Ταμείο τώρα, αγορές... αργότερα

Κατοχυρώνουν ρευστότητα, από μερίσματα και δωρεάν μετοχές, κυρίως τραπεζικών επιλογών τους, Έλληνες και λιγότερο ξένοι διαχειριστές. Σε χαμηλά επίπεδα οι συναλλαγές, με πιθανό ενδεχόμενο την περαιτέρω διολίσθηση του Γ.Δ. προς τις 2.415 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε κατοχύρωση θέσεων αποδίδουν χρηματιστηριακοί παράγοντες τις πωλήσεις που καταγράφονται στις βασικές τραπεζικές μετοχές.

Το ”μπούκωμα”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει κορυφαίος χρηματιστηριακός παράγων, οφείλεται στη ρευστοποίηση θέσεων, περισσότερο Ελλήνων θεσμικών, αλλά και ορισμένων ξένων.

Την κίνησή τους αιτιολογεί με αφορμή την αποκοπή μερισμάτων, την πίστωση των δωρεάν μετοχών και το ενδεχόμενο επαναγορών ”κανα δυο ευρώ φθηνότερα”, όπως εύγλωττα επισήμανε.

Πράγματι, η ρευστότητα που αποκομίζουν οι θεσμικοί παίκτες, σε διάστημα λιγότερο των 10 ημερών, είναι αρκούντως ικανοποιητική, δεδομένης μάλιστα της συγκυρίας στα ξένα χρηματιστήρια.

Κατά συνέπεια, θεωρείται πιθανότατη η διολίσθηση του Γ.Δ. χαμηλότερα προς τις 2.415,9 μονάδες -σε πρώτη φάση- όπου και θα επιβεβαιωθεί (ή όχι) η βραχυπρόθεσμη στήριξη της αγοράς.

Αντιθέτως, αγοραστές εμφανίζονται σχεδόν οι ίδιοι παίκτες στις μετοχές των Cosmote, 3Ε και Εμπορική.

Είναι χαρακτηριστικά άλλωστε ο μηχανισμός και η μέθοδος με βάση τα οποία συστηματικά κινούνται οι ξένοι.

Ενδεικτική η περίπτωση της UBS, με τη μετοχή της Εμπορικής, αλλά και των άλλων ισχυρών χρηματιστηριακών με επίκεντρο τη μετοχή της 3Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v