ΟΤΕ: Αυτή τη δουλειά ποιος θα την πάρει;

Δύο ξένοι μάλωναν νυχτιάτικα έξω από το σπίτι του Χότζα, θέλοντας να τον κάνουν να βγει έξω και να του κλέψουν το ολοκαίνουργιο πάπλωμα που είχε μόλις αγοράσει και με το οποίο ήταν τυλιγμένος. Οι ξένοι επενδυτές γιατί, άραγε, μαλώνουν για την τιμή του ΟΤΕ; Τόσο υποκειμενική είναι η επιστήμη της ανάλυσης και δεν μπορούν να συμφωνήσουν αν ο ΟΤΕ κάνει 9 ή 12 ευρώ;

ΟΤΕ: Αυτή τη δουλειά ποιος θα την πάρει;
Δύο ξένοι μάλωναν νυχτιάτικα έξω από το σπίτι του Χότζα, θέλοντας να τον κάνουν να βγει έξω και να του κλέψουν το ολοκαίνουργιο πάπλωμα που είχε μόλις αγοράσει και με το οποίο ήταν τυλιγμένος.

Οι ξένοι επενδυτές γιατί, άραγε, μαλώνουν για την τιμή του ΟΤΕ; Τόσο υποκειμενική είναι η επιστήμη της ανάλυσης και δεν μπορούν να συμφωνήσουν αν ο ΟΤΕ κάνει 9 ή 12 ευρώ;

Το παιγνίδι των deals πρόκειται να ανοίξει σύντομα. Τράπεζες και μεγάλες ελληνικές εταιρείες έχουν την ανάγκη συνδρομής μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων του εξωτερικού για να αντλήσουν κεφάλαια, να διαθέσουν μετοχές τους με τη μέθοδο του placement, να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις και να αποκτήσουν καινούργιους συμβούλους.

Είναι γνωστό ότι τη μεγαλύτερη ανάγκη την έχει αυτή την περίοδο ο ΟΤΕ. Μετρήστε δουλειές που μπορεί να αναθέσει ο Οργανισμός στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ξεκινώντας κανείς από την πιθανή συγχώνευση με την CosmΟΤΕ και φτάνοντας στην πονεμένη ιστορία της CosmoRom.

Φυσικό είναι, λοιπόν, οι μνηστήρες να ερίζουν στην αυλή της Κηφισίας.

Μιλάμε για πολλές δουλειές και προμήθειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τους τυχερούς που θα υπογράψουν τις σχετικές συμβάσεις.

Η χρονική σύμπτωση αυτού του γεγονότος και των αντικρουόμενων εκθέσεων των μεγάλων οίκων του εξωτερικού μας βάζει σε υποψίες. Λες; Λες όλος ο καβγάς να είναι τελικά για το πάπλωμα; Για το ποιος θα αναλάβει ”σίγουρα έσοδα” για τα επόμενα χρόνια από τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρία;

Οι επενδυτές σ’ όλο τον κόσμο είναι συνηθισμένοι σ’ αυτού του είδους τις πρακτικές. Γι’ αυτό και έχει κλονιστεί το κύρος των αναλυτών των μεγάλων οίκων και έχουν αντίθετα αναβαθμιστεί στα μάτια των επενδυτών οι ανεξάρτητοι αναλυτές.

Ανάλογα θέματα συμφερόντων υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντοτε. Όπως χαρακτηριστικά μας έλεγε χθες επαγγελματίας της αγοράς, ”είναι σύνηθες φαινόμενο να θυμώνει κανείς όταν χάνει μία δουλειά και να χαίρεται όταν την κερδίζει”.

Αυτό που ενόχλησε στην υπόθεση του ΟΤΕ ήταν η αίσθηση του άγριου πολέμου συμφερόντων που δόθηκε με την ταυτόχρονη δημοσίευση τόσο αντικρουόμενων εκτιμήσεων.

Οι επενδυτές αισθάνονται αμηχανία, επειδή αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες που καθορίζουν την πορεία των μετοχών και οι οποίοι δεν έχουν σχέση με πραγματικά περιστατικά, αλλά με την προσπάθεια των επαγγελματιών να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Το σοκ δεν προέρχεται από το γεγονός ότι κάποιοι επαγγελματίες κυνηγούν το κέρδος (αλίμονο!), αλλά από το πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν για να το πετύχουν. Είναι σαν να παρατηρούν έναν μανάβη να μολύνει με ζιζανιοκτόνο τα προϊόντα των ανταγωνιστών του στη λαϊκή αγορά, πιστεύοντας ότι έτσι θα είναι αυτός ο κερδισμένος...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v