Ανάκαμψη, αλλά και πιέσεις στον ΟΤΕ

Συνεχίζονται οι πωλήσεις στον ΟΤΕ, τη στιγμή που φρέσκο χρήμα τοποθετείται αναλογικά στην Cosmote. Αγοραστές εμφανίζονται σε τραπεζικές μετοχές, ενώ η διάθεση για σταθεροποίηση είναι συνολικότερη. Οι έντονες διακυμάνσεις, πάντως, διευρύνουν σημαντικά τα περιθώρια απόδοσης (ζημιών, αλλά και κερδών).

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Αν μη τι άλλο υπάρχει ενδιαφέρον.

Παρά τις σημαντικές απώλειες, που οδηγούν τη μετοχή του ΟΤΕ στα 11 ευρώ (-2,2%) με σημαντική προσφορά η αγορά στο σύνολό της κρατάει.

Μπορεί και σήμερα, όπως και χθες, μεγάλο μέρος των συναλλαγών να αφορά στην προσφορά που συνεχίζει να εκδηλώνεται στον ΟΤΕ, πλην, όμως, καταγράφονται κινήσεις αγοραστών σε δεικτοβαρείς μετοχές – σηματωρούς.

Οι συναλλαγές των περίπου 26 εκατ. ευρώ μέχρι τις 11.30 πραγματοποιούνται, όπως είναι επόμενο, σε τράπεζες και τηλεπικοινωνίες.

Ο δεύτερος κλαδικός δείκτης υποχωρεί, ”κρατά” όμως κέρδη ο τραπεζικός κατά 0,85%.

Με χαμηλές συναλλαγές περίπου 50.000 τεμαχίων ενισχύθηκε ταχύτατα η μετοχή της Alpha (1,05%), ενώ ανάλογη τάση διαμορφώθηκε στις μετοχές των Εμπορικής, Eurobank.

Αγοραστές εμφανίστηκαν στα 20,50 ευρώ στη μετοχή της ΔΕΗ, ενώ ανάλογο ενδιαφέρον σημειώνεται στην περίπτωση των ΟΠΑΠ, Γερμανός, ΕΠΑΤ, ΟΛΠ, Ιατρικό, Hyatt, Intracom και αρκετών ακόμη μετοχών.

Θα λέγαμε πως με βάση την πρώτη εικόνα της αγοράς, που συχνά είναι εξίσου σημαντική όσο και του τελευταίου ημιώρου, πέρα του ΟΤΕ, επιχειρείται σταθεροποίηση και επανατοποθέτηση ορισμένων ισχυρών παιχτών.

Μπορεί στην περίπτωση του ΟΤΕ να έχουν προεξοφληθεί τα χειρότερα, όπως και το ενδεχόμενο διανομής χαμηλότερου μερίσματος, πλην, όμως, η επαναπροσέγγιση των 13 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές για τη μετοχή της Cosmote φανερώνει τις διαθέσεις κυρίως των ξένων.

Η μερισματική απόδοση της Cosmote φτάνει στο περίπου 4%, ενώ για το ενδεχόμενο διανομής χαμηλότερου μερίσματος από τη νυν διοίκηση του ΟΤΕ έχουμε εκφραστεί θετικά.

Έχει κατ’ επανάληψη επισημανθεί πως ο Οργανισμός θα πρέπει καταρχήν να καθαρθεί και να μην μπει η νέα διοίκηση στη λογική της διανομής υψηλού μερίσματος (που οι τέως θα κάλυπταν μέσω ακριβού δανεισμού).

Εάν, όμως, ευοδωθούν οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης και νοικοκυρέματος στον Οργανισμό, τότε δικαιολογημένα ο ΟΤΕ θα αποτελέσει μακροπρόθεσμα και πάλι τη βασική επιλογή των ξένων παιχτών.

Σημείωση: Κάτι ανάλογο, με τον ΟΤΕ συμβαίνει στην Εμπορική και τα ΕΛΠΕ. Η νέα διοίκηση βρέθηκε στη μεν περίπτωση της Εμπορικής αντιμέτωπη με την... εξαέρωση όλης της προίκας που είχε προσφέρει η πώληση της Ιονικής Τράπεζας, στα δε ΕΛΠΕ με την ύπαρξη χαμηλών αποθεματικών πετρελαίου.

Στη δεύτερη μάλιστα περίπτωση η διοίκηση των ΕΛΠΕ είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε συμπληρωματικές αγορές, σε μία περίοδο που η τιμή του ”μαύρου χρυσού” αγγίζει την ”οροφή”.

Κατά την εκτίμησή μας, όμως, είναι προτιμότερο οι νέες διοικήσεις να καταγράψουν επακριβώς τα συν και τα μείον κάθε εταιρίας που έχουν παραλάβει, να επιχειρήσουν το νοικοκύρεμά τους και στην περίπτωση που κερδηθεί το ”στοίχημα”, τότε η αγορά θα τους επιβραβεύσει ανάλογα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v