Απώλειες 5,07% στην εβδομάδα!!!

Οι κόντρες των ξένων οίκων με αφορμή το μειωμένο μέρισμα και την αναμενόμενη υποχώρηση των μεγεθών α’ τριμήνου του ΟΤΕ και η διάθεση για αποκόμιση κερδών σε τράπεζες - blue chips ”κόστισε” στη Σοφοκλέους εβδομαδιαίες απώλειες 5,07%. Λιγότερο δραματική η κατάσταση στην περιφέρεια. Ποιοι τίτλοι ξεχωρίζουν. Τι λένε οι τεχνικοί αναλυτές.

Πτωτική και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που χαρακτηρίστηκε από τέσσερις πτωτικές και μία ανοδική συνεδρίαση και αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 5,07% (!).

Η εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (μέχρι τις 16.00), δεν συνηγορούσε για τέτοια τελική εικόνα στην Σοφοκλέους, όπου κατά τα τελευταία 15 λεπτά αρκετοί Δεικτοβαρείς τίτλοι υπέστησαν επίθεση πωλητών με αποτέλεσμα ελάχιστα προ του τέλους να βρεθούν στο χαμηλό ημέρας (Πειραιώς, Εθνική, Εμπορική, Γερμανός, Ελ. Τεχνοδομική, ΚΑΕ, ΟΠΑΠ, Ιντρακόμ και Eurobank).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες ομιλούν για αδύναμη ψυχολογία και έντονη μεταβλητότητα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο οι επιθετικές διαθέσεις που επέδειξαν προς το τέλος οι πωλητές να έχουν και κάποια σχέση με την λήξη των συμβολαίων Μαίου και αναμένουν αντίδραση της Αγοράς στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, διότι διαφορετικά πληθαίνουν οι ενδείξεις για κίνηση του Δείκτη και κάτω από τις 2300 μονάδες.

Προβληματισμένοι και όσοι ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση, καθώς δεν άντεξε το κάτω όριο της ισχυρής ζώνης (2374-2360) επόμενο επίπεδο τεχνικής στήριξης οι 2320-2318 μονάδες, ενώ γίνονται όλο και πιο ”ορατές” οι 2275 μονάδες (!).

Ο Γενικός Δείκτης παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τις 2383,76 μονάδες, στην συνέχεια κινήθηκε πλαγιολισθητικά, μετά τις 13.10 απώλεσε και το θετικό πρόσημο κατρακυλώντας μέχρι το χαμηλό των 2336,82 και κλείνοντας κοντά σε αυτό και συγκεκριμένα στις 2341,96 μονάδες με απώλειες 1,05%, ενώ από τον τζίρο που έφθασε τα 126 εκ. ευρώ πρέπει να αφαιρεθούν τα 22 εκ. που αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές του FTSE, σημαντικά κέρδη για Τιτάνα (λόγω αποτελεσμάτων), Αγροτική (εν μέσω φημών), Ελ. Πετρέλαια και θετικό πρόσημο για Motor oil.

Αντίθετα σημαντικές απώλειες και με ”εισαγόμενες” εντολές πωλήσεων για Γερμανό και Εθνική, αλλά και για Eurobank, Εμπορική, Πειραιώς, Βιοχάλκο, ΚΑΕ και ΟΠΑΠ (στους δύο τελευταίους έπαιξε ρόλο και η αποκοπή μερίσματος), ενώ ο ΟΤΕ ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις φθάνοντας μέχρι τα 10,22 ευρώ, όμως οι τελευταίες πράξεις έγιναν με αρνητικό πρόσημο, για να κλείσει τελικά αμετάβλητος.

Μικτά συναισθήματα δημιουργεί η τελική εικόνα με 154 ανοδικές μετοχές έναντι 125 πτωτικών, σε 16 τίτλους τα κέρδη ξεπέρασαν το 5% και βέβαια άγνωστο παραμένει κατά πόσο ορισμένες μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων μπορούν να κινούνται ανεξαρτήτως κλίματος.

Στους επιμέρους τίτλους, συνεχίζει την πλαγιοανοδική του κίνηση ο Λύκος, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Mevaco, δεύτερη για τα Πλαστικά Θράκης που έδειξαν να ”υποστηρίζονται” και από εντολές αγορών σημαντικού ”ειδικού βάρους”, νέο υψηλό τρέχοντος έτους για την Space, σημαντικά κέρδη για την Ευρ. Πίστη, δώδεκα ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες δεκατέσσερις για την Moda Bagno.

Η Αγροτική Ασφαλιστική συνεχίζει ανοδικά χωρίς ιδιαίτερους πωλητές και με διεθνή οίκο να εκτιμά σαν λογική αποτίμηση της μετοχής πολλαπλάσια της τρέχουσας (!!!!!).

Όσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν, ένα πακέτο 63.014 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 15,18 ευρώ, ένα πακέτο 96.350 τεμάχια στα 9,36 ευρώ και ένα πακέτο 1.675.352 τεμάχια της Notos Com στα 3,78 ευρώ.

Επίσης, πέρασαν 44 πακέτα της Mermeren Kombinat Ad Prilep, που έκανε σήμερα το ντεμπούτο της στην ΕΑΓΑΚ, με απώλειες 8,80% (τιμή κλεισίματος - 6,84 ευρώ).

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκαν δύο πακέτα των 95.000 και 102.450 τεμάχια της Alpha Bank στα 20,10 και 20,15 ευρώ αντίστοιχα, ένα πακέτο 100.000 τεμάχια της ΔΕΗ στα 19,86 ευρώ και ένα πακέτο 82.950 τεμάχια της Πειραιώς στα 9,18 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v