευρώ, προερχόμενα από τον αντιλογισμό των αχρησιμοποίητων προβλέψεων για την υποτίμηση του μετοχικού χαρτοφυλακίου του ομίλου, οι οποίες προβλέψεις είχαν επιβαρύνει τα αποτελέσματα των προηγούμενων ετών.

Η μητρική εταιρεία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2004 παρουσιάζει έσοδα από τόκους, μερίσματα και αγοραπωλησίες χρεογράφων ύψους 16,355 εκατ. ευρώ συγκριτικά με 5,786 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2002.

Σημειώνεται πως στο συγκεκριμένο κονδύλιο περιλαμβάνονται τα προαναφερθέντα κέρδη 9,2 εκατ. ευρώ από την πώληση των ιδίων μετοχών.

Τα καθαρά προ φόρων κέρδη της εταιρείας ανέρχονται σε 20,119 εκατ. ευρώ σε σχέση με 4,738 εκατ. ευρώ κατά το 2003.

Σημειώνεται ότι με τα αποτελέσματα αυτά εξαλείφονται πλήρως οι συσσωρευμένες ζημίες (υπόλοιπο ζημιών εις νέον) που εμφάνιζε η ΕΧΑΕ από προηγούμενες χρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v