”Τεστ” για τις αντιστάσεις της Σοφοκλέους

Με δεδομένη και οξεία τη διόρθωση των διεθνών χρηματιστηρίων, οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν απολύτως κανέναν λόγο να βιαστούν. Αντιθέτως, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα περιμένουν χαμηλότερα τους συνήθως πωλητές Έλληνες συναδέλφους τους. Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι προσπάθειες της Ε.Κ. για τόνωση της ρευστότητας των χρηματιστηριακών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Δοκιμασία για τη Σοφοκλέους, μέσω Φρανκφούρτης. Η υποχώρηση του Dax χαμηλότερα των 3.780 μονάδων (περιοχή, που ορίζεται από τον ΚΜΟ 200) αποτελεί αρνητική ένδειξη.

Ζητούμενο, κατά συνέπεια, οι αντοχές της Σοφοκλέους, η οποία υπεραποδίδει σε επίπεδο δείκτη έναντι άλλων ευρωπαϊκών αγορών από την αρχή του χρόνου.

Σημειώναμε και στο σχόλιο της 15/5 πως με την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τριμήνου σειράς δεικτοβαρών εταιριών–σηματωρών αποτελεί πρόκληση το ενδεχόμενο επανατοποθέτησης των ισχυρών παιχτών σε ελκυστικότερα επίπεδα τιμών.

Ποια θα είναι η στρατηγική των ξένων και με ποιο τρόπο θα μεθοδεύσουν την περαιτέρω παρουσία τους στην αγορά μας; Αυτό είναι το κλειδί της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία και τις εντολές που έχουν ήδη δοθεί από το πρωί στις ΑΧΕ, οι ξένοι πελάτες δε φαίνονται διατεθειμένοι και δεν έχουν λόγο άλλωστε να προχωρήσουν σήμερα σε αγορές.

Αντιθέτως, εντολές περιορισμένων πωλήσεων υπάρχουν για τραπεζικές μετοχές, καθώς ο κλάδος από την αρχή του έτους προσφέρει κέρδη περίπου 15,5%.

Μετοχή-κλειδί μέχρι και την Τετάρτη, καθώς ”κόβει” μέρισμα, είναι της Εθνικής, αφού μετά την καταγραφή νέας υψηλής τιμής η κατοχύρωση κερδών θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ.

Στη μετοχή της Αlpha η φορά μεσοπρόθεσμα παραμένει ανοδική, προς τα 27,2 ευρώ, πιθανότερη όμως είναι η διόρθωση βραχυπρόθεσμα προς τα 26,52 ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank, μετά την καταγραφή τιμής στα 18,14 ευρώ, υποχωρεί προς τα 17,84 με περιοχή στήριξης στα 17,5 ευρώ.

Στον ΟΤΕ, το ”κενό” μεταξύ 11,6- 11,7 ευρώ θα καλυφθεί, αλλά σε δεύτερο χρόνο.

Προς το παρόν, για τη μετοχή θεωρείται αναγκαία συνθήκη η εξασφάλιση των 10,7-10,8 ευρώ.

Σε περίπτωση διόρθωσης, που είναι και πιθανότατη, θα πρέπει να προσεχθεί η προηγούμενη χαμηλή τιμή των 2.415,93 μονάδων (10/5) και ενδεχομένως –εάν επιδεινωθεί περαιτέρω το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια- η περιοχή των 2.360 μονάδων.

Επιμέρους κινήσεις αναμένονται, για παράδειγμα, στη μετοχή της Coca-Cola 3E, η μετοχή της οποίας διόρθωσε την Παρασκευή, καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου αποτιμώνται θετικότατα από το σύνολο των χρηματιστηριακών.

Ενδεικτική η περίπτωση της Marfin Hellenic, που ετοιμάζει την αναθεώρηση της προηγούμενης τιμής-στόχου των 21,5 ευρώ.

Η διανομή κατά 50% αυξημένου μερίσματος (0,13 ευρώ) από την ΕΥΔΑΠ ενδέχεται να σταθεροποιήσει τη μετοχή.

Στάση αναμονής τηρείται από την πλευρά των ξένων και στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, ενόψει της Γ.Σ. της 20/5.

Να προσεχθεί επίσης πως από σήμερα δεν έχουν δικαίωμα στις 2 δωρεάν μετοχές οι εν δυνάμει αγοραστές της Alpha Bank.

Για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, παρά τα όσα γράφονται τελευταία περί στροφής ξένων σε μετοχές του ΜΙD-40, θεωρούμε πως οποιαδήποτε θετική προσέγγιση των βασικών δεικτών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι πρώιμη.

Παρά τις σημαντικές απώλειες που καταγράφουν από την αρχή του έτους, με περίπου 7,5 και 11,2% αντίστοιχα, δεν έχουν ”βρεθεί” ακόμη στηρίξεις.

Σημείωση: Πέρα από τη βραχυπρόθεσμη θεώρηση της αγοράς, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι προσπάθειες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να τονωθεί η ρευστότητα των χρηματιστηριακών.

Η βεβαιότητα επιστροφής σημαντικού τμήματος από τα κεφάλαια του Συνεγγυητικού και ενός ποσού από τα διαθέσιμα του επικουρικού κεφαλαίου αποτελεί –σε βάθος χρόνου– ανάσα για τον κλάδο.

Δείγμα γραφής, όπως σημειώνουν παράγοντες του κλάδου, θα δοθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου στις 21/5.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v