Ζητούμενο η ανθεκτικότητα των στηρίξεων

Μετά την αδικαιολόγητη συνολική χθεσινή απαξίωση της αγοράς, συνεχίζεται ο διαχωρισμός της ”ήρας από το στάρι”. Για μία ακόμη φορά, αποκλειστικά και μόνο Έλληνες διαχειριστές επέτειναν μία διόρθωση, που προκλήθηκε από μικρής εμβέλειας αφορμές. Οι ξένοι, όμως, σταθερά ενισχύουν τις θέσεις τους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στο χθεσινό προσυνεδριακό μας σχόλιο θεωρούσαμε πως η υπόθεση των δικαστικών διώξεων για τις ”φούσκες” του ’99 θα έπρεπε να ιδωθεί και να αποδοθεί στο μέτρο που της αναλογεί.

Η εικόνα, όμως, απαξίωσης ήταν συνολικότερη, όχι τόσο γιατί υποχώρησε μέχρι και τις 2.504 ο Γ.Δ., αλλά επειδή η αφορμή οδήγησε σε γενικευμένη διόρθωση μετοχές εταιριών που ελάχιστη ή καμία εμπλοκή είχαν και έχουν με το όλο θέμα.

Παρατηρώντας, όμως, πιο προσεχτικά το εύρος και τη διάσταση των χθεσινών πωλήσεων, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως μέρος των ρευστοποιήσεων αποτελούσε ”εκποίηση” τμήματος θεσμικού ή θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Εάν ορισμένοι, 2-3 συγκεκριμένοι Έλληνες διαχειριστές, που έχουν ακόμη σημαντική θέση στην καλούμενη ”περιφέρεια” θέλουν να ”ξεφορτώσουν” και ψάχνουν για αφορμές, ας είναι πιο προσεχτικοί την επόμενη φορά.

Θα περιμέναμε, βέβαια, από τη χρηματιστηριακή αρχή και τα αρμόδια εποπτικά όργανα την πιο ενδελεχή παρακολούθηση των όσων γίνονται στην αγορά μας.

Από τεχνικής πλευράς, οι αναλυτές κάνουν λόγο για πιθανή διόρθωση μέχρι τις 2.470-2.480 μονάδες.

Εάν αυτή είναι η επιδίωξη ορισμένων Ελλήνων θεσμικών για να αγοράσουν λίγο φθηνότερα μερικές παραπάνω μετοχές των Εθνική, Cosmote, Alpha, τότε ας τους γίνει το χατίρι.

Οι ξένοι, όμως, επιβεβαιώθηκε και χθες, δεν πωλούν.

Αντιθέτως, σχεδιάζουν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη θέση τους στις μετοχές όπου ήδη συμμετέχουν, τη στιγμή που διακριτικά διερευνούν και διευρύνουν με νέες αγορές τις επόμενες επιλογές τους.

Εντυπωσιακή ομολογουμένως η Eurobank, παραπέμπει σε κίνηση που πρέπει να κρύβει είδηση, αποδεδειγμένα φιλόδοξη η διοίκηση της Εθνικής, με τους ξένους να επιδιώκουν την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης τους, σταθερά ανοδική η Εμπορική, ξαναμπαίνει στο παιχνίδι η Πειραιώς, ενώ η εκλογή του Ιωάννη Κωστόπουλου στη θέση του προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τον κλάδο.

Άλλωστε, η κυβέρνηση, μόλις τη Δευτέρα, αποσαφήνιζε πως προτρέπει (επιθυμεί ή επιδιώκει) τη στρατηγική συνεργασία ελληνικών με ξένες τράπεζες.

Κατά συνέπεια, το ποσοστό του 7% που κατέχει η ΔΕΚΑ στην Εθνική θα πρέπει να καταλήξει σε ξένους.

Το πιθανότερο είναι πως ο διακανονισμός θα πραγματοποιηθεί σε εύθετο χρόνο και σε τιμή όχι χαμηλότερη των 22 ευρώ.

Κόντρα στις φήμες, ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας δήλωσε αποκλειστικά στο euro2day.gr πως ”δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για πώληση συμμετοχών της ΔΕΚΑ”.

Σε ποιους θα διατεθούν οι συμμετοχές της ΔΕΚΑ σε Πειραιώς, Alpha και ΚΑΕ, θα αποφασιστεί σε δεύτερο χρόνο.

Το όλο σκηνικό, όμως, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με τη βούληση της νέας διοίκησης της Εθνικής να αναζητήσει στρατηγική συνεργασία ή να πουλήσει τη συμμετοχή της στις Ηρακλής, Αστέρας και Εθνική Ασφαλιστική.

Όλα αυτά και επιμέρους άλλα στοιχεία συνηγορούν στο να θεωρούμε τον τραπεζικό ως κλάδο όπου οι διεργασίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Δεδομένου ότι παραμένει, με βάση το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα ελκυστικός και με ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης, θεωρούμε πως οι επόμενες ανοδικές κινήσεις θα πυροδοτούνται από τις εξελίξεις, με επίκεντρο τις τράπεζες.

Μετοχές εταιριών που ”αντιστάθηκαν” χθες στο αδικαιολόγητο κύμα απαξίωσης αποτελούν τις πρώτες επιλογές των διορατικών της αγοράς.

Θα πρέπει βέβαια να μην περάσουν απαρατήρητες ορισμένες επιμέρους κινήσεις.

Για παράδειγμα, η απόφαση του προέδρου της Chipita να αγοράσει στις επόμενες 10 μέρες μισό εκατ. μετοχές της εταιρίας αποτελεί έμπρακτο δείγμα εμπιστοσύνης του ίδιου επιχειρηματία.

Η διανομή ικανοποιητικού μερίσματος από το Βασιλόπουλο, η αύξηση κεφαλαίου της Ιλυδας, η αντίδραση της ΕΥΑΘ, η περιορισμένη προσφορά στον ΟΛΠ, οι αυξημένες συναλλαγές στο Βωβό, η ”άπαιχτη” Φλεξοπάκ, ο Φουρλής και αρκετές ακόμη μετοχές δικαιωματικά παραμένουν στο προσκήνιο της κατηγορίας τους.

Ζητούμενο για σήμερα, η συντήρηση των ”στηρίξεων” και η μέχρι αύριο διάψευση όσων επιχείρησαν χθες να εκμεταλλευτούν τις αφορμές για διόρθωση που παρουσιάστηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v