Γλιστράει, γλιστράει...

Η νέα εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, που πλησίασε τα 40 δολάρια, ”τρομάζει” τις διεθνείς αγορές και εντείνει τις διαθέσεις για ρευστοποιήσεις κερδών στη Σοφοκλέους. Τα κρίσιμα σημεία που εντοπίζουν οι τεχνικοί αναλυτές.

”Γλιστράει” σε χαμηλότερα επίπεδα η αγορά, αφήνοντας πίσω της τις 2500 μονάδες, εν μέσω ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος (την ώρα που έκλεινε η Σοφοκλέους τα μεγάλα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραφαν, FTSE100 -0,80%, DAX -1,94%, CAC40 -1,46).

Απαισιόδοξοι οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, εκτιμούν ότι η Σοφοκλέους στερείται δυναμικής, αλλά και ειδήσεων που θα την βοηθούσαν να κινηθεί ψηλότερα και υποστηρίζουν ότι έπονται ”μικτές” συνεδριάσεις (με τις ρευστοποιήσεις να έχουν πιθανόν ηπιότερο χαρακτήρα) και τις διεθνείς Αγορές να καθορίζουν την βραχυπρόθεσμη τάση, ενώ είναι αρκετοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι ξένοι για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση προχωρούν σε ”διακριτικές” ρευστοποιήσεις προκειμένου να κατοχυρώσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Στο ίδιο κλίμα και οι εκτιμήσεις όσων ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση, καθώς ο Δείκτης διέσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 2500 μονάδων (που όμως συνέπεσε να είναι και ο ΚΜΟ των 15 ημερών) και βέβαια οι 2475 μονάδες παραμένουν μείζονος σημασίας, καθοδική διάσπαση των οποίων θα επιφέρει αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης, ενώ ο FTSE πλησιάζει το επίπεδο πρώτης στήριξης των 1320 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με δήθεν ανοδικές διαθέσεις, έφθασε μέχρι το υψηλό ημέρας των 2522,16 μονάδων (ένα ”έμπειρο” μάτι θα μπορούσε να διακρίνει ότι ήταν θέμα χρόνου το αρνητικό πρόσημο, κάτι που έγινε μετά τις 12.18), παρατεταμένη διολίσθηση στο χαμηλό των 2488,17 μονάδων και κάποιες αγορές των τελευταίων λεπτών με κλείσιμο στις 2492,9 μονάδες και απώλειες 0,83%, από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες μόνος διασωθείς αυτός της Ακίνητης Περιουσίας, ενώ ο τζίρος σημαντικά μειωμένος (ένδειξη ότι οι όποιοι αγοραστές έχουν τραβηχτεί χαμηλότερα) έφθασε τα 116,6 εκ. ευρώ από τα οποία τα 4,6 εκ. αφορούσαν ”πακέτα”.

Από τις Δεικτοβαρείς μετοχές, στο χαμηλό ημέρας λίγο πριν το τέλος ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΚΑΕ, Ελ. Πετρέλαια, Πειραιώς, κέρδη μεγαλύτερα του 1% για την Αγροτική (κατά τις προηγούμενες 16 συνεδριάσεις είχε 13 πτωτικές και 3 αμετάβλητες) και με θετικό πρόσημο έκλεισαν Alpha Bank, Εμπορική, ΟΠΑΠ και Τιτάν.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Ελ. Τεχνοδομική, ΚΑΕ (με ελάχιστες συναλλαγές), ΟΤΕ, Εθνική (υπέστη μίνι επίθεση πωλητών κατά την τελευταία ώρα) Πειραιώς και Eurobank.

”Γέρνει” προς τους απαισιόδοξους η τελική εικόνα με 88 ανοδικές μετοχές (ενδοσυνεδριακά ήταν λιγότερες από τις μισές) έναντι 193 πτωτικών και σε 18 τίτλους οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες του 4%.

Όσον αφορά τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, πραγματοποιήθηκαν, δύο πακέτα των 50.000 τεμαχίων έκαστο της ΟΠΑΠ στα 16 ευρώ, ένα πακέτο 400 τεμάχια της Αlpha Bank στα 26,60 ευρώ, ένα πακέτο 87.687 τεμάχια της ΔΕΗ στα 20,75 ευρώ, ένα πακέτο 9.331 τεμάχια του ΟΤΕ στα 12,16 ευρώ και ένα πακέτο 47.300 τεμάχια της Coca Cola 3E στα 22,38 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v