Χαμηλότερα με σύνεση και μέτρο

Δεν έχει λόγο να ”κρατηθεί” η αγορά υψηλότερα των 2.410 μονάδων, περιοχή που αποτελεί τη δεύτερη στήριξη στη διάρκεια της διόρθωσης από τα υψηλά των 2.559 μονάδων. Άλλωστε, οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις των ξένων για τον ΟΤΕ δεν υποδηλώνουν ξεκάθαρη αγοραστική τους διάθεση μέχρι στιγμής. Ζητούμενο η αντοχή σε μετοχές εταιριών μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αντιπαράθεση των ξένων οίκων για το ”φιλέτο” των επόμενων μετοχοποιήσεων, σε συνδυασμό με την αρνητική πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ενισχύουν την νευρικότητα και στη Σοφοκλέους.

Πολύ δύσκολα– από τεχνικής πλευράς– θα επιτευχθεί η διασφάλιση σήμερα της ”στήριξης” των 2.410 μονάδων με πιθανό το ενδεχόμενο αυτό της περαιτέρω υποχώρησης του δείκτη προς τις 2.400 μονάδες.

Με βάση τις χθεσινές συναλλαγές, (2,8 εκατ. τεμάχια στη μετοχή του ΟΤΕ), θεωρείται ως επικρατέστερο το ενδεχόμενο της αμφίπλευρης στάσης των ξένων γύρω από τη μετοχή του Οργανισμού.

Οι χθεσινές απώλειες για τη μετοχή του ΟΤΕ δημιουργούν κενό, που μπορεί να πιέσει τη μετοχή χαμηλότερα προς τα 10,40 ευρώ (κλείσιμο 19/5 στα 10,60 ευρώ).

Στη μετοχή της Εθνικής οι απώλειες περιορίστηκαν τελικά στα 28 λεπτά. Σημαντικά λιγότερες δηλαδή του μερίσματος που διένειμε και έκοψε χθες η μετοχή.

Για τη μετοχή της Εθνικής, ζητούμενο είναι η διασφάλιση των 25 ευρώ, όπως των 20,40 ευρώ για τη μετοχή της Alpha.

Αντιθέτως, Εμπορική και Eurobank είναι πιθανόν– από τεχνικής πλευράς– να κινηθούν γύρω από τα 22,30 και 17,30 ευρώ αντίστοιχα.

Σε μία διορθωτική συνεδρίαση, το ζητούμενο είναι το εύρος των απωλειών για τους δείκτες μετοχών εταιριών μεσαίας– χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Να υπενθυμιστεί πως χθες ο MID 40 υποχώρησε κατά 0,17, ο δε SC 80 ενισχύθηκε κατά 0,74%.

Μετοχές όπου θα δοκιμαστεί σήμερα η τάση στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, θεωρούνται οι Space, Δάριγκ, Μεβάκο, Γρηγόρης, Τεξαπρέτ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμπεριφορά συγκεκριμένων μετοχών, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση Cosmote, Γερμανού, καθώς για τη μεν πρώτη δίνεται και νέα υψηλότερη τιμή– στόχος, ενώ ο Γερμανός ολοκλήρωσε την εξαγορά δύο αλυσίδων στην πολωνική αγορά, ανεβάζοντας σε773 τα σημεία πώλησης στις αγορές της ανατολικής Ευρώπης.

Ενδιαφέρον επίσης, εμφανίζει η προσπάθεια αποκόμισης κερδών, όπως ενδεικτικά αναφέρεται και στην ανάλυση της Π&Κ ΑΧΕΠΕΥ (19/5), καθώς επισημαίνεται το τέλος εποχής ανακοίνωσης θετικών αποτελεσμάτων από εταιρίες υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Για το θέμα των ημερών, τον ΟΤΕ, η στήλη και γενικότερα το euro2day.gr έχει λάβει εδώ και καιρό ξεκάθαρη θέση.

Βεβαίως και επικροτούμε την τόλμη της διοίκησης, να αρνηθεί στο βωμό του βραχυπρόθεσμου κέρδους την μέσω και νέου δανεισμού, περαιτέρω υποθήκευση του μέλλοντος του Οργανισμού.

Στον ΟΤΕ, όπως και στην περίπτωση της Εμπορικής, παίζεται ένα μεγάλο ”στοίχημα”.

Όποιος θέλει επενδύει στην προοπτική ευόδωσης του εγχειρήματος αναδιάρθρωσης, όποιος επιφυλάσσεται, ας πράξει ανάλογα.

Αναμενόμενη κατά τα άλλα η διανομή μερίσματος (0,35 ευρώ), χαμηλότερου του 0,50 ευρώ, όπως επανειλημμένα είχε σημειωθεί από το euro2day.gr.

Ας συνεκτιμηθεί δε, πως από πλευράς κεφαλαιοποίησης, το στοίχημα του ΟΤΕ είναι τετραπλάσιο από αυτό της Εμπορικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v