Επιστροφή στις 2.500 μονάδες

Στις 2.500 μονάδες βρίσκεται ο Γενικός Δείκτης, καθώς οι ενεργοί επενδυτές φαίνεται πως κερδίζουν ένα (ακόμη) στοίχημα στον ΟΠΑΠ, ενώ προεξοφλούν την επιχείρηση κάθαρσης στον ΟΤΕ και επικροτούν τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου. Διορατικοί χρηματιστές αναζητούν τις μετοχές που θα ευνοούνταν από καθεστώς 3ωρης διαπραγμάτευσης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καλοβλέπει και πάλι τις 2.500 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

Συνολικότερα θετική η εικόνα της αγοράς, καθώς για πλήθος μετοχών επιχειρείται συντήρηση της ανοδικής τάσης, ενώ για αρκετές καταγράφεται νέα υψηλή τιμή.

Η αγορά ”παίζεται” αριστοτεχνικά, αφού στα πρώτα 15 λεπτά κατέγραψε τοπική κορυφή στις 2.492 μονάδες (με συναλλαγές 12 εκατ. ευρώ), διόρθωσε ήρεμα μέχρι τις 2.484 (με συναλλαγές περίπου 4 εκατ. ευρώ), για να καταγράψει μία δεύτερη τοπική κορυφή στις 2.496 μονάδες (περίπου στις 11.50).

Το ενδιαφέρον στοιχείο της ημέρας αφορά στην εντονότατη παρουσία ισχυρών ξένων σε μετοχές του FTSE-20, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση των ΟΠΑΠ, Γερμανόυ και λιγότερο την CosmΟΤΕ.

Και για τις τρεις μετοχές σημειώθηκε την πρώτη ώρα της συνεδρίασης νέα υψηλή τιμή 52 εβδομάδων.

Όσον αφορά στις τραπεζικές μετοχές, αγοραστές εμφανίζονται και πάλι στην Αlpha, την Εθνική, την Πειραιώς (δες και ανάλυση της Εθνικής ΑΧΕΠΕΥ για τιμή-στόχο στα 11,4 ευρώ) και βεβαίως στην Eurobank.

Θέμα χρόνου θεωρείται η υπερίσχυση των αγοραστών και στην περίπτωση της Εμπορικής, καθώς στο σύνολό τους ισχυρές ΑΧΕ έχουν εντολές αγοράς για τη μετοχή της Εμπορικής.

Κυρίως ξένοι στηρίζουν την αντίδραση, όπως αυτή καταγράφεται, της μετοχής του ΟΤΕ, με την τιμή να προσεγγίζει τα 11,28 ευρώ.

Όπως διευκρίνιζαν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η λογική των ξένων πελατών τους συνίσταται στην προεξόφληση των αρνητικών αποτελεσμάτων, του ενδεχόμενου διανομής μικρότερου μερίσματος, κυρίως όμως στην παρουσίαση της πραγματικής εικόνας του Οργανισμού.

Δεν είναι τυχαίο, σημείωναν οι ίδιες πηγές, πως ”η γλώσσα της αλήθειας” που χρησιμοποιήθηκε χθες από τη διοίκηση της Εμπορικής, παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό, ενισχύει μακροπρόθεσμα την αξιοπιστία και της τράπεζας και του ΟΤΕ και άλλων ανάλογων περιπτώσεων.

Το ενθαρρυντικό είναι πως και η μεσαία κεφαλαιοποίηση κινείται, με την ΕΧΑΕ να περνά και πάλι τα 7 ευρώ, να πραγματοποιούνται αυξημένες συναλλαγές στον Κορασίδη στα 1,92 ευρώ, να ενισχύεται η μετοχή της Unisystems (δες και ανάλυση της Εθνικής ΑΧΕΠΕΥ), στα 2,83 ευρώ η Εγνατία, στα 7,10 ευρώ η Hellas Can, αύξηση συναλλαγών σε Εμφασις και Ελμέκ, αλλά και αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για αρκετές ακόμη μετοχές της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει για μία ακόμη συνεδρίαση η αύξηση συναλλαγών στη μετοχή της Αγροτικής, η άνοδος των ΕΥΑΘ και Λάμδα, αλλά και των μετοχών του ομίλου ΚΛΩΝΑΤΕΞ.

Με βάση την εξεταζόμενη νέα κατηγοριοποίηση, σε τρεις ομάδες των εισηγμένων, όπου ανάλογη θα είναι και η διάρκεια διαπραγμάτευσης, εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον και διακυμάνσεις.

Το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται τόσο στις 60-65 μετοχές που θα αποτελέσουν την πρώτη κατηγορία 5ωρης διαπραγμάτευσης, όσο σε εκείνες από τη 2η κατηγορία, των οποίων η τάση μπορεί να ενισχυθεί από τον περιορισμό του χρόνου διαπραγμάτευσης σε 3 ώρες.

Ήδη, ορισμένοι χρηματιστές προσπαθούν να εντοπίσουν εκείνες τις μετοχές όπου θα μπορούσαν να διαμορφωθούν συνθήκες – προϋποθέσεις μόχλευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v