Αλλάζουν οι καιροί, αλλάζουν τα... σταθμά!

Ακόμη και σε περιόδους κρίσης, πόσο μάλλον τώρα, αναδεικνύονται οι επενδυτικές επιλογές της επόμενης ημέρας. Αντέχουν οι μετοχές καλών εταιριών, οδηγούνται σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα οι τιμές τίτλων προβληματικών εισηγμένων. Η οριστικοποίηση των διαδικασιών για ”Αγορά των 3 ταχυτήτων” θα έρθει και τυπικά να επιβεβαιώσει αυτό που επί της ουσίας κυοφορείται τα τελευταία 2-2,5 χρόνια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί μία Cosmote από τα... Ελληνικά Πετρέλαια; Ποιες είναι οι παράμετροι που προσδίδουν δυναμική στη μετοχή της Εθνικής ή ακόμη και μίας μικρού μεγέθους εταιρίας, όπως η Δυναμική Ζωή, και πιέζουν χαμηλότερα άλλα blue chips ή μεσαία χαρτιά;

Πέραν του οικονομικού υπόβαθρου, αυτά που διαφοροποιούν τη μία εισηγμένη από την άλλη είναι η διοίκηση, ο σεβασμός προς τον επενδυτή, ο στόχος και το όραμα και διαμορφώνουν τα τελευταία 2-2,5 χρόνια την πρώτη κατηγορία της Σοφοκλέους.

Είναι λογικό και επόμενο το περιθώριο και η περιφέρεια να περιθωριοποιούνται όλο και περισσότερο, καθώς για όλο και περισσότερες μετοχές είναι αδύνατη η καταγραφή τιμής υψηλότερης από την προηγούμενη ”κορυφή”.

Εκ των πραγμάτων οδηγούμεθα και τύποις στην αγορά των τριών κατηγοριών, με τις 60-65 μετοχές αυτής της πρώτης ταχύτητας να έχουν ξεχωρίσει (ή να ξεχωρίζουν σταδιακά από την αρχή του έτους).

Η πορεία της μετοχής της Cosmote, η οποία λόγω ανάλυσης της Π&Κ, της Σίγμα και της Εγνατία ΑΧΕ θεωρείται ενδεικτική και επίκαιρη, μιλά από μόνη της.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, στη μετοχή των ΕΠΑΤΤ, διαπιστώθηκε πως η προσφορά από το –3,5% μέχρι το 0,7% απορροφήθηκε προσεχτικά χωρίς ακρότητες, με στόχευση τη σταθεροποίηση του τίτλου.

Στα 7,72-7,78 ευρώ διαμορφώνεται σταδιακά με μικρά κέρδη η μετοχή του Ηρακλή, ενώ στον αντίποδα υποχωρεί στα 0,35 ευρώ η μετοχή ιστορικής εταιρίας, παραδοσιακού ομίλου, γνωστού μεγέθους και δυναμικής. Δεν απαξιώνεται, για παράδειγμα, σήμερα η μετοχή της Ideal.

Η διαδικασία, οδυνηρή και επώδυνη, σε βάρος των συμφερόντων των επενδυτών, σημειώνεται σταδιακά εδώ και πολλούς μήνες.

Από τεχνικής πλευράς, το γεγονός ότι ο Γ.Δ. κυμαίνεται σταθερά πάνω από τις 2.415,9 μονάδες επιβεβαιώνει την προσοχή των ισχυρών παικτών στα συμφέροντά τους.

Ενδιαφέρον, λόγω και της αναμενόμενης αποκοπής μερίσματος, αποκτά η συμπεριφορά της Εθνικής.

Στον όμιλο καταβάλλεται αξιέπαινη προσπάθεια προκειμένου όχι μόνο να απορροφηθεί η τρέχουσα προσφορά, αλλά, ει δυνατόν, να διαμορφωθεί ένα ”μαξιλάρι” εν όψει της συνεδρίασης της 19ης Μαΐου.

Άλλη περίπτωση όπου η ιστορία δικαιώνει την παράδοση.

Μηδενική η προσφορά στη μετοχή της Τιτάν, παρά τις πρόσφατες τοποθετήσεις, κυρίως ξένων και Ελλήνων διαχειριστών, σε εύρος τιμών που φτάνουν (ή και ξεπερνούν ακόμη) τα 37 ευρώ.

Ο Βωβός στα 16,16 ευρώ, τηρουμένων των αναλογιών, είναι μία άλλη περίπτωση, ενδεικτική της κατηγορίας του. Γιατί ο Βωβός και όχι κάποιος άλλος.

Το ευτύχημα είναι πως σε αυτή τη φάση ίσως να είναι και η τελευταία της τυπικής κατηγοριοποίησης της αγοράς, ενώ πέραν των γνωστών 20-25 μετοχών ξεχωρίζουν και ορισμένες ακόμη επιλογές.

Επιμένουμε στην αγορά, γιατί αυτή τρέφουμε και από αυτή τρεφόμαστε από το καλοκαίρι του ’86 και μετά.

Αυτά που βλέπουμε σήμερα τα έχουμε ξαναδεί το ’94, το ’89, οι παλαιότεροι δε θα θυμούνται περιπτώσεις ανάλογες πριν από το ’84.

Οι αγορές υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Οι διάφορες κατά καιρούς... ”Λαυρεωτικές” περιθωριοποιούνταν και θα περιθωριοποιούνται μέχρις ότου πειστούμε για την αλλαγή σκηνικού και στη Σοφοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v