Αδελφοί επενδυτές, ψυχραιμία!

Δοκιμάζονται αντοχές, αντιστάσεις, κυρίως όμως οι διαθέσεις των πωλητών και των αγοραστών. Ιδιότυπη η διεθνής συγκυρία, με θετική ένδειξη την εκροή κεφαλαίων από τα ομόλογα. Στη Σοφοκλέους οι ξένοι παραμένουν αγοραστές, αν και δεν έχουν κανένα απολύτως λόγο να μην τοποθετηθούν χαμηλότερα. Το ζητούμενο είναι η αντοχή κυρίως της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, όπου τα όρια είναι όντως ασφυκτικά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Από την έκταση και το περιεχόμενο της διόρθωσης θα εξαρτηθεί το ενδεχόμενο αντίδρασης, όταν δοθεί το έναυσμα από Ν. Υόρκη και Ευρώπη.

Σε μεγάλο βαθμό η Σοφοκλέους παραμένει εξαρτημένη από την πορεία των διεθνών αγορών, κάτι που διαμορφώνει τάση και κλίμα για σήμερα.

Τα ζητούμενα είναι βασικά δύο: το μεν πρώτο αφορά στη συμπεριφορά συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών, το δε δεύτερο στο περιθώριο διόρθωσης μετοχών εταιριών μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Από τις τραπεζικές μετοχές θα πρέπει να προσεχθεί κυρίως η Εθνική, καθώς το περιθώριο διόρθωσης φτάνει σε αυτή τη φάση μέχρι τα 23,6 ευρώ.

Η μετοχή των Alpha και Eurobank έχουν περιθώρια διόρθωσης, με τη μετοχή της δεύτερης να μπορεί να διολισθήσει μέχρι τα 17,5 ευρώ.

Ερώτημα παραμένει το περιθώριο διόρθωσης της Εμπορικής, καθώς οι ξένοι παραμένουν μεν αγοραστές, πλην όμως δεν έχουν λόγο να μην επανατοποθετηθούν χαμηλότερα. Πόσο μάλλον όταν σημαντικό μέρος της ρευστότητάς τους προέρχεται από κέρδη μίας εβδομάδας.

Για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση οι εντολές πώλησης δεν είναι τόσο σημαντικές όσο στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, αν και οι Έλληνες θεσμικοί προχωρούν περισσότερο σε ρευστοποίηση θέσεων παρά σε αγορές.

Ο δείκτης καταγράφει σημαντικές απώλειες από την αρχή της χρονιάς (7,2%), έναντι κερδών 14,8% του τραπεζικού και 13,1% του FTSE-20.

Υπό άλλες συνθήκες θα θεωρούσαμε ότι η μεσαία κεφαλαιοποίηση έχει

–από τεχνικής πλευράς- περισσότερες πιθανότητες αντίδρασης απ’ ό,τι ο FTSE-20.

Για την αναμενόμενη δύσκολη αρχή της συνεδρίασης το σίγουρο είναι ότι θα δοκιμαστούν αντοχές και αντιστάσεις, κυρίως όμως θα καταμετρηθούν οι διαθέσεις των πωλητών (κυρίως των Ελλήνων) και των αγοραστών (κυρίων των ξένων).

Σημείωση 1η: Εξετάζοντας από δεύτερη ματιά την άνοδο του πετρελαίου, δε θα πρέπει να παραβλεφθεί μία βασική θετική παράμετρος για τα δημόσια έσοδα. Δεδομένου ότι το ποσό που πληρώνει το ελληνικό κράτος για εισαγωγή πετρελαίου ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό περίπου 2,6% του ΑΕΠ, θα πρέπει να αναμένεται σημαντική ενίσχυση των δημοσίων εσόδων από τον ειδικό χώρο κατανάλωσης καυσίμων και το ΦΠΑ πετρελαιοειδών.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως η συγκυρία έχει και ένα παράδοξο στοιχείο, το οποίο αφορά στην πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ και του γεν, κάτι που βεβαίως είναι σαφώς προτιμότερο από ένα συνδυασμό ακριβού δολαρίου και ακριβού πετρελαίου.

Σημείωση 2η: ”Στην Ελλάδα ήταν θέμα παράδοσης το να σπουδάσουν τα παιδιά μας. Σήμερα μπαίνουν καινούρια στοιχεία στην κουλτούρα μας, που τείνουν να αντικαταστήσουν τη μόρφωση με την αναζήτηση του εύκολου κέρδους”.

Μικρό, ενδεικτικό απόσπασμα από την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Θανάση Φωκά στο χθεσινό ”Κ” της ”Καθημερινής”.

Ως πατέρας θεωρώ κατάθεση ψυχής τα όσα αναφέρονται από το στόμα του κορυφαίου Έλληνα επιστήμονα, συνάδελφου του Στίβεν Χόκινγκ, του Κεφαλλονίτη που διδάσκει μαθηματικά στην έδρα του Νεύτωνα στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Θεωρείται αυθεντία στους τομείς της αεροναυπηγικής, της ιατρικής, και βεβαίως των μαθηματικών. Ίσως το πιο ευχάριστο ανάγνωσμα - ξεκούραση της χθεσινής ημέρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v